No hi ha proves que el vot per correu faciliti el frau “de forma clara”, com diu un missatge viral

De cara a les eleccions del 14F, en plena pandèmia, hi ha usuaris de les xarxes que estan sembrant dubtes sobre la fiabilitat del sistema electoral


Els últims dies ha circulat a les xarxes socials un missatge en català que insta a “no votar per correu” perquè “permet el frau electoral de forma clara”, poques setmanes abans de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer i davant d'un rècord històric de sol·licituds per votar per aquesta via a causa de la pandèmia de la Covid-19. És FALS. No hi ha cap prova que permeti afirmar que votar per correu facilita el frau electoral. 

"El vot per correu permet el frau electoral a Catalunya de forma clara"

El missatge reinterpreta la informació continguda en un document que assegura que a les eleccions catalanes de desembre del 2017, el vot per correu, entre altres manipulacions, va afavorir la victòria de Ciutadans. El text, firmat per David Ros i Serra, membre del Col·lectiu Maspons i Anglassell i de la Sectorial d’Economia de l’Assemblea Nacional Catalana, fou publicat el 2019 per la Fundació Revista de Catalunya i es va tornar a difondre al portal digital Unilateral.cat i en forma de fil de Twitter al gener. 

L’origen del fil

El text s’ha difós a Twitter, on ha tingut escassa repercussió, però també a Facebook en diversos formats i amb mínimes variacions. Alguns usuaris afirmen haver-lo rebut per correu electrònic o WhatsApp. L'escrit argumenta que el vot per correu és fàcilment manipulable i que el 2017 hi va haver frau electoral a les eleccions autonòmiques de Catalunya a favor de Ciutadans. 

Ni el fil, ni l’article al qual fa referència donen proves concretes que s’hagi produït cap frau a favor de Ciutadans. Sobre aquestes acusacions, el departament de premsa de la Junta Electoral Provincial de Barcelona ens ha explicat que "no ha tingut coneixement en cap moment de [cap] expedient electoral respecte als fets". I ha afegit que “treballa amb fets comprovats i proves contrastades i tot a partir de denúncies presentades”.

És possible manipular el vot per correu?

Quan els sobres amb els vots dels ciutadans són entregats a cada oficina de Correus, se’ls aplica una etiqueta identificativa amb les dades del votant i la mesa electoral a la qual s’haurà d’enviar el vot i, successivament, es queden a l’oficina de Correus fins al dia de les eleccions, quan seran entregats a la mesa corresponent a les nou del matí, segons explica la Junta Electoral Central. Segons el text que estem verificant, és aquí on el 2017 persones malintencionades i de manera organitzada podrien haver fet duplicats d’aquestes etiquetes i falsificacions dels certificats electorals dels ciutadans per substituir després el vot original dels ciutadans pel del partit que es volia afavorir. 

El Director General de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya, Ismael Peña-López, ha desmentit recentment en un fil de Twitter que es pugui decidir el resultat d’unes eleccions manipulant el vot d’aquesta manera, afirmant que aquest tipus d’embolic “a la pràctica és quasi impossible de fer”. Per fer-ho de forma efectiva, s’hauria de “controlar milers de funcionaris de diferents administracions i políticament a milers d’interventors”, va explicar.

El mateix David Ros (l’autor de l'article original sobre la suposada manipulació de les eleccions del 2017) ens ha remès a una resposta que va publicar a Unilateral.cat a la crítica de Peña-Lopez, i a un tuit que ha fet recentment on afirma que, segons ell, les condicions del vot per correu el 2021 són millors que les de 2017 i que, per tant, el vot per correu és segur.

