Missió

Som una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet. Ho fem des del periodisme i l’educació perquè creiem que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica.

Credencials

Som la primera plataforma de fact-checking de Catalunya, l’única amb el reconeixement de la International Fact-checking Network (IFCN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). Han apostat per nosaltres entitats internacionals com la Open Society Foundations, Google o la Comissió Europea. També som membres de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica de Catalunya i un dels projectes finalistes del programa B Value d’emprenement social.

La nostra feina

Fact-checking

Fem fact-checking, o verificació de dades, i l’apliquem tant al discurs dels nostres representants públics com al soroll que circula a través de les xarxes socials. El fact-checking és una branca del periodisme que va començar a principis del segle XX com un mecanisme de control intern als mitjans de comunicació. A l’era digital, però, s’ha fet imprescindible per contrastar l’enorme volum d’informacions falses que hi ha a internet.

Ens especialitzem en fiscalitzar la política de Catalunya, el discurs d’odi i la desinformació científica que s’ha multiplicat des de la pandèmia, especialment sobre salut i canvi climàtic. També fem periodisme de dades, investigació i transparència. És a dir, fiscalitzem el poder en un sentit ampli. Ens podeu llegir a Europa Press, El Periódico de Catalunya, Newtral i Time Out.

Educació i formació pel consum crític de la informació

La lluita contra la desinformació ha de començar en cadascú de nosaltres (i vosalters). És clau que la ciutadania sigui conscient de com de vulnerables som davant les informacions falses. Per això, nosaltres oferim el nostre coneixement en forma de tallers a adaptats a diferents públics. Desfake, un programa per a adolescents amb el qual lluiten contra la desinformació des de les aules de secundària a través de vídeos de TikTok, és la nostra aposta més important.

També oferim formacions per a persones grans a les biblioteques, tallers d’eines especialitzades a facultats de Periodisme o cursos per a treballadors de l’administració pública. Hem passat per les aules de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Carlos 3 de Madrid o la Universitat de València, entre moltes altres. Si vols saber-ne més, ves aquí.

Metodologia

Ens avala la nostra metodologia, una manera de treballar transparent amb una política de correccions oberta i un compromís amb la independència i la neutralitat. Per verificar les informacions, consultem sempre fonts fiables, legítimes i diverses i l’edició dels textos és una feina coral que requereix el consens de l’equip. Per saber com treballem, pots consultar la nostra metodologia aquí.

  • Vertader
  • Veritat a mitges
  • Enganyós
  • Fals
  • No verificable

La nostra història

Verificat va néixer el 2019 com un projecte pilot per verificar la campanya electoral a l’alcaldia de Barcelona impulsat per Carina Bellver, Lorenzo Marini, Carola Solé, Alba Tobella, Roser Toll i Elisa Vivas. La Carina, la Carola i la Roser, juntament amb el Lorenzo i l’Alba, actuals directors de l’entitat, continúen formant part de la junta directiva de Verificat.

Finançament 2019/2020

Verificat és una associació sense ànim de lucre. Pots consultar els nostres balanços de 2019 i 2020 aquí: https://docs.zohopublic.com/folder/542d3233f21965fe24755b15e9f5852ebc9c0

2020:

Al any 2020 Verificat ha rebut un finançament estructural del Open Society Foundations de 52.892,65 euros i una subvenció del International Fact-Checking Network (Poynter Institute) i YouTube de 20.007,52 euros.

2019:

Al any 2019 Verificat ha rebut un finançament estructural del Open Society Foundations de 21.741,99 euros

El nostre equip

Alba Tobella

Alba Tobella

Cofundadora i cap de continguts

Twitter

[email protected]

Lorenzo Marini

Lorenzo Marini

Cofundador i cap de projectes

Twitter

[email protected]

Roser Toll

Roser Toll

Directora Verificat Escola

Twitter

[email protected]

Maria Altimira

Maria Altimira

Periodista d’investigació i transparència

Twitter

[email protected]

Martí Odriozola

Martí Odriozola

Fact-checker de política

Twitter

[email protected]

Bernat Saiz

Bernat Saiz

Disseny i xarxes socials

[email protected]

Marc Masip

Marc Masip

Fact-checker de ciència i formador de Desfake

Twitter

[email protected]

Andrea Arnal

Andrea Arnal

Fact-checker de ciència

Twitter

[email protected]

Serena Iordache

Serena Iordache

Fact-checker

Twitter

[email protected]

Silvia Loewe

Silvia Loewe

Coordinadora de Verificat Escola

[email protected]

Judit Boada

Judit Boada

Xarxes

[email protected]