Rectificacions

Esperem que no passi mai, però si detectem qualsevol error a les nostres verificacions, rectificarem el més ràpid possible. El nostre compromís és ser transparents en totes les rectificacions.

I si vosaltres detecteu errors, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al correu hola@verificat.cat, o a través de les nostres xarxes FacebookTwitterInstagram.

Ens comprometem a alertar i rectificar quan sigui necessari. Si publiquem xifres errònies o citacions incorrectes de persones o organitzacions publicarem una correcció que apareixerà al fons de l'article i en una llista disponible al final d'aquesta pàgina. 

En el cas que sigui un dels nostres lectors qui ens avisi de l'error, us respondrem pel mateix canal. Si ens equivoquem en un titular o en el veredicte d'alguna de les nostres verificacions, farem difusió de la correcció a les nostres xarxes socials, igual que fem quan publiquem contingut nou.

Si creieu que hem de modificar alguna verificació, haureu d'aportar informació rellevant, dades oficials o de fonts d'autoritat i demostrar que el nostre equip no les va tenir en consideració abans de publicar la peça. Abans de realitzar qualsevol canvi, dos membres del nostre equip han d'estar d'acord sobre la consistència del material aportat i la necessitat de rectificar.

Ens reservem el dret a modificar errors tipogràfics, ortogràfics i gramaticals que no canviin el sentit general d'un article sense avisar l'audiència.

Aquí pots consultar el llistat de les correccions realitzades:

  • La campanya, verificada

  • Inicialment hem qualificat com a falsa una declaració de Chacón en què deia que a Catalunya no hi ha hagut un pla de tests massius perquè, en canvi, hi ha hagut un pla de cribatges massius. Rectifiquem ja que, si bé els cribatges massius també són una forma de fer tests de manera massiva, alguns consideren "un pla de tests massiu" el fet que involucri tota la població.

  • Els expresidents de la Generalitat no tenen sou vitalici, com ha dit Carrizosa

  • Una versió anterior d'aquesta verificació considerava la declaració de Carrizosa com a falsa. Tot i que tècnicament els presidents de la Generalitat no tenen una pensió vitalícia, l'edat avançada en què fins ara s'ha exercit aquesta posició fa que la majoria d'ells hagin encadenat el dret a una remuneració com a expresidents amb la jubilació especial que aquest càrrec els atorga. Puigdemont, citat expressament per Carrizosa, va renunciar al sou d'expresident.

  • Los expresidents de la Generalitat no tienen sueldo vitalicio, como ha dicho Carrizosa
  • Una versión anterior de esta verificación consideraba la declaración de Carrizosa como falsa. Aunque técnicamente los presidents de la Generalitat no tienen una pensión vitalicia, la edad avanzada en la que hasta ahora se ha ejercido esta posición hace que la mayoría de ellos hayan encadenado una remuneración como expresidents con la jubilación especial que este cargo les atorga. Puigdemont, citado explícitamente por Carrizosa, renunció a su sueldo de expresidente.

  • El gráfico engañoso que relaciona las vacunaciones de la gripe con las muertes por coronavirus
  • Una versión anterior de este texto decía por error que la tasa de vacunación en Corea del Sur es del 62% y es del 85%.