No hi ha desproveïment d’insulina a les farmàcies

No hi ha desproveïment d’insulina a les farmàcies

Què s’ha dit?

Que les farmàcies tenen desproveïment d’insulina perquè la gent la fa servir per a perdre pes.

Què en sabem?

Ni l’AEMPS, ni el Departament de Salut, ni les mateixes farmàcies han notificat desproveïment d’insulina. A més, el fàrmac no ajuda a perdre pes.

Coneix la nostra metodologia

Una publicació de la xarxa social X (antic Twitter) que acumula més de 1.000 “m’agrada” i gairebé 130.000 visualitzacions assegura que “no hi ha estoc” d’insulina a les farmàcies perquè el producte suposadament “ha causat furor per a la pèrdua de pes”. És FALS.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) no té enregistrat a la seva base de dades cap problema de desabastiment de les principals insulines comercialitzades a Espanya. Les farmàcies espanyoles tampoc han tingut problemes de subministrament similars, segons ha explicat a Verificat Daniel Sevilla, farmacèutic coordinador del Grup de Treball del Pacient Crònic (CRONOS) de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH). A més a més, la insulina no ajuda a perdre pes.

He anat a la farmàcia com faig cada mes a buscar la insulina, quina ha estat la meva sorpresa?? Doncs NO hi ha estoc ja que ha causat furor per a la pèrdua de pes i com a conseqüència el seu desproveïment….

Verificat no ha aconseguit contactar amb la usuària de X-Twitter per confirmar a quina farmàcia es pot haver donat la situació. En tot cas, és fals que hi hagi desabastiment d’insulina a Catalunya o Espanya. La manca d’estoc pot haver afectat diversos medicaments destinats a tractar la diabetis, però no és el cas de la insulina.

La insulina és una hormona que produïm de forma natural els éssers humans, i que s’encarrega de regular la quantitat de sucre que tenim a la sang. Algunes persones, però, no en segreguen (o ho fan en molt baixa quantitat), i d’altres no en produeixen suficient i el seu cos no l’utilitza adequadament. Aquestes patologies són la diabetis de tipus 1 i de tipus 2, respectivament, el tractament de les quals passa, en molts casos i entre altres accions, per prendre insulina de forma artificial, sigui a través d’injeccions o per inhalació, cosa clau per a mantenir uns nivells de sucre òptims.

A la base de dades de l’AEMPS no hi ha constància de problemes de subministrament de cap de les 25 insulines convencionals comercialitzades a Espanya, segons el llistat de la Xarxa de Grups d’Estudi de la Diabetis a l’Atenció Primària de la Salut (redGDPS). “A nivell real tampoc ens estem trobant amb problemes a les farmàcies”, detalla Sevilla, que també és farmacèutic al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona.

A més a més, “la insulina no ajuda a perdre pes”, assevera en un correu a Verificat l’endocrinòloga i nutricionista Ana de Hollanda, coordinadora de l’Àrea d’Obesitat de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN). De fet, apunta la doctora, “les persones que inicien tractaments amb insulina tenen una tendència a l’augment de pes”. 

Cap de les 25 insulines llistades menciona la pèrdua de pes com un efecte terapèutic o advers del producte, tal com es pot comprovar en els respectius prospectes.

Problemes de subministrament d’Ozempic

“Hi ha una tendència a anomenar insulina a qualsevol medicament que sigui injectable i sigui per la diabetis”, explica Sevilla, el farmacèutic coordinador del grup CRONOS, però els fàrmacs poden ser de “diverses famílies o subgrups” que actuen de maneres diferents. 

Així com l’ús d’insulina és imprescindible en les persones amb diabetis tipus 1, els pacients que pateixen diabetis tipus 2, és a dir, els que sí que produeixen insulina per ells mateixos però no l’usen adequadament, disposen d’una àmplia varietat de tractaments per a mantenir els nivells de sucre en el marge òptim. El fàrmac emprat varia en funció de la salut i les característiques de cada pacient.

Un d’aquests grups de fàrmacs s’anomena antagonistes del receptor de GLP-1. Són uns medicaments que també ajuden a baixar els nivells de sucre en sang, i alhora donen sensació de sacietat, però no substitueixen la insulina. Un d’aquests fàrmacs, l’Ozempic, que empra un principi actiu anomenat semaglutida, s’ha popularitzat a les xarxes socials com a eina per a perdre pes, tot i que el seu ús no està aprovat amb aquesta finalitat (la qual cosa no vol dir que no funcioni, tal com vam explicar anteriorment).

Això ha provocat “un efecte crida de l’ús per a aprimar-se, que està fora d’indicació”, la qual cosa ha provocat un desabastiment dins les farmàcies, explica en un correu a Verificat el gabinet de premsa de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH). L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) porta amb problemes de subministrament des del 4 de setembre, i el desabastiment, que està ocorrent a escala global, no té una data prevista de finalització.

Ozempic no és l’únic fàrmac d’aquest grup amb problemes de subministrament. Altres, com Trulicity o Victoza, també es troben a la llista de l’AEMPS, que va advertir del fenomen a principis de setembre. L’entitat recomana als professionals sanitaris la prescripció de fàrmacs alternatius que usen mecanismes similars, com Byetta, Lyxumia o Rybelsus.

Nou fàrmac contra l’obesitat

A finals d’agost, l’AEMPS va publicar un posicionament terapèutic sobre Wegovy, un producte que, com l’Ozempic, empra la semaglutida com a principi actiu, però que en aquest cas sí està indicat per al control de pes. És, de fet, el primer producte basat en la semaglutida indicat per a controlar el pes (juntament amb una dieta baixa en calories i l’augment d’activitat física) de persones amb obesitat, o que pateixin sobrepès juntament amb altres comorbiditats. 

El fàrmac està aprovat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) des del gener de l’any passat, però “encara no està comercialitzat a Espanya pel tractament de l’obesitat”, puntualitza. L’informe de l’AEMPS “és un resum dels resultats que aconsegueix la medicació, les seves indicacions i els efectes secundaris que puguin tenir lloc”, explica de Hollanda. 

L’ús de Wegovy tampoc està autoritzat en persones sanes, cosa que no ha impedit que l’alta demanda hagi provocat problemes de subministrament del producte a escala global.