Rectificacions

Esperem que no passi mai, però si detectem qualsevol error a les nostres verificacions, rectificarem el més ràpid possible. El nostre compromís és ser transparents en totes les rectificacions.

I si vosaltres detecteu errors, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al correu hola@verificat.cat, o a través de les nostres xarxes FacebookTwitterInstagram.

Ens comprometem a alertar i rectificar quan sigui necessari. Si publiquem xifres errònies o citacions incorrectes de persones o organitzacions publicarem una correcció que apareixerà al fons de l'article i en una llista disponible al final d'aquesta pàgina. 

En el cas que sigui un dels nostres lectors qui ens avisi de l'error, us respondrem pel mateix canal. Si ens equivoquem en un titular o en el veredicte d'alguna de les nostres verificacions, farem difusió de la correcció a les nostres xarxes socials, igual que fem quan publiquem contingut nou.

Si creieu que hem de modificar alguna verificació, haureu d'aportar informació rellevant, dades oficials o de fonts d'autoritat i demostrar que el nostre equip no les va tenir en consideració abans de publicar la peça. Abans de realitzar qualsevol canvi, dos membres del nostre equip han d'estar d'acord sobre la consistència del material aportat i la necessitat de rectificar.

Ens reservem el dret a modificar errors tipogràfics, ortogràfics i gramaticals que no canviin el sentit general d'un article sense avisar l'audiència.

Aquí pots consultar el llistat de les correccions realitzades:

 • Les preguntes que mai t’has atrevit a fer sobre sexe

  El mètode de fertilitat natural no té un 24% d’efectivitat. La dada del 24% correspon al percentatge de dones que es quedaran embarassades durant el primer any d'ús habitual del mètode de fertilitat natural. Aquest número contrasta amb el 0,2-0,8% que s’atribueix al DIU, i amb el 9% de les pastilles anticonceptives, tal com indica el Col·legi Americà d'Obstetres i Ginecòlegs.

 • No hi ha una relació causal entre el crim i la immigració a Catalunya com indica Buxadé

  Una versió anterior d'aquest text deia que el 97,7% dels detinguts i investigats per delictes comesos a Catalunya el 2020 tenien nacionalitat espanyola i el 2,3% eren estrangers, segons dades del Portal Estadístic de Criminalitat del ministeri de l'Interior. Aquestes són les dades que consten al portal, però no inclouen les dades de Mossos, només les de Policia Nacional, Guàrdia Urbana i policies locals, segons la nota metodològica. Per això, hem decidit eliminar aquesta dada de l'article, ja que sense les estadístiques de Mossos per nacionalitat ens sembla que la dada no correspon a la realitat de detinguts i investigats de Catalunya.

 • La campanya, verificada

  Inicialment hem qualificat com a falsa una declaració de Chacón en què deia que a Catalunya no hi ha hagut un pla de tests massius perquè, en canvi, hi ha hagut un pla de cribatges massius. Rectifiquem ja que, si bé els cribatges massius també són una forma de fer tests de manera massiva, alguns consideren "un pla de tests massiu" el fet que involucri tota la població.

 • Els expresidents de la Generalitat no tenen sou vitalici, com ha dit Carrizosa

  Una versió anterior d'aquesta verificació considerava la declaració de Carrizosa com a falsa. Tot i que tècnicament els presidents de la Generalitat no tenen una pensió vitalícia, l'edat avançada en què fins ara s'ha exercit aquesta posició fa que la majoria d'ells hagin encadenat el dret a una remuneració com a expresidents amb la jubilació especial que aquest càrrec els atorga. Puigdemont, citat expressament per Carrizosa, va renunciar al sou d'expresident.