El consum d’alcohol, inclús el vi en quantitats moderades, té riscos per a la salut

T’expliquem per què la famosa dita d'”una copeta de vi al dia és saludable” és falsa


El Parlament Europeu acaba d'aprovar amb 652 vots a favor, 15 en contra i 27 abstencions un Pla contra el Càncer que, entre altres coses, “té per objectiu sensibilitzar sobre els principals factors de risc” d’una malaltia que el 2020 va ser diagnosticada a 2,7 milions de persones i que va posar fi a la vida d'uns altres 1,3 milions només en Europa. L’aprovació del pla no ha estat exempt de polèmica, ja que, al parlar de factors de risc associats al càncer, el document menciona l’alcohol. 

El primer esborrany parlava sobre el consum d’alcohol com a factor de risc, encara que el text aprovat finalment acabava matisant que només el consum “abusiu o nociu — harmful en anglès— és perjudicial, un matís incorporat arran d'una esmena liderada per l’eurodiputada del Partit Popular Dolors Montserrat, exministra de Sanitat. 

“La dieta mediterrània”, segons afirma la política en una nota de premsa”  ens aporta una nutrició rica i saludable, incloent-hi un consum responsable de vi, cava i cervesa”. L’evidència científica, però sosté que el consum d’alcohol, inclús el que es consideren dosis moderadesuna copa de vi o cervesa al dia en dones, o dos en homes— augmenta el risc de desenvolupar càncer. Per això, defensar que existeix un consum moderat saludable és enganyós: encara que una revisió d'estudis conclou que pot prevenir la cardiopatia isquèmica, la seva vinculació amb el càncer, inclús a dosis baixes, està més que provada per nombrosos articles científics i és quelcom sobre el que alerten tant organitzacions internacionals enfocades en la salut com nombrosos experts. 

Per què l’alcohol és dolent per la salut, independentment de la dosi? Per què sempre s’ha dit allò d’“una copeta de vi al dia és saludable? Quins tipus de càncer apareixen si mantenim un consum moderat d’alcohol? Contestem a aquestes i d’altres qüestions relacionades amb el tema en aquest article de Verificat per El Periódico de Catalunya.