Neutralitat i independència editorial

Som una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a Internet. Ho fem des del periodisme i l’educació perquè creiem que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica.

  • Verificat és una entitat independent amb un enfocament neutral i imparcial en tots els temes que tractem i en totes les activitats que duem a terme. Les decisions sobre la selecció i verificació d’informació són responsabilitat exclusiva de l’equip editorial, que segueix els preceptes explicitats en la nostra metodologia.
  • Rebem finançament públic i privat a través de de diferents activitats comercials, convocatòries i donacions. De cap manera acceptem ingerència en els processos editorials per part dels finançadors, ni públics ni privats. La nostra independència és la garantia que tenim per fer la nostra feina de la millor manera possible.
  • No prenem part en els debats electorals ni donem suport a cap candidat a posicions de càrrec públic. Ens esforcem per oferir a la ciutadania, als mitjans de comunicació i als mateixos representants públics dades contrastades que contribueixin a un debat més informat.
  • Estem compromesos amb la neutralitat de la informació que publiquem. Creiem que tothom té dret a formar part de l’esfera política com a espai democràtic compartit i a expressar públicament les seves idees, però de forma estrictament personal i mai en nom de l’organització.
  • Per garantir la nostra independència i d’acord amb les línies guia de l’European Fact-Checking Standards Network, els treballadors i treballadores de Verificat no poden tenir cap afiliació a partits polítics, governs o empreses públiques sota el control directe d’un partit polític o govern. No poden acceptar cap obsequi, favor o servei amb condicions avantatjoses.

Credencials

La primera plataforma de fact-checking de Catalunya

l’única amb el reconeixement de la International Fact-checking Network (IFCN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). Han apostat per nosaltres entitats internacionals com l’Open Society Foundations, Google o la Comissió Europea. També som membres de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica de Catalunya i un dels projectes finalistes del programa B Value d’emprenedoria social.

Neutrals, independents i compromesos amb la transparència

Ho som tant pel que fa a les nostres fonts de finançament (donacions, subvencions i altres activitats comercials), com a la nostra metodologia de treball. Creiem que el fact-checking ha de ser una activitat desvinculada dels interessos polítics i econòmics, per això cap membre del nostre equip té vincles amb partits polítics o conflictes d’interès de cap mena.

logo ifcn signatory
logo European factchecking standards network
logo EDMO

Transparència de fonts

Ens comprometem a no utilitzar fonts anònimes. En cas de no disposar de prou informació pública per desmentir una desinformació d’interès públic, ho exposarem i explicarem quina és l’evidència disponible.

Rectificacions

Si detectem qualsevol error en les nostres verificacions, rectificarem el més ràpid possible. El nostre compromís és ser transparents en totes les rectificacions. Si detecteu errors, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres.