Qui som?

 

Verificat és una plataforma de fact-checking sense ànim de lucre a Catalunya. Ens dediquem a verificar el discurs polític i el contingut que circula a les xarxes i a l'educació per al consum crític de la informació.

Qui som - Què fem - Ètica - Equip - Finançament


Qui som i la nostra missió

Verificat és la primera plataforma de verificació de Catalunya. Vam néixer el 2019, coincidint amb el dia internacional del fact-checking. Ens centrem en combatre la desinformació que circula a Catalunya i ho fem en català i castellà perquè volem arribar a tothom, també a l'audiència que fora de Catalunya s'interessa per l'actualitat d'aquest territori, un dels principals focus de desinformació a Espanya.

Els nostres primers reptes van ser les eleccions municipals de Barcelona i les manifestacions sorgides arran de la publicació de la sentència dels fets de l'1 d'octubre del 2017, dos moments clau de la política catalana el 2019. El nostre equip ha aparegut a diversos mitjans catalans i hem col·laborat setmanalment amb el programa Planta Baixa de TV3. També hem fet classes de verificació a la Universitat de Barcelona, la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Vic i la Universitat Internacional de Catalunya.

Verificat forma part del International Fact Checking Network com a signant del seu Codi de Principis i de la Plataforma per a l'Educació Mediàtica de Catalunya, promoguda pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya.


Què fem

Fact-checking

La verificació de la informació o fact-checking és una branca del periodisme que es dedica a contrastar amb fets i dades el discurs polític i la desinformació que circula a les xarxes socials. El nostre objectiu és publicar informació clara i contextualitzada i destacar les afirmacions que són falses amb l’objectiu de contribuir a un debat públic més saludable. La nostra redacció fa seguiment de l'actualitat catalana amb l'objectiu de verificar-la en un sentit ampli, mitjançant el fact-checking tradicional, el periodisme d’investigació i transparència i periodisme de dades.

Llegeix totes les nostres verificacions.

Educació

La lluita contra la desinformació no la podem fer sols. Per això hem posat en marxa un programa d'educació per a la lectura crítica de la informació a les xarxes socials a diversos nivells. En primer lloc, ens dirigim al públic en edat escolar per treballar tècniques bàsiques de verificació, però també per educar en el consum crític de la informació. Els joves no són només consumidors, sinó també productors i distribuïdors d'informació. Per aquesta raó, els nostres programes es centren en inculcar la responsabilitat informativa digital. 

En un segon nivell, treballem amb estudiants universitaris, especialment de titulacions relacionades amb el periodisme i la comunicació. I, en tercer lloc, tenim una metodologia pensada específicament per a col·lectius de la societat especialment exposats a la desinformació, com la gent gran.

Si vols saber més sobre els nostres cursos, escriu-nos a [email protected]


Ètica

Som un equip neutral, independent i compromès amb la transparència, tant pel que fa a les nostres fonts de finançament (donacions, subvencions i prestacions de serveis), com a la nostra metodologia de treball. Creiem que el fact-checking ha de ser una activitat desvinculada dels interessos polítics i econòmics.

La verificació de la informació és una eina que millora la qualitat democràtica, fiscalitza l'esfera pública i reforça el diàleg social per evitar la polarització.


Equip

Alba Tobella - Codirectora i Cap de continguts (@albatobella | [email protected])

Periodista i cofundadora de Verificat. Ha estat corresponsal de les agències Associated Press i France-Presse a Colòmbia i Uruguai i reportera independent a Mèxic. Tambe ha treballat a El País i ha publicat a Univision, AJ+, Esquire o La Vanguardia, entre d’altres, i és editora de la revista Código Nuevo. És llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona. 

Alba és la cap de continguts i té el control editorial sobre l'activitat de fact-checking. No obstant, cada verificació ha de ser aprovada per al menys altres tres membres de l'equip abans de ser publicada.

Lorenzo Marini - Codirector i Cap de projectes (@zlorine | [email protected])

Cofundador de Verificat, va ser fundador i director de la startup Precept / YouCheck, amb l’objectiu de desenvolupar tecnologies contra la desinformació. Ha treballat durant 9 anys al departament de comunicació del think-tank European Council on Foreign Relations. És llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat de Bolonya i ha obtingut Màsters de polítiques i comunicació al University College of London i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Susana Pérez-Soler - Coordinadora - Verificat Escola (@susanaprezsoler | [email protected])

Llicenciada en Periodisme i doctora en Comunicació Digital per la Universitat Ramon Llull. Investiga la intersecció entre Periodisme i Tecnologia a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, on és professora de Periodisme digital i membre d’ STREAM, grup d’investigació consolidat i reconegut per la Generalitat de Catalunya. Les seves línies de recerca són la producció i difusió d’informació en l’era digital, elaborada tant pels periodistes com dels usuaris. També és col·laboradora habitual de La Vanguardia, Capçalera i Mèdia.Cat.

