Finançament

Verificat és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu social lluitar contra la desinformació a Catalunya (i a tot el món) i promoure l’educació per al fact-checking i el consum crític de la informació.

Verificat és una entitat independent

Que treballa per tenir un enfocament neutral i imparcial a tots els temes que tractem i a totes les activitats que portem a terme. Per això, els nostres continguts són revisats sempre per almenys tres persones de l’equip per assegurar-ne la màxima qualitat i aportar de forma conscient pluralitat de punts de vista. La nostra imparcialitat és certificada per un procés de revisió independent dut a terme per assessors de la International Fact-Checking Network, el codi de principis de la qual som signataris.

Verificat rep finançament públic i privat a través de diferents activitats comercials, convocatòries i donacions. De cap manera Verificat accepta ingerència en els processos editorials per part dels seus finançadors, ni públics ni privats: la nostra independència és la garantia que tenim per fer la nostra feina de la millor manera possible. Els nostres comptes són transparents i poden ser consultats més avall.

Si ens voleu ajudar a continuar amb la nostra feina, podeu fer-nos una donació a través d’aquesta pàgina: www.verificat.cat/dona. Moltes gràcies.

L’actiu total al 2022 ha estat de 526.975,32 euros. Pots consultar tots els nostres balanços en aquest enllaç.

2022

Aquest son els principals finançadors de l’any 2022.

Comissio Europea
IFCN
Meta
MWC
Ajuntament de Barcelona
 Servei d'Ocupacio de Catalunya

L’any 2022 Verificat ha rebut els següents ingressos per sobre de 10.000 euros:

EUROPEAN COMMISSION 103,107.78
CALOUSTE GULBENKIAN FOUNDATION – EMIF 76,710.00
SERVEI D’OCUPACIO DE CATALUNYA 67,790.66
GENERALITAT DE CATALUNYA – SUBVENCIÓ SINGULARS  67,119.59
POYNTER INSTITUTE + META 52,650.00
NEWTRAL MEDIA AUDIOVISUAL, SLU 36,239.50
KINZEN LIMITED 32,834.56
GENERALITAT DE CATALUNYA 27,942.40
SUBVENCIONS COSPE 15,175.73
FUNDACIO EURECAT 12,100.00
AJUNTAMENT DE BARCELONA 12,000.00
AREA METROPOLITANA DE BARCELONA 10,125.36

CONCURSOS PÚBLICS I SUBVENCIONS: Accedim a finançament públic només a través de concursos, i això no té influència sobre la nostra independència editorial.

Unió Europea: Verificat participa en diferents projectes europeus.

  •  Iberifier: Verificat és soci al hub ibèric d’EDMO, donant suport a tasques de verificació de continguts en català i d’educació mediàtica
  •  SUM: Verificat lidera aquest projecte d’educació mediàtica per a gent gran amb la col·laboració de la Universitat de Lapònia i Housatonic SL.
  • Gen-Z: Verificat ha participat en aquest projecte Erasmus Plus entre 2021 i 2023, juntament amb Pagella Politica i altres entitats i escoles europees. Verificat ha contribuït a la creació de materials educatius per al professorat i l’alumnat.

Fecyt: La Fundació Espanyola Ciència i Tecnologia ens ha concedit una subvenció per treure Desfake Ciència, una versió del nostre programa d’Alfabetització Mediàtica i Informacional basada en la desinformació científica, a docents i alumnes de Catalunya, Illes Balears i Comunitat Valenciana fins al juny de 2023.

Ajuntament de Barcelona: L’Ajuntament de Barcelona, a través de les subvencions Districte Ciutat, col·labora econòmicament en dos projectes d’educació mediàtica de Verificat: Desfake i Les Mentides Amenacen la Salut, un projecte que ajuda gent gran a reconèixer la desinformació de salut, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona

Agència Metropolitana de Barcelona: Per a la investigació “El Baròmetre de la transparència dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”

Generalitat de Catalunya:

  • La Generalitat de Catalunya recolza el projecte “Les mentides Alimenta l’odi”, a través del qual Verificat monitora la desinformació i el discurs d’odi que afecta la convivència intercultural a Catalunya i que alimenta directament el temari de Desfake dedicat a temàtiques socials, i que s’imparteixi a centres educatius directament o a través de formació de docents.
  •  A través del programa Singulars, durant el 2022 La Generalitat de Catalunya ha donat suport al desenvolupament del programa i de la plataforma Desfake, a més del disseny d’una estratègia de sostenibilitat i comunicació per al programa.
  •  A més, el 2022 Verificat ha accedit als fons Next Generation dedicats a l’ocupació i gestionats pel Servei Català d’Ocupació.

2021

Comissio Europea
AMB - Agència de Transparència
Google
IFCN
Open Society Foundations
EUA
Ajuntament de Barcelona

L’any 2021 Verificat ha rebut els següents ingressos per sobre de 10.000 euros:

67.471,96 euros de finançament estructural de l’Open Society Foundations.

60.744,16 euros de Google, com a part del projecte Catholic Fact-Checking, coordinat per Aleteia, a través del COVID-19 Vaccine Counter-Misinformation Open Fund de Google News. www.verificat.cat/salut

20.223 euros com a part del projecte IBERIFIER, finançat per la Comissió Europea. 23 institucions espanyoles i portugueses crearan un observatori per investigar els mitjans digitals i monitoritzar la desinformació a la regió. Aquest projecte és part de l’European Digital Media Observatory de la Comissió Europea. https://iberifier.eu/

13.860,50 euros de l’Ajuntament de Barcelona a través de les subvencions Districte Ciutat, per a la realització del programa Desfake a 3 instituts de la ciutat i del programa educatiu per a la tercera edat Verificat Salut en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona

13.628,83 euros a través de la campanya de crowdfunding #ParemLesMentides.

11.250 euros de l’Agència de Transparènica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a la investigació “El Baròmetre de la transparència dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona” https://www.verificat.cat/transparencia/el-barometre-de-la-transparència-dels-municipis-de-lamb

A més, Verificat ha rebut subvencions menors per part del Centre for Media, Data and Society del CEU Democracy Institute i de l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid per a projectes d’educació i community-building a l’àmbit de la lluita contra la desinformació.

Verificat col·labora amb diferents mitjans de comunicació com Newtral o El Periódico de Catalunya, realitza consultories per a empreses i ofereix tallers i conferències sobre desinformació a diferents públics a través de les activitats de Verificat Escola i Desfake.

2020

Open Society Foundations
IFCN
YouTube

L’any 2020 Verificat ha rebut un finançament estructural de 52.892,65 euros de l’Open Society Foundations i una subvenció de l’International Fact-Checking Network (Poynter Institute) i YouTube de 20.007,52 euros.

2019

Open Society Foundations

L’any 2019 Verificat ha rebut un finançament estructural de 21.741,99 euros de l’Open Society Foundations.