Qui som?

Verificat és la primera plataforma de ‘fact-checking’ de Catalunya. 

És un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que vol combatre la desinformació: tant la que circula a les xarxes socials com la que difonen els polítics. Inspirant-nos en l’International Fact-Checking Network, treballem amb una metodologia clara i transparent, ajudant-nos del periodisme de dades i la tecnologia per oferir una plataforma amb un accent 100% català, feta des de i sobre Catalunya.

La propagació de desinformació s’ha convertit en una amenaça per a la democràcia arreu del món. I Catalunya no n’és una excepció, especialment en mig de la polarització que envolta el procés independentista. El nostre objectiu és combatre la desinformació sense distinció de colors polítics.

Verificat és una eina de servei públic, un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana i esperem que també sigui un punt de trobada de periodistes i els seus mitjans de comunicació, organitzacions de la societat civil i qualsevol entitat que comparteixi la nostra preocupació per la desinformació.

El nostre primer repte seran les eleccions municipals de Barcelona. Durant tres mesos, dedicarem tots els nostres esforços a verificar si les declaracions dels candidats a l’alcaldia es basen en fets i xifres reals. En paral·lel, intentarem frenar la propagació a les xarxes socials de notícies falses, fotografies, memes i qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular l’electorat català en tot el seu conjunt.

El nostre equip

L’equip de verificadores l'encapçalem l’Alba Tobella, la Carola Solé i la Roser Toll, periodistes amb trajectòria internacional llicenciades a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Coordinem l'equip de fact-checking i som les editores de la feina diària de Verificat. Les tres hem estat corresponsals a Amèrica Llatina des que vam sortir de la facultat, fa deu anys, per les agències internacionals France-Presse (AFP), The Associated Press (AP) i EFE, sempre treballant d’acord amb els alts estàndards d’imparcialitat i immediatesa. La Carola, a més, és finalista del Premi Gabriel García Márquez, del LATAM Digital Media Awards i guanyadora del premi Petrobras 2018 per "Balas Perdidas". La passió pel periodisme rigorós ens ha tornat a reunir per donar llum a Verificat.

Les expertes en dades de Verificat som el col·lectiu Storydata, un equip d’expertes en anàlisi, visualització, recerca i comunicació, encapçalat aquí per Eli Vivas i Carina Bellver. La nostra feina consisteix en construir ponts entre els números abstractes i el públic. Som el suport de dades per a la feina de verificació i la nostra aportació fa la diferència respecte d’altres plataformes del mateix caire perquè ens permet donar un context molt més ampli a la informació. Justament, una de les nostres últimes publicacions és una visualització de la batalla de les notícies falses durant el procés independentista a Twitter. Eli Vivas és cofundadora de Hacks/Hackers Barcelona, que organitza esdeveniments de tecnologia i periodisme. Va treballar 20 anys a El Periódico de Catalunya. És també coordinadora del Diploma de Periodisme de Dades i Visualització i professora de Gestió de Continguts Digitals al grau de Periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull). La Carina Bellver és periodista i des de fa 15 anys treballa a La Xarxa de Comunicació Local. També és col·laboradora a diversos mitjans de comunicació catalans.

La part tecnològica de Verificat és curada pel Lorenzo Marini, fundador de Precept, una startup barcelonina que desenvolupa tecnologia per impulsar el periodisme. Després de vuit anys a l'equip de comunicació i desenvolupament web del European Council on Foreign Relations, el Lorenzo va fundar Precept. La feina de l’empresa es centra en dos productes: YouCheck, una plataforma que connecta periodistes amb fonts expertes, i MemeCheck, un projecte guanyador del Google DNI que utilitza intel·ligència artificial per entendre els memes i contrastar el seu contingut amb una base de dades de 20.000 articles de fact-checking que s’actualitza diàriament.

També comptem amb la col·laboració de la Mari Luz Congosto, doctora en Telemàtica de la Universidad Carlos III de Madrid. La Mari Luz treballa per entendre la disseminació i caracterització dels usuaris de Twitter en entorns socio-polítics. Va desenvolupar la plataforma T-Hoarder per captar i visualitzar informació provinent de Twitter i entendre els comportaments dels algoritmes.

Agraïments

Alba Mora Roca, productora executiva d’AJ+ Español i cofundadora de la multipremiada plataforma Verificado.mx