Sara Puig - Fact-checker (@sarapuig | [email protected])

Maria Altimira - Periodista d’investigació i dades (@MariaAltimira | [email protected])

Periodista d’investigació enfocada en afers socials, corrupció i periodisme de dades. Ha sigut corresponsal a Nova York per RAC1 i El Punt Avui. Ha treballat a El País, Vice News i al diari Ara i ha publicat a eldiario.es, Público o La Vanguardia, entre d’altres.

Elena Salgado - Assistent pedagògica ([email protected])

Graduada en Informació i Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i en Història i Ciències de la Música per la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha obtingut un Màster en Educació Musical. Investigadora i col·laboradora en el grup de recerca IfMuc. Ha treballat com a professora a diverses escoles i instituts de Barcelona en les etapes primària i secundària.

Martí Odriozola - Fact-checker (@martiodriozola | [email protected])

Llicenciat en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Periodista amb sis anys d'experiència a Sants 3 Ràdio, entrenat a Catalunya Ràdio i TV3 i col·laborador a l’Esportiu i al Mundo Deportivo.

Bernat Saiz - Xarxes socials i nous formats ([email protected])

Graduat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra i estudiant de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat al món de la comunicació estratègica i n'ha après a TV3. Ha impulsat diversos projectes vinculats al periodisme digital i als nous formats.

Equip fundador:

A part de l'Alba Tobella i el Lorenzo Marini, el nostre equip fundador està format per:

Carina Bellver (@Kaarinss)

Periodista de dades a Storydata, d’on és cofundadora, i a La Xarxa de Comunicació Local. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha cursat el postgrau de Periodisme de dades de Blanquerna-Ramon Llull i el postgrau d’analista de dades per a la gestió pública de la Universitat de Barcelona. També l’itinerari de dades obertes d’Iniciativa Open Data.  

Carola Solé (@carolasole)

Periodista especialitzada en investigació i noves narratives. Ha estat corresponsal a l’Amèrica Llatina durant gairebé 10 anys, passant per Venezuela, Mèxic i Brasil, per l’Agence France-Presse (AFP) i EFE. Va ser finalista del Premi Gabo 2018, del Digital Media Awards LATAM (WAN-INFRA) i guanyadora del Premi Petrobras per l’interactiu “Balas Perdidas”. És autora del podcast “Volver, cinco historias sobre la crisis catalana” (Podium Podcast) i cofundadora de Chicas Poderosas España. Llicenciada en Periodisme a la UAB i Màster en Periodisme d’Investigació, Dades i Visualització a la URJC. Fa classes al Màster de Periodisme Polític Internacional de la UPF i és professora col·laboradora del curs de podcasting de la UAB.

Roser Toll (@Roser_Toll)

Llicenciada en Periodisme per la UAB. Va ser corresponsal per Xile i Colòmbia, primer becada per La Caixa i l'Agència EFE, i després a l'Agence France-Presse. Des de Barcelona, treballa com a editora multimedia per a l'equip digital d'Univision, el principal canal hispà dels EEUU. Investiga i preprodueix documentals de divulgació científica i fa classes al Màster de Periodisme Polític Internacional. 

Eli Vivas (@eli_vivas)

Periodista de dades i, experta en visualització. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i en Lingüística Aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat durant 20 anys a El Periódico de Catalunya. 

Coordina el Màster de Periodisme de dades i fact-checking de la Facultat de Comunicació Blanquerna, és professora d’Infografia a la Universitat Pompeu Fabra, professora de Periodisme de Dades al màster de Data Science i al màster de Periodisme i Comunicació Digital de la Universitat Oberta de Catalunya, al màster de Reporterisme i al màster de Periodisme Internacional de la Universitat Ramon Llull, i al màster de Disseny de la Informació i Visualització de Dades d’Elisava (UPF). Dirigeix l’itinerari de Periodisme de Dades i Visualització d’Iniciativa Open Data. Premi Innovadata del BBVA i Civio 2013. Ha cofundat l’agència de comunicació de dades Storydata i l’organització de periodisme i tecnologia Hacks Hackers Barcelona.


Finançament 2019/2020

Verificat és una associació sense ànim de lucre. Pots consultar els nostres balanços de 2019 i 2020 aquí: https://docs.zohopublic.com/folder/542d3233f21965fe24755b15e9f5852ebc9c0

2020:

Compte de pèrdues i guanys: https://docs.zohopublic.com/file/542d3e42cb899edec484d9c64e25b2c5a6cb4

Al any 2020 Verificat ha rebut un finançament estructural del Open Society Foundations de 52.892,65 euros i una subvenció del International Fact-Checking Network (Poynter Institute) i YouTube de 20.007,52 euros.

2019:

Al any 2019 Verificat ha rebut un finançament estructural del Open Society Foundations de 21.741,99 euros

 


Amb el suport de: Open Society Foundations, BIPP HUBIFCN