És fals que FECAC hagi amenaçat amb cancel·lar “la Feria de Abril de Catalunya si no es restitueix l’honor de la Virgen del Rocío”

És fals que FECAC hagi amenaçat amb cancel·lar “la Feria de Abril de Catalunya si no es restitueix l'honor de la Virgen del Rocío”

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Que FECAC ha amenaçat amb cancel·lar “la Feria de Abril de Catalunya si no es restitueix l'honor de la Virgen del Rocío”, tal com recull una notícia d’El Periódico.

Què en sabem?

La captura de pantalla viralitzada és un muntatge. La subdirectora d’El Periódico ha explicat que “és fake” i la FECAC ha afirmat que “no és cert” que hagin dit això.

S’ha viralitzat una captura de pantalla d’una suposada notícia publicada a El Periódico que assegura que la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) ha amenaçat amb cancel·lar “la Feria de Abril de Catalunya si no es restitueix l'honor de la Virgen del Rocío”. La captura de pantalla s’ha viralitzat en el context de la polèmica sorgida arran de la paròdia que es va emetre al programa Està passant de TV3 el 6 d’abril de 2023 sobre la Setmana Santa i la Virgen del Rocío.

És fals: la captura de pantalla és un muntatge. Carol Álvarez, subdirectora d’El Periódico, ha confirmat a Verificat que “és fake” i ha explicat que des del seu mitjà no han publicat mai el titular que apareix a la imatge viral. Una cerca avançada a Google també mostra que no hi ha cap registre que El Periódico hagi publicat aquest titular. A més, ni les tipografies ni l’encapçalament utilitzats a la captura de pantalla coincideixen amb els de la pàgina web d’aquest mitjà. 

La captura de pantalla d’una notícia d’El Periódico que afirma que FECAC ha amenaçat amb cancel·lar “la Feria de Abril de Catalunya si no es restitueix l'honor de la Virgen del Rocío”

Per altra banda, el departament de premsa de FECAC també ha confirmat a Verificat que “no és cert” que hagin amenaçat amb cancel·lar la Feria de Abril, tal com assegura la imatge viral. “Qualsevol que s'acosti al Fòrum veurà que estem en plena activitat de muntatge, ja molt avançat, a deu dies de la inauguració de la Fira, que aquest any és molt especial perquè és la cinquantena edició”, ha afegit.

FECAC, això sí, ha instat al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l'autoritat independent de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya, a exigir a TV3 “la restitució de l'honor de la Virgen del Rocío i disculpes públiques al programa Està passant”, on es va emetre la paròdia sobre la Setmana Santa i la Virgen del Rocío.

No és la primera vegada que el compte que ha viralitzat aquesta captura de pantalla (@squad_milf) comparteix una notícia manipulada. Fa unes setmanes, aquest perfil també va publicar el titular fals que assegurava que Basha Changue, la candidata de la CUP a l’alcaldia de Barcelona, havia dit que “la cultura catalana és molt més racista que l’espanyola”.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona