Ni és Barcelona ni és actual: l’agressió a una dona gran en un portal va ser a València el 2020

L’agressió que mostra el vídeo va ocórrer a València el 2020 i no se sap la nacionalitat de l’agressor. La víctima va ser ingressada per ferides lleus. 


Què s’ha dit?

Que un marroquí ha donat un cop de puny a una dona gran durant un robatori en un portal de Barcelona, deixant a la víctima en estat crític. 

Què en sabem?

L’agressió que mostra el vídeo va ocórrer a València el 2020 i no se sap la nacionalitat de l’agressor. La víctima va ser ingressada per ferides lleus. 

Un usuari de la xarxa social X (antic Twitter) anomenat “Avi Siset” (@aviSiset_), que difon desinformació de manera repetida sobre les persones immigrants i que ja hem desmentit en més d’una ocasió (1, 2, 3), ha publicat un vídeo que, segons afirma, mostra una persona de nacionalitat marroquina donant un cop de puny a una dona gran durant un robatori en un portal de Barcelona. “La dona està en estat crític i es pateix per la seva vida”, ha afegit.

És FALS. El vídeo no és actual ni s’ha gravat a Barcelona, l’agressió que es mostra va passar a la ciutat de València l’agost de 2020, tal com van publicar diversos mitjans de comunicació com El País, 20 minutos, ABC i La Sexta, en què es pot veure el mateix vídeo gravat per la càmera de seguretat de l’edifici.

“Barcelona. Marroquí roba a una dona gran i l'agredeix amb un fort cop de puny a la cara. La dona està en estat crític i es pateix per la seva vida.”

Al vídeo que s’ha compartit a la xarxa social X s’observa com una persona roba a una dona gran a l’entrada d’un portal i posteriorment l’agredeix amb un cop de puny deixant a la víctima estirada a terra.

No és Barcelona, sinó València

Aquest vídeo, però, no és de Barcelona. Si fem una cerca inversa d’una captura de pantalla del vídeo al cercador de Google, apareixen diversos resultats de mitjans de comunicació que van informar del violent robatori, com 20 minutos, que és el primer que surt. La notícia d’aquest mitjà -com la d’altres- es va publicar el 19 d’agost de 2020, però l’agressió va ocórrer el 18 d’agost al centre de València.

La Policia Nacional va detenir a l’agressor poques hores després de demanar col·laboració ciutadana per a trobar-lo, tal com consta a les notícies de la premsa. Un cop detingut, la policia va fer públic l’anunci també en una publicació a X.

No obstant això, ni la Policia Nacional en la seva publicació ni en declaracions als mitjans de comunicació va fer referència en cap moment a la nacionalitat de l’agressor.

A més, l’endemà de l’agressió, la víctima ja es trobava al seu domicili després de rebre l’alta de l’hospital, on se la va ingressar amb “ferides lleus”, com van explicar El País i La Sexta. Aquest últim mitjà va poder parlar amb la dona, de més de 80 anys, qui també va gravar un vídeo per agrair el suport que va rebre després de l’agressió. Per tant, també és fals que la dona hagués estat en “estat crític” en cap moment i que es patís per la seva vida, com afirma el missatge viral. 

“Avi Siset”: un compte que difon desinformació sistemàticament

El compte que ha publicat aquest vídeo fora de context no és la primera vegada que ho fa. L’hem desmentit en més d’una ocasió per desinformar sobre informacions relacionades amb immigrants i, concretament, sobre les persones procedents del Marroc

De fet, un dels mètodes més recurrents que fa servir aquest usuari per desinformar és agafar vídeos o imatges reals que no han passat a Catalunya ni són actuals, per atribuir fets delictius o violents a persones marroquines afirmant que han tingut lloc a municipis catalans, com és el cas del robatori que hem explicat o el d’aquesta baralla de joves a Madrid

Més enllà d’aquest modus operandi, també aprofita notícies d’actualitat —sobre mesures del Govern en molts casos— per treure-les de context i afirmar que els immigrants reben més ajudes i prestacions de l’administració que les persones catalanes, com en el cas dels medicaments.