Hi ha notificats problemes de subministrament d’una insulina, però sense una causa concreta

Existeixen fàrmacs alternatius a aquest producte, però el canvi de principi actiu requereix de prescripció mèdica.

Què s’ha dit?

Que les farmàcies tenen desproveïment d’insulina perquè la gent la fa servir per a perdre pes.

Què en sabem?

L’AEMPS té activat un avís per problemes de subministrament d’una de les 25 insulines de tipus convencional comercialitzades a Espanya. No hi ha evidència que sigui degut a suposats efectes per a perdre pes. De fet, els experts asseguren que un dels efectes secundaris del fàrmac és l’augment de pes.

Coneix la nostra metodologia

Una publicació de la xarxa social X (antic Twitter) que acumula més de 1.000 “m’agrada” i gairebé 130.000 visualitzacions assegura que “no hi ha estoc” d’insulina a les farmàcies perquè el producte suposadament “ha causat furor per a la pèrdua de pes”.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), va activar el 20 d’octubre un avís de problemes de subministrament de la insulina Fiasp 100 unitats/ml, que no preveu resoldre abans de finals de 2024. Ara per ara, és l’única de les 25 insulines de tipus convencional comercialitzades a Espanya, segons el llistat de la Xarxa de Grups d’Estudi de la Diabetis en l’Atenció Primària de la Salut (redGPS) que té una notificació de desabastiment activada, però això no vol dir que altres no puguin trobar-se en situacions similars. La causa dels problemes de subministrament és desconeguda, però no hi ha cap evidència que sigui per un suposat efecte de pèrdua de pes del fàrmac. T’ho expliquem!

He anat a la farmàcia com faig cada mes a buscar la insulina, quina ha estat la meva sorpresa?? Doncs NO hi ha estoc ja que ha causat furor per a la pèrdua de pes i com a conseqüència el seu desproveïment….

Verificat no ha aconseguit contactar amb la usuària de X-Twitter per confirmar a quina farmàcia es pot haver donat la situació, ni a quin fàrmac concret es referia. Ara com ara, la insulina Fiasp 100 unitats/ml és l’única de les 25 que es comercialitzen de forma convencional a Espanya que té actiu un avís de desabastiment a la base de dades de l’AEMPS. Això no vol dir que la situació d’altres productes no pugui ser similar, perquè “els tempos de la notificació dels desabastiments solen anar endarrerits respecte de la realitat”, explica a Verificat Daniel Sevilla, farmacèutic coordinador del Grup de Treball del Pacient Crònic (CRONOS) de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH).

L’AEMPS preveu que els problemes de subministrament varen començar el 20 d’octubre de 2023 i s’allargaran fins a finals de 2024, segons les dades que consten a l’avís. Mentrestant, “existeixen diversos equivalents terapèutics, és a dir, medicaments amb una composició diferent en principi actiu, però amb el mateix ús terapèutic”, apunta el farmacèutic. És a dir que els pacients diabètics tenen alternatives per al seu tractament. Ara bé, alerta l’expert, “en tractar-se de principis actius diferents, [el canvi] requerirà prescripció per part d’algun facultatiu mèdic, tal com determina la llei”.

La insulina és una hormona que produïm de forma natural els éssers humans, i que s’encarrega de regular la quantitat de sucre que tenim a la sang. Algunes persones, però, no en segreguen (o ho fan en molt baixa quantitat), i d’altres no en produeixen suficient i el seu cos no l’utilitza adequadament. Aquestes patologies són la diabetis de tipus 1 i de tipus 2, respectivament, el tractament de les quals passa, en molts casos i entre altres accions, per prendre insulina de forma artificial, sigui a través d’injeccions o per inhalació, cosa clau per a mantenir uns nivells de sucre òptims.

Ara per ara, no està clara la causa rere els problemes de subministrament. Novo Nordisk, l’empresa que produeix el fàrmac, ha explicat en un correu a Verificat que es deuen a “una demanda general més alta de l’esperat per a molts dels nostres productes”, sense donar més detalls.

