És fals que Basha Changue hagi dit que “la cultura catalana és molt més racista que l’espanyola”

És fals que Basha Changue hagi dit que “la cultura catalana és molt més racista que l'espanyola”

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Que Basha Changue ha dit que “la cultura catalana és molt més racista que l'espanyola”, tal com recull una notícia d’eldiario.es.

Què en sabem?

La captura de pantalla viralitzada és un muntatge. El mateix mitjà ha explicat que no han publicat “cap notícia amb aquest titular”.

S’ha viralitzat una captura de pantalla d’una suposada notícia publicada a eldiario.es que assegura que Basha Changue, candidata de la CUP a l’alcaldia de Barcelona, hauria afirmat que “la cultura catalana és molt més racista que l'espanyola”. 

És fals: la captura de pantalla és un muntatge. El mitjà eldiario.es “no ha publicat cap notícia amb aquest titular”, tal com ha assegurat el mateix diari a través del seu compte oficial de Twitter, on també ha afegit que es tracta d’una imatge “falsa”. Una cerca avançada a Google confirma que, efectivament, no hi ha cap registre que eldiario.es hagi publicat aquest titular. A més, les tipografies utilitzades a la captura de pantalla que s’ha viralitzat no coincideixen amb les que fa servir aquest mitjà a la seva pàgina web.

La captura de pantalla d’una notícia d’eldiario.es que afirma que Basha Changue ha dit que “la cultura catalana és molt més racista que l'espanyola”

El departament de premsa de la CUP també ha assegurat a Verificat que “és tot una invenció” i ha explicat que Basha Changue “mai ha dit res semblant ni que s'acosti”. Per una altra banda, Verificat tampoc no ha trobat cap resultat als motors de cerca Google, Yandex o Bing on hi hagi indicis que la candidata de la CUP a l’alcaldia de Barcelona hagi fet aquesta afirmació en cap moment.


En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Per això, des de Verificat hem publicat Barcelona en dades, un portal on trobareu dades sobre els principals problemes dels barcelonins i el temes més debatuts en campanya. Us convidem a donar-li una ullada!

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona