La portada de Time que compara Putin amb Hitler no és l’original de la revista

Portada falsa de Time que compara Putin amb Hitler


Què s’ha dit?

S’ha fet viral una portada falsa de la revista Time que és un muntatge fotogràfic amb la cara de Putin i Hitler.

Què en sabem?

La fotografia és una composició fotogràfica feta per un usuari de Twitter, però el títol coincideix amb el de la revista original. En canvi, a la portada del setmanari hi surt un tanc rus.

S’ha fet viral a Twitter una portada falsa de la revista Time on apareix una fotografia del president rus, Vladímir Putin, amb el bigoti d’Adolf Hitler i el titular següent: “El retorn de la història”. Es tracta d’una composició fotogràfica que ha fet un usuari de Twitter i no té cap vinculació amb la revista estatunidenca Time. De fet, la portada original del setmanari porta el mateix títol, però una altra fotografia on no apareix Putin, sinó un tanc rus avançant per Ucraïna, segons la pròpia revista

Diversos usuaris de Twitter s’han fet ressó d’unaportada falsa de la revista Time en què apareix la cara de Vladímir Putin barrejada amb una fotografia en blanc i negre d’Adolf Hitler. Alguna publicació, com aquesta en castellà, fins i tot ha tingut més interaccions (4.680 m’agrada i 1.675 retuits) a Twitter que la publicació original (2.659 m’agrada i 1.036 retuits). Alguns dels missatges virals que acompanyen aquest collage donen per bona la portada falsa, com si es tractés de l’oficial de la revista estatunidenca. 

El creador de la composició fotogràfica és Patrick Mulder, que ha explicat a Verificat que va crear “la portada de TIME el dia en què Rússia va envair Ucraïna”. A la mateixa imatge que Mulder va publicar a la xarxa social el 27 de febrer es pot veure a la part inferior esquerra el seu nom (“per Patrick Mulder”), mentre que a les portades de Time acostuma a posar-hi la web de la revista (“time.com”), com es pot veure en aquesta portada de 2015 o aquesta altra de 2020

L’autor de la composició va explicar en un altre tuit enllaçat que el collage era “la segona versió d’una reelaboració que havia fet de la portada de la revista Time d’aquest mes”. Al mateix tuit Mulder també va adjuntar un vídeo en què es pot veure el procés de creació de la portada. “Volia crear alguna cosa que sumés a la conversa sobre la invasió d’Ucraïna i captés l’estat d’ànim del públic. En un principi no estava pensada per ser la portada de Time. La imatge acabada era tan poderosa que vaig sentir que mereixia ser emmarcada d’una manera igualment poderosa”, explica l’autor a través de Twitter a Verificat.

La portada original porta el mateix títol

La portada original de la revista utilitza el mateix títol i subtítol com es pot veure en la publicació que va fer el compte oficial de Time a Twitter el 25 de febrer de 2022, “El retorn de la guerra. Com Putin ha destrossat els somnis d’Europa”. No obstant això, a la portada oficial no apareix cap fotografia de Putin, sinó un tanc de guerra rus avançant per zones prorusses a l’est d’Ucraïna el 24 de febrer, com detalla el peu de foto de la imatge.