Salvador Illa va comparèixer amb la bandera catalana i espanyola com a ministre perquè així ho marca la llei

Illa va comparèixer des de la delegació del govern espanyol a Catalunya i va seguir el protocol de banderes, que estableix que en aquests casos cal col·locar la bandera de la comunitat autònoma al costat de l’espanyola


Fa uns dies es va fer viral un tuit de l’eurodiputat de Ciutadans (i exdiputat al Parlament), Jordi Cañas, sobre la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, del passat dissabte 16 de gener. Illa va comparèixer amb una bandera catalana al darrere, juntament amb l’espanyola i la de la Unió Europea, i això ho va aprofitar Cañas per acusar-lo d’estar fent campanya (Illa és el número 1 del PSC a les eleccions del 14F). El cert és que Illa va comparèixer des de la delegació del govern espanyol a Catalunya (tal com consta a la seva agenda) i va seguir el protocol de banderes, que estableix que quan els ministres fan rodes de premsa a les delegacions cal col·locar la bandera de la comunitat autònoma on són al costat de l’espanyola.

“Algú de la Moncloa pot explicar per què quan compareix el ministre Salvador Illa es col·loca la bandera de Catalunya? Quan compareix qualsevol altre ministre es col·loca també la bandera de la seva comunitat? És tan obscè l'ús electoral del càrrec…”

Jordi Cañas, eurodiputat de Ciutadans

Hem considerat que el tuit de Cañas és NO VERIFICABLE perquè no fa cap afirmació explícita i directa que puguem concloure que és falsa, però amb la seva pregunta retòrica està insinuant que els altres ministres no compareixen amb la bandera d’una comunitat autònoma. I això no és així, per llei.

Juan Ángel Gato, president de l’Associació Espanyola de Protocol, ha explicat a Verificat que en les compareixences que fa un ministre amb motiu del seu càrrec i que, per tant, tenen caràcter institucional, s’ha de col·locar la bandera d’Espanya. A més, en el cas que tinguin lloc en algun edifici de l’administració central en territori d’una comunitat autònoma, com les delegacions del govern, també hi ha d’haver la bandera de la comunitat autònoma. De fet, això estableix l’article 4 de la llei que regula l’ús de la bandera d'Espanya i d’altres banderes: “A les comunitats autònomes, els Estatuts de les quals reconeguin una bandera pròpia, aquesta s’utilitzarà juntament amb la bandera d'Espanya en tots els edificis públics civils del seu àmbit territorial”. També es pot col·locar, tal com va fer Salvador Illa, la bandera de la Unió Europea.

Altres ministres a les delegacions del govern

Hi ha nombrosos exemples de ministres compareixent a les delegacions del govern espanyol al davant de banderes de les comunitats autònomes. L’exemple més recent és de fa uns dies, quan els ministres José Luis Ábalos i Fernando Grande-Marlaska van comparèixer per actualitzar la situació del temporal Filomena des de la delegació del govern espanyol a la Comunitat de Madrid i a l’escena també hi havia la bandera madrilenya (com es veu al minut 5:10 de la roda de premsa i a la nota de premsa), tot i que no apareixia al pla de televisió de la roda de premsa.

El mateix Grande-Marlaska va comparèixer l’octubre del 2019 des de la delegació del govern a Catalunya arran de les protestes després de la sentència del judici del procés. Marlaska, que va comparèixer el divendres 18 i el diumenge 20 d’octubre des de la Moncloa, es va desplaçar el dissabte 19 a Barcelona per visitar els policies ferits. I va comparèixer des de la capital catalana al mateix escenari que Illa i davant de les tres banderes, tal com s’aprecia al vídeo del 324 (als primers segons) i a les notícies de diferents mitjans digitals com El País, El Periódico, El Punt Avui o Crónica Global.

Governs de Rajoy i Zapatero

Si anem més enrere, l’agost del 2017, després dels atemptats del 17A a la Rambla de Barcelona, l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va comparèixer des de la delegació del govern a Catalunya i ho va fer davant d’una bandera europea, una espanyola i una catalana. Un any més tard, per exemple, Rajoy va comparèixer a la delegació del govern a Extremadura i la imatge va ser la mateixa.

També amb el govern del Partit Popular, l’aleshores vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va comparèixer el juny del 2017 des de la delegació del govern a Andalusia (així s’anunciava a la seva agenda oficial) i el maig del 2018 el ministre de Foment, Íñigo de Serna, ho va fer des de la delegació del govern a Cantàbria, on havia anat a presentar projectes i novetats de la regió (segons constava a la seva agenda). En tots dos casos, la bandera espanyola i europea estaven acompanyades de l’andalusa i la cantàbrica respectivament.

Anys abans, passava el mateix amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. L’executiu espanyol va celebrar dos Consells de Ministres fora de Madrid, un a Andalusia i un a les Canàries i tant el 2009 a Las Palmas com el 2010 a Sevilla, Zapatero va fer la roda de premsa posterior al davant d’una bandera europea, una espanyola i la de la comunitat autònoma en qüestió.

Toni Cantó va esborrar la piulada

Minuts després del tuit de Jordi Cañas, el diputat de Ciutadans a les Corts Valencianes, Toni Cantó, va fer una altra piulada on va comparar la compareixença d’Illa del dissabte amb la del ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska el 20 d’octubre del 2019 després de la reunió del Comitè de Seguiment de la situació a Catalunya (arran de les protestes després de la sentència del procés). Com hem dit, aquell dia Marlaska va comparèixer sense la bandera de Catalunya al darrere perquè feia la roda de premsa des del Palau de la Moncloa. El dia abans, el 19 d’octubre, sí que ho havia fet des de la delegació del govern amb la bandera catalana, espanyola i europea. Hores més tard, Toni Cantó va esborrar el seu tuit.