El vídeo viral d’uns joves barallant-se no és de Barcelona, sinó de Madrid

Aquest vídeo és de Madrid. No hi ha proves de cap apunyalament ni tampoc de la nacionalitat dels joves.


Què s’ha dit?

Un tuit viral en català comparteix un vídeo d’una baralla entre joves i afirma que es tracta d’un grup de marroquins. A més, el tuit assegura que va haver-hi tres apunyalaments.

Què en sabem?

Tal com hem pogut comprovar amb Google Street View, aquest vídeo no ha estat gravat a Barcelona sinó a la plaça Dos de Maig de Madrid.

Un tuit viral en català comparteix un vídeo, amb més de 25 mil reproduccions en el moment de publicar aquesta verificació, en el qual apareixen uns joves barallant-se i afirma que es tracta de la ciutat de Barcelona. 

“Barcelona. La passada nit un grup de marroquins interrompen una terrassa barallant-se. Va haver-hi tres apunyalaments”, assenyala el missatge que s'ha compartit en Twitter al costat del vídeo. 

És fals. El vídeo no ha estat gravat a la capital catalana, sinó a Madrid, concretament a la plaça del Dos de Maig, ja que dos comerços, una pizzeria i una botiga, coincideixen amb els que apareixen de fons en l'enregistrament, segons es pot comprovar amb Google Street View. No hem pogut establir la data en la qual van succeir els fets, però el departament de comunicació de la Policia Municipal de Madrid ha informat a Verificat que les imatges del vídeo coincideixen amb un avís que van rebre la nit del 24 d'octubre alertant que, en aquesta plaça, s'estava produint una baralla entre diverses persones en la qual s'havien llançat diverses cadires. No obstant això, la policia madrilenya no va arribar a identificar als autors de la baralla i, per tant, no hi ha informació sobre la nacionalitat dels implicats i tampoc sobre que hi hagi hagut tres apunyalaments.

"Barcelona. La nit passada un grup de marroquins interrompen una terrassa barallant-se. Van haver-hi tres apunyalaments."

La baralla es va gravar a Malasaña

L'enregistrament, a diferència del que afirma el tuit viral, es va produir a Madrid. Alguns indicis d'això són el contenidor que apareix i les rajoles de la vorera, que no coincideixen amb el mobiliari urbà habitual de la ciutat de Barcelona. A més, els comerços que apareixen de fons confirmen que es tracta del barri de Malasaña. Concretament, la baralla va tenir lloc davant la Pizzeria Maravillas i de la botiga Sin Clon Ni Son, situades a la plaça del Dos de Maig, tal com es pot comprovar amb Google Street View.

El vídeo es va publicar el 3 de novembre a Twitter per un compte català, però la Policia Municipal de Madrid no va rebre cap avís la nit anterior amb les característiques de la baralla del vídeo, segons confirma el seu departament de comunicació a Verificat.

Un avís de la policia el 24 d'octubre coincideix

L'únic cas recent que coincideix amb les característiques de l'enregistrament és d'un avís que va rebre la Policia Municipal el 24 d'octubre al voltant d'un quart de deu de la nit que alertava que s'estava produint una baralla entre moltes persones a la Plaça del Dos de Maig, durant la qual s'havien tirat algunes cadires. 

Minuts més tard, sobre dos quarts de deu, els agents van tornar a rebre un avís que la baralla s'havia dissolt i, quan van arribar, no s'estava produint cap aldarull ni van localitzar als autors dels fets, segons comenta el seu departament de comunicació a Verificat. Per tant, tampoc se sap la nacionalitat dels joves involucrats en la baralla, a diferència del que diu el tuit viral.

Sense proves sobre una agressió homòfoba 

Un altre tuit viral en castellà que també va compartir el vídeo assegura que la baralla sí que va tenir lloc a Madrid, al barri de Malasaña, i assenyala que va ser una “agressió homòfoba”. A més, el missatge que acompanya el vídeo insinua que aquest atac va ser perpetrat per persones migrants dient que “hi ha cultures incompatibles amb Occident”. No obstant això, la Policia Municipal de Madrid explica a Verificat que els avisos no van fer referència al fet que es tractés d'una agressió LGTBfóbica i, per tant, no hi ha proves d'això. 

El tuit en català, a més de difondre falsament que es tractava de Barcelona en comptes de Madrid, també va afegir al missatge que “va haver-hi tres apunyalaments”. La policia de Madrid tampoc té informació sobre aquest tema.