Missió

Som una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet. Ho fem des del periodisme i l’educació perquè creiem que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica.

Credencials

Som la primera plataforma de fact-checking de Catalunya, l’única amb el reconeixement de la International Fact-checking Network (IFCN), la European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). Han apostat per nosaltres entitats internacionals com la Open Society Foundations, Google o la Comissió Europea. També som membres de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica de Catalunya i un dels projectes finalistes del programa B Value d’emprenement social.

Som un equip neutral, independent i compromès amb la transparència, tant pel que fa a les nostres fonts de finançament (donacions, subvencions i activitat comercial), com a la nostra metodologia de treball. Creiem que el fact-checking ha de ser una activitat desvinculada dels interessos polítics i econòmics, per això cap membre del nostre equip té vincles amb partits o conflictes d'interès de cap tipus.

La nostra feina

Fact-checking

Fem fact-checking, o verificació de dades, i l’apliquem tant al discurs dels nostres representants públics com al soroll que circula a través de les xarxes socials. El fact-checking és una branca del periodisme que va començar a principis del segle XX com un mecanisme de control intern als mitjans de comunicació. A l’era digital, però, s’ha fet imprescindible per contrastar l’enorme volum d’informacions falses que hi ha a internet.

Ens especialitzem en fiscalitzar la política de Catalunya, el discurs d’odi i la desinformació científica que s’ha multiplicat des de la pandèmia, especialment sobre salut i canvi climàtic. També fem periodisme de dades, investigació i transparència. És a dir, fiscalitzem el poder en un sentit ampli. Hem col·laborat amb El Periódico de Catalunya, Newtral, Europa Press, Time Out, eldiario.es i elNacional.cat.

Educació i formació pel consum crític de la informació

La lluita contra la desinformació ha de començar en cadascú de nosaltres (i vosalters). És clau que la ciutadania sigui conscient de com de vulnerables som davant les informacions falses. Per això, nosaltres oferim el nostre coneixement en forma de tallers a adaptats a diferents públics. Desfake, un programa per a adolescents amb el qual lluiten contra la desinformació des de les aules de secundària a través de vídeos de TikTok, és la nostra aposta més important.

També oferim formacions per a persones grans a les biblioteques, tallers d’eines especialitzades a facultats de Periodisme o cursos per a treballadors de l’administració pública. Hem passat per les aules de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Carlos 3 de Madrid o la Universitat de València, entre moltes altres. Si vols saber-ne més, ves aquí.

Metodologia

Ens avala la nostra metodologia, una manera de treballar transparent amb una política de correccions oberta i un compromís amb la independència i la neutralitat. Si tens alguna queixa o suggerencia posem a la teva disposició una pàgina de rectificacions, o pots fer-ho a través de la pàgina dedicada de la International Fact Checking Network. Per verificar les informacions, consultem sempre fonts fiables, legítimes i diverses i l’edició dels textos és una feina coral que requereix el consens de l’equip. Per saber com treballem, pots consultar la nostra metodologia aquí.

  • Vertader
  • Veritat a mitges
  • Enganyós
  • Fals
  • No verificable

La nostra història

Verificat va néixer el 2019 com un projecte pilot per verificar la campanya electoral a l’alcaldia de Barcelona impulsat per Carina Bellver, Lorenzo Marini, Carola Solé, Alba Tobella, Roser Toll i Elisa Vivas.

Neutralitat i independència editorial


Verificat és una entitat independent que treballa per tenir un enfocament neutral i imparcial a tots els temes que tractem i a totes les activitats que portem a terme. Totes les decisions sobre la selecció i verificació de la informació, així com sobre el procés de publicació de les verificacions a la pàgina web o a les xarxes socials de Verificat són responsabilitat exclusiva de l’equip editorial de l'organització, que segueix els preceptes explicitats a la nostra metodologia.

Pots consultar les nostres polítiques de neutralitat i independència editorial fent clic aquí

Finançament

Verificat rep finançament públic i privat a través de diferents activitats comercials, convocatòries i donacions. De cap manera Verificat accepta ingerència en els processos editorials per part dels seus finançadors, ni públics ni privats: la nostra independència és la garantia que tenim per fer la nostra feina de la millor manera possible. Els nostres comptes són transparents i públics, els pots consultar en aquest enllaç.

L'organització

Verificat és una Associació independent i sense ànim de lucre, registrada el 5/6/2019 al Registre d'Entitats de la Generalitat de Catalunya amb número d'inscripció 65912.

Fes clic aquí per més detalls sobre l'Associació Verificat

El nostre equip

Alba Tobella

Alba Tobella

Cofundadora i cap de continguts

Twitter Linkedin

[email protected]

Lorenzo Marini

Lorenzo Marini

Cofundador i cap de projectes

Twitter Linkedin

[email protected]

Álvaro Alcalde Fábregas

Álvaro Alcalde Fábregas

Responsable de fundraising

[email protected]

Cristina Figueras

Cristina Figueras

Responsable de Verificat Escola

Twitter Linkedin

[email protected]

Andrea Arnal

Andrea Arnal

Fact-checker de ciència

Twitter

[email protected]

Marc Masip

Marc Masip

Formador de Verificat Escola i fact-checker de ciència

Twitter

[email protected]

Bernat Saiz

Bernat Saiz

Disseny i mitjans digitals

[email protected]

Serena Iordache

Serena Iordache

Fact-checker de política i migració

Twitter

[email protected]

Javier Castillo

Javier Castillo

Fact-checker de política

[email protected]

Ona Sindreu

Ona Sindreu

Periodista de transparència i dades

[email protected]

Aina Crosas

Aina Crosas

Fact-checker de ciència

[email protected]

Sílvia Gómez Araujo

Sílvia Gómez Araujo

Fact-checker de ciència

[email protected]

Compromís amb la igualtat d'oportunitats

Verificat és una entitat compromesa amb la igualtat de gènere, codirigida en un 50% per una dona i un 50% per un home i formada per un equip que tendeix a la paritat (40% homes i 60% dones). Verificat duu a terme una política oberta d'igualtat d'oportunitats, fa ús de la comunicació inclusiva i facilita la conciliació a tot el seu equip.

Verificat no discrimina per raó de gènere, orientació sexual, edat, origen, context cultural o religió i té una política oberta de lluita contra la discriminació i contra el discurs de l’odi, publicant de manera periòdica verificacions de missatges falsos que discriminen les minories.