Espanya és el dotzè país del món amb més vacunes, com diu Illa, però només en xifres absolutes

Espanya és el dotzè país del món amb més vacunes, com diu Illa, però només en xifres absolutes

El candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, va assegurar el diumenge durant el debat de TVE que Espanya és el cinquè país més avançat d’Europa en la campanya de vacunació i el dotzè del món. És una VERITAT A MITGES. En termes absoluts, efectivament, Espanya ocupa aquestes posicions en el rànquing, però no és així si mirem la vacunació per càpita.

"Som els cinquens d’Europa en vacunació i els dotzens del món"

Salvador Illa, PSC

A Europa, només Regne Unit, Alemanya, Itàlia i França han aconseguit més vacunes que Espanya, que a 28 de gener, n’havia administrat 1,47 milions, segons les dades d’Our World in Data. A nivell mundial, també la superen els Estats Units, la Xina, Israel, l’Índia, els Emirats Àrabs Units, el Brasil i Turquia. 

Ara bé, tenint en compte el número de persones vacunades per cada 100.000 habitants, Espanya ocupa el dotzè i el dissetè lloc (a Europa i al món, respectivament), segons les dades que el Financial Times actualitza cada dia amb base a Our World in Data i informació oficial dels respectius governs. En aquest cas, Israel és el país més avançat del món amb un 52,3% de la població vacunada, Emirats Àrabs Units, amb el 34,1% i Regne Unit, 14,2%. Espanya es troba empatada amb Suïssa al 3,1% de la població vacunada.

Cal remunatar-se a dia 12 de gener per trobar Espanya a la posició 12 del món i 5 de la Unió Europea (no del continent europeu) per càpita. És a dir, fa una mica més de dues setmanes, l’afirmació de Salvador Illa era veritat, ara ja no.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona