La campanya, verificada

9 candidats, 9 maneres d’argumentar basades en fets o no tant


"L'informe dels Mossos d'Esquadra, 2017, 2018, 2019 parla de que el 51% d'origen estranger va fer robatoris. El 56% de les agressions sexuals, d'origen estranger"

Ignacio Garriga, Vox

El balanç de l'activitat dels Mossos d'Esquadra del 2017 diu que el 51% dels furts van ser comesos per persones de nacionalitat estrangera, és molt diferent a dir que el 51% dels estrangers ha comès un robatori. De fet, a Catalunya, el 2019, 18.186 persones estrangeres van ser condemnades per algun delicte, segons les dades de l'INE. Sobre el total de població estrangera, de 1.159.427 persones, no és un 51%, sinó un 1,5%. En el cas dels robatoris i agressions sexuals, l'informe no especifica l'origen de l'autor del delicte.

“No s’ha elaborat a Catalunya un pla de tests massius”

Àngels Chacón, PDeCAT

L’estratègia de la Generalitat per lluitar contra la pandèmia del coronavirus és un dels temes dels que més parlen els candidats a les eleccions del 14 de febrer en el seus actes de campanya. L’aspirant del PDeCAT, Àngels Chacón, va carregar durant el debat electoral de La Sexta contra les mesures de rastreig aplicades pel Govern y va retreure que no s’ha fet una campanya de tests massius poblacional. És FALS. Chacón es referia a la cancel·lació del Programa Orfeu, que preveia fer fins a 309.000 proves diagnòstiques. Però el govern català fa regularment cribratges per a detectar positius. Llegiu tota la verificació aquí.

“A cap altra comunitat ha crescut l’atur com a Catalunya en l’últim any”

Alejandro Fernández, PP

Alejandro Fernández es refereix sovint a les dades d’atur de Catalunya i d’ocupació d’Andalusia. En una entrevista a Tevecat el 9 de febrer, per exemple, va afirmar (al minut 24:17) que Catalunya és el territori de l’estat on l’atur ha crescut més en un any. És ENGANYÓS. Catalunya ha encapçalat l’increment del nombre d’aturats en valors absoluts, però no en valors relatius, i tampoc és la comunitat on la taxa d’atur ha augmentat més. Llegeix aquí les últimes quatre verificacions del candidat.

"7.007 empreses han fugit de Catalunya des del 2017"

Carlos Carrizosa, Ciutadans

Un dels arguments econòmics que sol utilitzar el candidat de Ciutadans a la Generalitat, Carles Carrizosa, té a veure amb les empreses que han marxat de Catalunya des de la tardor de 2017: 7.007. Aquesta és la dada que dona, efectivament, el Col·legi de Registradors d’Espanya i que inclou només les empreses que han mogut la seva seu social de Catalunya a una altra comunitat autònoma. Va referir-s’hi, per exemple, en un discurs a Foment del Treball (al minut 6:24), en el debat de La Vanguardia (al minut 38:18), en l’acte d’inici de campanya (al minut 32:08) i en una entrevista a La Xarxa TV (al minut 28:15). Llegeix-ho tot aquí.

"Un referèndum és desgavellat i no té el suport de la societat catalana"

Salvador Illa, candidat del PSC

Salvador Illa, candidat del PSC per a les eleccions catalanes, va afirmar diumenge en una entrevista al diari El País que un referèndum a Catalunya "no té el suport de la societat catalana". És FALS. Aquí teniu totes les enquestes.

També s’han viralitzat imatges d’una operadora municipal de Barcelona retirant un cartell electoral de Junts per Catalunya que s’han utilitzat per dirigents del partit i altres persones afins a la formació per criticar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (de Catalunya en Comú-Podem) per haver permès l’acció que, consideren, és partidista. És FALS. El cartell, però, incomplia l’ordenança municipal perquè es va col·locar en una farola no habilitada pel consistori. A més a més, l’Ajuntament ha eliminat cartells de diversos partit que concorren a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer, inclòs el seu. Llegiu aquí la verificació.

I n'hi ha molt més. Tota la campanya, verificada: