La llei trans no permet canviar el gènere “de la nit al dia”, com ha afirmat el candidat popular Nacho Martín Blanco

El tràmit requereix que la persona primer sol·liciti el canvi de gènere registral i que en un termini màxim de tres mesos torni a comparèixer per ratificar la decisió.


Què s’ha dit?

Que amb la llei trans les persones poden autodeterminar-se el gènere de la nit al dia.

Què en sabem?

Amb la nova llei trans, el tràmit requereix que la persona primer sol·liciti el canvi de gènere registral i que en un termini màxim de tres mesos torni a comparèixer per ratificar la decisió.

El candidat del Partit Popular per Barcelona, Nacho Martín Blanco, en una entrevista a Els Matins de TV3 preguntat per la llei trans ha afirmat que no s’ha de fomentar que una persona pugui “autodeterminar-se de la nit al dia” (minut 14:47).

No obstant això, realment la llei trans no permet canviar de gènere “de la nit al dia”. El tràmit per a modificar la menció registral del sexe requereix que la persona primer sol·liciti el canvi, i en un termini màxim de tres mesos, torni a comparèixer per ratificar la decisió. Després la persona encarregada del Registre Civil té un mes per dictar resolució sobre el canvi registral. A banda dels terminis legals, cal afegir la demora de l’administració, ja que demanar una cita prèvia al Registre Civil pot comportar diversos mesos d’espera.

“No crec que s’hagi de fomentar des de les administracions públiques la idea que un pot autodeterminar-se de la nit al dia” [preguntat per la llei trans]

Nacho Martín Blanco (PP)

La llei trans no preveu que el tràmit per al canvi de sexe en el Registre Civil es realitzi només en un dia. La llei estableix en l’article 44 que el canvi de sexe en el Registre requerirà que la persona sol·licitant comparegui dues vegades: la primera per sol·licitar el canvi i, en un termini màxim de tres mesos, una segona vegada per confirmar la decisió. 

Nacho Martín Blanco ha clarificat a Verificat que l'expressió "de la nit al dia no era literal", sinó que considera que el tràmit és "massa ràpid." 

Aquests terminis estan especificats al punt 8 de l’article 44: “La persona encarregada del Registre Civil haurà de citar a la persona legitimada perquè comparegui de nou i ratifiqui la seva sol·licitud, asseverant la persistència de la seva decisió”. 

“Reiterada i ratificada” la sol·licitud, com diu la llei, la persona encarregada del Registre Civil dictarà resolució sobre la “rectificació registral” en un termini màxim d’un mes des de la segona compareixença. Per tant, el termini es pot allargar, com a màxim, 4 mesos, comptant els 3 per ratificar la decisió i el mes per dictar la resolució. Així també ho explicava la ministra d’Igualtat el juny del 2022 a la roda de premsa després d’aprovar en segona volta la llei al Consell de Ministres: “Tot aquest procés s’haurà de realitzar en un termini màxim de 4 mesos”.

No obstant això, el consultor en Drets Humans i LGTBI Francisco Peña, ja va afirmar fa uns mesos a VerificaRTVE que aquest procés inclús podria allargar-se perquè s’han de tenir presents els endarreriments de cada Registre Civil. 

El dia que es publica aquesta verificació, el Registre Civil número 3 de Barcelona —el que gestiona les tramitacions de canvis de nom i sexe registral— no ofereix cites fins al 16 d’octubre de 2023, sumant així 3 mesos més d’espera. El de Barcelona és l'única oficina del Registre Civil que ofereix cites prèvies a través de la pàgina web del Ministeri de Justícia.

Captura de pantalla de la pàgina de sol·licituds de cita prèvia per realitzar el canvi registral de sexe al Registre Civil n.3 de Barcelona.