Que hi hagi patents registrades sobre modificació climàtica no vol dir que funcionin (ni que modifiquin el clima)

Que hi hagi patents registrades sobre modificació climàtica no vol dir que funcionin (ni que modifiquin el clima)


Què s’ha dit?

Que hi ha nombroses patents de “modificació climàtica” dedicades a alterar esdeveniments meteorològics com la pluja o els huracans i que les autoritats neguen que es pugui dur a terme.

Què en sabem?

La modificació d’esdeveniments meteorològics és un camp de recerca reconegut i amb projectes a més de 50 països, segons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). Això no vol dir que totes les patents publicades estiguin registrades i, per tant, hi hagi garanties que funcionin. A més, les iniciatives registrades de manipulació climàtica tenen un impacte local i restringit a una àrea molt concreta. També hi ha iniciatives orientades a la manipulació del clima —anomenades geoenginyeria— però en fase de recerca.

Un pòdcast amb gairebé mil reproduccions a iVoox i presència en altres plataformes com Spotify assenyala que és fals que el clima no es pugui modificar perquè hi ha nombroses patents de tècniques amb aquesta finalitat.

És ENGANYÓS. Sí, els registres de patents inclouen desenes de mètodes per modificar les condicions meteorològiques, encara que ho fan de manera puntual i localitzada. A més, que hi hagi una patent no significa que la tècnica funcioni ni que es dugui a terme, sinó que el propietari hi veu potencial comercial. Les temperatures globals i el clima en general actualment no es modifiquen amb cap eina.

“No és que n'hi hagi una o dues, que és que hi ha moltes [patents sobre tècniques de modificació climàtica amb] diferents noms i diferents mètodes, però al final [són sobre] el mateix, modificar el clima, això que et diuen que no es pot fer”.

 D'ençà que es va descobrir el 1940 que a través del iodur de plata es poden formar vidres de gel en condicions similars a les que es donen als núvols —la qual cosa pot, potencialment, 'accelerar la precipitació' si es ruixa sobre aquests—, els científics han estat investigant com alterar la manera en què l'aigua es transforma i es mou dins d'un núvol, per tal de modificar determinats fenòmens meteorològics perillosos, com les boires i la calamarsa.

En concret, aquest compost químic el que fa és reduir la mida de la calamarsa que es produeix durant certes tempestes. S'utilitza a certs països del món —també Espanya— i, segons assenyala la web de la Cambra Agrària de la Comunitat de Madrid, no s'ha trobat evidència d'efectes adversos sobre la vida silvestre i les espècies aquàtiques, ni acumulació de plata a nivells detectables sobre el terra, subsol, rierols i embassaments existents en àrees sembrades, tal com ja hem explicat en una altra ocasió.

La sembra de núvols amb iodur de plata no és l'única tècnica de manipulació d'esdeveniments meteorològics que hi ha. Tal com indica a Verificat José Luis Camacho Ruiz, meteoròleg i delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya, hi ha projectes per modificar també “la precipitació, les boires i la calamarsa”, però aquestes tenen “sempre efectes molt, però que molt limitats”. Aquest document de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) publicat el 2017 explica que la modificació artificial del temps té lloc actualment “en més de 50 països”.

Geoenginyeria i mitigació climàtica

A més de la modificació d'esdeveniments meteorològics, també hi ha tecnologies que pretenen modificar el clima: és l'anomenada geoenginyeria. Universitats com la de Harvard tenen programes de recerca orientats precisament a aprofundir en aquesta àrea de coneixement, desenvolupant projectes com geoenginyeria solar i les tecnologies de captura de carboni.

Aquestes investigacions tenen com a finalitat servir de mitigació climàtica, és a dir, reduir de manera parcial alguns dels impactes del canvi climàtic. Espanya compta en el registre de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques amb patents registrades que tenen com a finalitat precisament mitigar l'impacte del canvi climàtic, que van des de projectes de generació elèctrica amb renovables fins als esmentats prèviament de captura de gasos d'efecte hivernacle. Aquesta última és una tecnologia que, mitjançant reaccions químiques, absorbeix el CO₂ abans que arribi a l'atmosfera, i de la qual ja hem parlat anteriorment.

Les esmentades anteriorment són les patents registrades, que són aquelles que han estat aprovades per l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, i que compleixen una sèrie de requisits que en garanteixen la viabilitat.

Tot i això, no totes les patents estan registrades i, per tant, compleixen aquests requisits, com és el cas de les que apareixen en directoris com Google Patents, a l'apartat de “Dispositius o mètodes per influir en les condicions meteorològiques” (Devices or methods for influencing weather conditions, en anglès).

Hi apareixen més de 700 patents que suposadament permeten modificar la meteorologia. Tot i això, que apareguin en aquest directori no és garantia que hagin estat concedides a l'oficina de patents de cada país, tal com assenyala a Verificat Ana Cariño, consellera tècnica de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

Això és una cosa en què també insisteixen els experts consultats per USA Today —membre de la International Fact-Checking Network, com Verificat— en una verificació similar, en què se centren sobretot en una remor a Facebook d'algú que assenyalava que els tornados es podien crear de manera artificial. "Només perquè algú sol·liciti la concessió d'una patent no significa que aquesta funcioni", indicava a l'article Paul N. Janicke, professor de Dret de la Universitat de Houston (Estats Units), on imparteix cursos sobre la Llei de propietat intel·lectual.

Manipulació climàtica per l'emissió de GEH

Com a broma, Camacho Ruiz insisteix que la forma “més contundent” de modificar artificialment el clima –manipulació de forma generalitzada i permanent de les condicions climàtiques– és “continuar injectant gasos d'efecte hivernacle (GEI) a l'atmosfera”, una tècnica que "no està patentada, però és tremendament efectiva" i que dona com a resultat l'increment de l'efecte hivernacle i l'escalfament global consegüent. Per descomptat, es tracta d'una situació fictícia que es planteja només com a explicació.

És precisament la injecció d'aquests GEI generats principalment per l'activitat humana la que ha aconseguit “pujar la temperatura global 1,1 ºC (a Espanya) i continua pujant”, indica l'expert. “El que vull posar de manifest és que, davant de la crema de combustibles fòssils i altres activitats que col·laboren en l'emissió de metà o òxids nitrosos [exemples de GEH], les accions que he esmentat a dalt [sobre manipulació del temps] són a moltíssima menor escala i amb moltíssim menor impacte al clima”, conclou.

 
european media and information fund