La portada de l’ABC que s’ha tret de context: Rajoy no va oferir una amnistia com la que es planteja actualment

La portada que l’ABC va publicar el 19 d’octubre del 2017 amb el titular “Rajoy ofereix ‘amnistia’ a canvi d’eleccions legals” no feia al·lusió a una amnistia com la que s’està plantejant en aquests moments


Què s’ha dit?

Que “el PP de Rajoy” va oferir “l’octubre del 2017” una amnistia “als independentistes catalans”, tal com assenyala una portada de l’ABC del 2017.

Què en sabem?

La portada de l’ABC està descontextualitzada perquè en cap cas feia al·lusió a una amnistia com la que s’està plantejant en aquests moments.

El diputat del PSC al Congrés Marc Lamuà ha afirmat que “el PP de Rajoy” va oferir “l’octubre del 2017” una amnistia “als independentistes catalans” (al minut 42:15). El diputat socialista ha fet referència, així, a la portada que el diari ABC va publicar el 19 d’octubre del 2017 amb el titular “Rajoy ofereix ‘amnistia’ a canvi d’eleccions legals”, tal com ha confirmat a Verificat l’equip de premsa del PSC al Congrés. Aquesta portada s’ha viralitzat a les xarxes socials des que va sorgir el debat sobre l’amnistia en el marc de les negociacions per a una possible investidura de Pedro Sánchez.

Tanmateix, la portada de l’ABC no feia al·lusió a una amnistia com la que s’està plantejant en aquests moments, sinó que es tractava d’un recurs per sintetitzar el que el diari explicava al subtítol, és a dir, que l’aleshores president del Govern d’Espanya havia proposat a Carles Puigdemont “suspendre el 155 i sortir indemne políticament” si acceptava “no declarar la independència”. De fet, al titular la paraula “amnistia” apareix entre cometes per indicar que s’està fent servir en un sentit diferent de l’habitual. Així ho ha confirmat a Verificat l’adjunt al director del diari ABC, Juan Fernández-Miranda.

“El PP de Rajoy, que l’octubre del 2017 […] oferia amnisties als independentistes catalans”

Marc Lamuà, PSC

La notícia, que apareix desenvolupada a les pàgines 16 i 17 del diari, no esmenta en cap moment la paraula “amnistia” ni fa cap referència a la possible aprovació d’una llei d’amnistia com la que s’està plantejant en aquests moments per part de partits polítics com Junts per Catalunya o Esquerra Republicana. La portada i la seva respectiva notícia, a més, es van publicar 18 dies després de l’1 d’octubre, però vuit dies abans de la declaració unilateral d’independència.

El titular de la notícia a l’interior del diari aprofundeix en la informació de la portada en afirmar que “Rajoy desactivaria l’article 155 si Puigdemont convoqués eleccions legals”. L’autor de la notícia, Mariano Calleja, explicava que, en aquell moment, “l’Executiu va lliscar al Congrés dels Diputats una possible sortida que permetria a Puigdemont quedar indemne, almenys des del punt de vista polític”, en cas que convoqués “eleccions autonòmiques”.

Tampoc hi ha proves a l’hemeroteca d’altres mitjans de comunicació que demostrin que Rajoy estigués plantejant una amnistia com la que es vol impulsar actualment. Alguns mitjans van informar també de la proposta de l’expresident espanyol d’evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució si Carles Puigdemont convocava eleccions autonòmiques anticipades a Catalunya, però sense fer cap referència a una possible amnistia ni en termes metafòrics ni en termes reals. Així es pot comprovar a les notícies que van publicar mitjans com l’ARA, La Vanguardia, RTVE, El País o IB3.