Per a Jordi Barrat, professor de Dret Constitucional a la Universitat Rovira i Virgiliobservador electoral internacional en diverses ocasions, “un frau massiu, que és el que seria realment important a l’hora de valorar la integritat de les eleccions, suposaria la conxorxa d’un nombre elevat de treballadors de Correus, quelcom que no sembla realista que passi i, si passés, que quedés amagat”. “L’únic frau que jo veig possible és que un operari de Correus es dediqui a obrir el sobre i, utilitzant el certificat del cens que ja conté, canviï el sobre de votació amb una butlleta del seu gust”, argumenta Jordi Barrat en declaracions a Verificat. “Efectivament, això podria passar, i no es pot descartar que passi, però no hi ha indicis que realment sigui així i, en tot cas, pot descartar-se que passi a una escala significativa”, conclou.

Josep Maria Aguirre, professor agregat de Dret Públic a la Universitat de Girona, està d’acord amb el fet que seria una forma de frau molt poc efectiva: “Cada carter té accés a pocs vots, manipular-los sense deixar rastre és molt complicat i, en cas de fer-ho, s’enfrontarien a un delicte electoral molt greu. A banda, l’habitual és que el carter no sàpiga què hi ha dins del sobre. Per això, el risc és molt alt i, per a poder-ho fer de forma coordinada, hauries de tenir una xarxa criminal dins del personal de Correus. I per què? Per una fracció mínima dels vots: fins avui [3/2/2021] han sol·licitat el vot per correu uns 183.000 electors de més de 5 milions i mig que poden votar [5.623.962], és un percentatge molt baix [el 3.25%]”. “El sistema electoral és un sistema molt tancat, molt primitiu, però molt garantista, i el vot per correu és absolutament segur”, afegeix. 

Les organitzacions internacionals

Entre les suposades evidències a favor de la facilitat de manipular el vot per correu que desgrana el text que s'ha fet viral hi hauria un informe de l’Oficina d’Institucions Democràtiques i Drets Humans sobre les eleccions generals del 2015, on s’afirma que “les autoritats haurien de subsanar les deficiències del sistema de vot per correu i prendre mesures per vetllar perquè tots els electors es poguessin beneficiar en la major mesura possible de la igualtat d’oportunitats per emetre el seu vot”. No obstant això, segons el mateix informe, aquesta recomanació no es refereix a la manipulació del vot, sinó a casos de ciutadans espanyols residents a l’estranger que no havien rebut butlletes i que, per tant, no van poder votar. L’informe fa una única referència al vot per correu dins d’Espanya, evidenciant que dels 728.719 de vots dipositats per correu, 1.482 (el 0,2%) no van ser comptabilitzats per haver-se realitzat fora de termini. 

Segons el fil de Twitter, l’ONG Democracy Volunteers (una organització britànica sense ànim de lucre, traduïda erròniament com “Observadors Internacionals”, que té com a objectiu la promoció de la integritat electoral), hauria assegurat que el vot per correu i el vot exterior “permeten el frau de forma clara”. L’informe de 17 pàgines de l’ONG britànica no menciona ni una sola vegada el tema del vot per correu i fa referència breument a la possibilitat que alguns residents a l’estranger no hagin rebut les butlletes per votar a les notes finals

El voto per correu, pas a pas

El procés de vot per correu és aquest:

  1. S'ha de sol·licitar el vot telemàticament a través d'un certificat electrònic personal i intransferible o personalment a les oficines de correus presentant el DNI. 
  2. El segon pas és el lliurament de la documentació electoral en el domicili. Això permet a Correus comprovar la identitat del votant i el lliurament del certificat electoral, les paperetes de tots els partits i els sobres electorals. El ciutadà vota i posa la documentació en un sobre en el qual figura l'adreça de la mesa on li correspon votar.
  3. L'elector pot lliurar el sobre en el mateix moment al personal de Correus sense haver de sortir de casa o podrà lliurar a la seva oficina de Correus.
  4. El servei de Correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència dirigida a les urnes i la traslladarà a les meses a les 9 del matí, sense obrir-la fins a aquell moment.

(Fonts: Aguirre, Ley Orgánica 5/1985, Correos)

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Pots llegir la versió en castellà aquí.