Què té de cert l’expressió “el refredat entra pels peus”?

Analitzem amb l’IDIBELL el refranyer català


Què s’ha dit?

El refranyer català diu que “el refredat entra pels peus”.

Què en sabem?

Els refredats els causen microorganismes que entren al nostre cos per la via aèria. El fred no provoca directament els refredats, però és capaç d’afavorir-los alentint les nostres defenses. 

Segur que heu sentit l’expressió “el refredat entra pels peus”, fent referència al fet que les persones que van descalces en temps fred estan en perill d’agafar-ne un. Però voleu dir que és certa?

El fred no provoca directament els refredats, però els pot afavorir, ja que és capaç d’alentir les nostres defenses, com ja vam explicar anteriorment. Així doncs, tot i tractar-se de malalties infeccioses causades per microorganismes, el fred és actor protagonista dels nostres esternuts durant l’hivern. T’ho expliquem!

Els causants dels constipats

Com hem après durant la pandèmia, quan parlem expulsem unes gotes microscòpiques que es poden acumular en l’aire, i que poden contenir virus i altres microorganismes. Això passa especialment als espais tancats, on l’aire no pot circular i renovar-se tant, la qual cosa afavoreix la transmissió d’aquests agents infecciosos. 

El mateix passa quan tossim, cantem o esternudem: les partícules que expulsem (sense voler-ho i sense ser-ne conscients) podran contribuir a escampar aquestes infeccions, ja que poden contenir virus, els verdaders “causants del refredat comú”, tal com explica Carmen Ardanuy, investigadora principal del grup de recerca en Epidemiologia de les infeccions bacterianes a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). ”Hi ha més de 200 virus que ens en provoquen” i “tenen nom i cognoms: rinovirus, mixovirus, adenovirus…”, explica.

Aquests virus, doncs, no entren al cos pels peus, sinó “per la via aèria”, a través de les mucoses de nas, boca i ulls, indica l’experta, que també encapçala el Servei de Microbiologia de l’hospital universitari de Bellvitge.

Així i tot, constipat i fred estan relacionats

Quan baixen les temperatures, el nombre de refredats puja. Per tant, dir que en les estacions més fredes ens constipem més sovintno és una llegenda urbana”, tal com indica a Verificat Pere-Joan Cardona, cap del servei de Microbiologia a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. 

Com s’explica això si rere els refredats hi trobem els microorganismes, i no el fred? “Quan passem fred, el nostre cos està a una temperatura més baixa i és més receptiu a tots aquests virus, que són com els pingüins i viuen millor en temperatures més baixes”, explica Ardanuy, de l’IDIBELL. 

Si la temperatura corporal baixa per sota del llindar de 36,5 °C, algunes de les nostres defenses s'alenteixen, o sigui, que alguns dels mecanismes de la immunitat innata —primera barrera que trobaran els virus quan intenten envair les cèl·lules de les nostres mucoses— funcionaran d'una manera menys eficaç. Així doncs, la resposta davant dels microorganismes patògens es pot veure afectada i podem patir una infecció amb més facilitat.

“Quan ‘baixen les defenses’ —que pot ser per, per exemple, per una baixada temporal de la de temperatura que fa que les nostres cèl·lules es paralitzin—, el patogen podrà aprofitar aquesta oportunitat”, explica a Verificat Víctor Jiménez Cid, catedràtic de Microbiologia de la Universitat Complutense de Madrid i membre del grup de difusió de la Societat Espanyola de Microbiologia (SEM). La baixada de temperatures suposaria un avantatge pel microorganisme, que “ho tindrà més fàcil” per provocar la infecció. És a dir, que la infecció, i per tant el refredat, els causarà un microorganisme, però aquest s'aprofitarà d’una reacció més lenta de les nostres defenses.

Endemés, l’aclarament mucociliar —un mecanisme de defensa en el qual els cilis, una mena de pèls flexibles que tenim dins el nas, eliminen les partícules que inhalem—, també es veu afectat per la temperatura ambient. Si baixa la temperatura, la velocitat a què treballa aquest mecanisme és més lenta.

No agafis fred!

Però a quina temperatura ha d’estar aquest aire per afectar el nostre sistema immunitari? Tal com apunta Jiménez Cid, “inhalar aire a 20-25 graus no afecta tant […] les mucoses respiratòries”. En canvi, l’expert indica que el que es troba a 0 °C sí que pot suposar una baixada de temperatura local en les mucoses de més de 10 °C, que al seu temps disminueixi l'efectivitat de la immunitat innata i l'eficàcia de la resposta antiviral del nostre cos. És a dir, parlem de temperatures baixes, que nosaltres mateixos ja percebem com a fred.

Així que ja ho sabeu, “el pròxim cop que us diguin que us tapeu, que si no us refredareu, podeu dir que no, que això és fals! Només ens refredem si estem en contacte amb una persona contagiada que ens encomana el virus. El problema és que, com hem dit, els virus del refredat són una gran família i amb el fred de l’hivern corren pertot arreu contents com uns gínjols!”, conclou Ardanuy.