Què té de cert l’expressió “una poma al dia, el metge t’estalviaria”?

Analitzem amb l’IDIBELL el refranyer català


Segur que des de ben petits heu sentit dir alguna vegada l’expressió “una poma al dia, el metge t’estalviaria” però, d’on prové aquesta dita? Segons els estudis, aquest aforisme va ser originat a Gal·les i va aparèixer publicat per primera vegada el 1866 en un format diferent: “Menja una poma en anar al llit i evitaràs que el metge es guanyi el seu pa”. Si bé aquesta expressió data del segle XIX, encara avui en dia es continua fent servir però, per què? T’ho expliquem!

Cinc racions de fruita i hortalisses al dia

“S’ha comprovat que el consum diari de mínim cinc racions de fruita i hortalisses disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars, restrenyiment, obesitat i alguns tipus de càncer”, exposa Marta Crous, investigadora del grup de nutrició i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). De fet, diverses investigacions demostren que les dietes riques en fibra, vegetals i acompanyades d’activitat física estan associades amb taxes reduïdes de càncer de còlon, i l’evidència científica mostra els beneficis per a la salut d’una dieta rica en cereals integrals, verdures i fruites.

Quant a la poma, n’existeixen més de 7.500 varietats amb formes, colors, textures, olors i sabors molt diferents arreu del món i alguns estudis han associat directament el seu consum a diversos beneficis sobre la salut, entre ells la reducció de la pressió sanguínia o propietats antioxidants i antiinflamatòries, derivades del seu alt contingut en polifenols. Aquestes substàncies podrien tenir propietats positives davant la prevenció de certes patologies cardiovasculars com la malaltia isquèmica, tal com vam explicar aquí.

Tant és així que un estudi científic del 2015 va anar a mirar si el refrany popular era cert. Després d’analitzar dades de gairebé 9.000 participants provinents de l’Enquesta d’Examinació Nacional de Salut i Nutrició dels Estats Units (NHANES, per les sigles en anglès), van veure que les persones que mengen una poma al dia, en general, van menys al metge, però la reducció no era significativa. En canvi, sí van trobar una associació amb un menor consum de medicacions prescrites, raó per la qual, expliquen a l'article, seria més precís afirmar que "una poma al dia manté el farmacèutic lluny". Tot i així, la natura de l'estudi no va poder establir una relació causa-efecte, és a dir, que la relació es podria explicar per altres raons, com un major nivell d'estudis o una menor tendència a fumar, tal com expliquen els autors.

Ara bé, si ens prenem el refrany d'una manera més laxa i no al peu de la lletra, és cert que una dieta variada i equilibrada basada en el consum de fruites i hortalisses ens ajuda a aconseguir un bon estat de salut, ja que ens aporta els nutrients i les vitamines necessàries pel manteniment del sistema immunitari alhora que ens protegeix de malalties no transmissibles com la obesitat, la diabetis o les malalties cardiovasculars.

Substituir els processats

Malgrat semblar-nos atractius a la vista, els menjars ultraprocessats —aliments alterats que no es troben en el seu estat natural— inclouen l’ús de colorants i ingredients de baixa qualitat, tal com vam explicar aquí i aquí

“Se sap que substituir un 10% dels aliments processats que consumim, com els embotits, la brioixeria industrial o els refrescos, per la mateixa quantitat d’aliments poc o gens processats (com la fruita), redueix entre un 4% i un 5% el risc de patir càncer, especialment de còlon i mama”, exposa Crous. Endemés, cal remarcar que la literatura científica ens adverteix a diversos estudis, com aquesta revisió del 2020, aquestes revisions sistemàtiques del mateix any (1,2) o aquesta investigació del 2019, dels múltiples riscos que comporta el consum d’aliments processats, entre ells l’obesitat, el sobrepès, les malalties cardiovasculars, la diabetis, la hipertensió o la síndrome metabòlica.

Una aposta pels vegetals

Tot i els beneficis demostrats, actualment “moltes persones no mengen suficients fruites, verdures i fibra dietètica”, indica l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al seu web, les quals haurien d’estar integrades a la dieta juntament amb “els llegums, els fruits secs i els cereals integrals”, afegeix. 

Coincideix amb l’organització el Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) a un informe on recomana adoptar una dieta saludable i sostenible caracteritzada per un predomini dels aliments d’origen vegetal. En concret, recomanen la ingesta d’entre tres i cinc racions de fruita al dia —substituïble ocasionalment per suc—.

”Cada ració de fruita pot ser d’uns 120 grams o una peça mitjana, com podria ser un plàtan, una taronja o una poma o similar”, concreta el Ministeri de Sanitat, a un document oficial, on també recorda que les fruites i verdures, les quals es troben a la base de la piràmide alimentària, són molt riques en antioxidants, vitamines A i C, àcid fòlic i minerals, tenen fibra, ajuden a mantenir-nos hidratats i el seu contingut en calories és baix.

Una dieta variada i equilibrada

Malgrat consumir fruites i verdures, és essencial mantenir una dieta sana i equilibrada, tal com indica l’OMS al seu web, remarcant que portar una dieta sana ajuda a prevenir la malnutrició en totes les seves formes, així com les diferents malalties no transmissibles i trastorns. Tot i això, “la composició exacta d’una alimentació variada, equilibrada i saludable serà determinada per les característiques de cada persona […], el context cultural, els aliments disponibles al lloc [on viu] i els hàbits alimentaris”, recalquen.

D'altra banda, destaquen també la importància d’acompanyar aquesta dieta amb hàbits saludables com l’activitat física i evitar el consum de tabac i alcohol i aconsellen ingerir com a mínim 400 grams de fruites i hortalisses al dia, i limitar el consum de sucres lliures i greixos saturats i trans.