Cap de les 25 insulines llistades menciona la pèrdua de pes com un efecte terapèutic o advers del producte, tal com es pot comprovar en els respectius prospectes. “La insulina no ajuda a perdre pes”, assevera en un correu a Verificat l’endocrinòloga i nutricionista Ana de Hollanda, coordinadora de l’Àrea d’Obesitat de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN). De fet, apunta la doctora, “les persones que inicien tractaments amb insulina tenen una tendència a l’augment de pes”. Coincideix amb ella el gabinet de premsa del Departament de Salut en un correu enviat a Verificat.

Verificat s’ha intentat posar en contacte amb l’AEMPS, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Societat Espanyola de Diabetis per conèixer les possibles causes del desabastiment, però en el moment de publicar aquesta actualització no havia rebut resposta. Verificat seguirà investigant els possibles motius rere aquests problemes de desabastiment, i publicarà actualitzacions tan bon punt tingui nova informació al respecte.

Problemes de subministrament d’Ozempic

“Hi ha una tendència a anomenar insulina a qualsevol medicament que sigui injectable i sigui per la diabetis”, explica Sevilla, el farmacèutic coordinador del grup CRONOS, però els fàrmacs poden ser de “diverses famílies o subgrups” que actuen de maneres diferents. 

Així com l’ús d’insulina és imprescindible en les persones amb diabetis tipus 1, els pacients que pateixen diabetis tipus 2, és a dir, els que sí que produeixen insulina per ells mateixos, però no l’usen adequadament, disposen d’una àmplia varietat de tractaments per a mantenir els nivells de sucre en el marge òptim. El fàrmac emprat varia en funció de la salut i les característiques de cada pacient.

Un d’aquests grups de fàrmacs s’anomena antagonistes del receptor de GLP-1. Són uns medicaments que també ajuden a baixar els nivells de sucre en sang, i alhora fan sensació de sacietat, però no substitueixen la insulina. Un d’aquests fàrmacs, l’Ozempic, que utilitza un principi actiu anomenat semaglutida, s’ha popularitzat a les xarxes socials com a eina per perdre pes, tot i que el seu ús no està aprovat amb aquesta finalitat (la qual cosa no vol dir que no funcioni, tal com vam explicar anteriorment).

Això ha provocat “un efecte crida de l’ús per a aprimar-se, que està fora d’indicació”, la qual cosa ha provocat un desabastiment dins les farmàcies, explica en un correu a Verificat el gabinet de premsa de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH). L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) porta amb problemes de subministrament des del 4 de setembre, i el desabastiment, que està ocorrent a escala global, no té una data prevista de finalització.

Ozempic no és l’únic fàrmac d’aquest grup amb problemes de subministrament. Altres, com Trulicity o Victoza, també es troben a la llista de l’AEMPS, que va advertir del fenomen a principis de setembre. L’entitat recomana als professionals sanitaris la prescripció de fàrmacs alternatius que usen mecanismes similars, com Byetta, Lyxumia o Rybelsus.

Nou fàrmac contra l’obesitat

A finals d’agost, l’AEMPS va publicar un posicionament terapèutic sobre Wegovy, un producte que, com l’Ozempic, empra la semaglutida com a principi actiu, però que en aquest cas sí que està indicat per al control de pes. És, de fet, el primer producte basat en la semaglutida indicat per a controlar el pes (juntament amb una dieta baixa en calories i l’augment d’activitat física) de persones amb obesitat, o que pateixin sobrepès juntament amb altres comorbiditats. 

El fàrmac està aprovat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) des del gener de l’any passat, però “encara no està comercialitzat a Espanya pel tractament de l’obesitat”, puntualitza. L’informe de l’AEMPS “és un resum dels resultats que aconsegueix la medicació, les seves indicacions i els efectes secundaris que puguin tenir lloc”, explica de Hollanda. 

L’ús de Wegovy tampoc està autoritzat en persones sanes, cosa que no ha impedit que l’alta demanda hagi provocat problemes de subministrament del producte a escala global.

Article actualitzat l’11 de gener de 2024

Una versió anterior del text atorgava el veredicte de fals a la piulada sobre el desabastiment d’insulina a les farmàcies, i asseverava que no hi havia problemes de subministrament a les farmàcies. L’hem canviat a t’ho expliquem, donat que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), té actiu un avís de problema de subministrament de la insulina Fiasp 100 unitats/ml, amb data prevista d’inici el 20 d’octubre de 2023, prèvia a la publicació de l’article.