Abans era la pandèmia, ara la guerra: els desinformadors es transformen amb el conflicte d’Ucraïna

Els que abans feien servir les xarxes socials com a altaveu per propagar missatges falsos o sense base científica sobre la covid-19 ara han començat a fer-ho sobre la guerra a Ucraïna


L'arribada, primer de la pandèmia, i després de la guerra d'Ucraïna, ha suposat un abans i un després a l'àmbit de la desinformació. Els estudis sobre com s'han mogut els diversos rumors en xarxes socials sobre aquests dos esdeveniments històrics han assenyalat que, des que va començar la pandèmia a principis del 2020, la International Fact-Checking Network ha recopilat més de 10.000 rumors relacionats amb la covid-19. Després de la invasió russa a Ucraïna, que va començar dos anys després, el 24 de febrer de 2022, els verificadors de tot el món van detectar més de 500 informacions falses en només cinc dies i gairebé 2.000 en tres setmanes.

Un dels fenòmens més cridaners ha estat el del pas de certs actors desinformants d'unes narratives a les altres. És a dir, els que abans feien servir les xarxes socials com a altaveu per propagar missatges falsos o sense base científica sobre les vacunes, la covid-19 o la pandèmia en general, ara han començat a fer-ho sobre els motius de Rússia per atacar el país veí, els moviments bèl·lics o la situació dels refugiats. 

Un fenomen global

Les agències de fact-checking europees han destacat com aquest fenomen es repeteix en un país i altre. La plataforma de verificació espanyola Maldita.es va analitzar diversos canals de Telegram en castellà amb milers de subscriptors que havien passat de difondre mentides sobre la pandèmia a parlar de la guerra d'Ucraïna d'un dia per l'altre. A Itàlia, Facta va publicar un article sobre "el cas de la xarxa MAG24", una plataforma "ara propera a la propaganda russa" que ha compartit diverses notícies falses sobre el conflicte originat a l'est d'Europa, però que ja era coneguda per la desinformació sobre la covid-19 publicada en els darrers dos anys. 

Els missatges actuals coincideixen també al voltant d’altres teories de la conspiració relacionades amb el “globalisme”, l’Agenda 2030 i la “plandèmia”, el concepte amb què diversos desinformadors pretenen donar a entendre sense proves que la crisi sanitària de la covid-19 ha estat planejada. El Investigador.org, amb més de 46.000 subscriptors a Telegram, Cristina Martín, amb més de 41.000 seguidors a la mateixa xarxa social, i el canal Médicos por la Verdad Argentina, amb 90.000 followers, són alguns dels grans protagonistes d’aquesta transformació. 

Els tres canals han publicat diversos missatges sobre els presumptes laboratoris biològics ucraïnesos finançats pels Estats Units, una informació que ja va desmentir Verificat, AFP, The New York Times o EFE. Tots tres actors havien estat entre els promotors de The Big Reset (“El gran reinici”, en anglès), un documental difós al març de l’any 2021 que afirma que la pandèmia és una "campanya mediàtica de la por" orquestrada per grups de poder amb l’objectiu d’eliminar drets i llibertats fonamentals. Verificat ja va comprovar fa un any les desinformacions que apareixien a aquest documental, així com altres agències de fact-checking, com Newtral i Maldita.es. En aquest context, doncs, Catalunya tampoc ha estat una excepció. 

Talegón, un gran altaveu per a la desinformació 

Beatriz Talegón, col·laboradora en diferents mitjans de comunicació catalans com El Nacional, va compartir el 2 de novembre del 2021 les dades de VAERS sobre casos reportats d'afecció cardíaca després de la vacuna de covid-19. No obstant això, les xifres de VAERS no representen mai els efectes reals de la vacuna, com va explicar Verificat. El que indiquen són suposats esdeveniments adversos que apareixen després que s'hagi administrat un fàrmac del tipus que sigui, la qual cosa inclou també a les vacunes contra la covid-19.

Mesos després, el 19 de gener del 2022, Talegón va considerar "imprescindible" l'entrevista del programa Més 324 al filòsof Jordi Pigem i, de fet, aquest mateix dia va publicar un article a Las Repúblicas on va transcriure algunes de les seves declaracions. A l’entrevista, el filòsof va assegurar, per exemple, que les vacunes contra la covid-19 són experimentals o que la PCR no és una tècnica que serveixi per al diagnòstic.

Arran d’aquesta entrevista, Verificat va publicar una verificació titulada “Les falsedats del filòsof Jordi Pigem”, amb més de 200 fonts, on s'explicava, entre d’altres qüestions, que les vacunes aprovades sí que han seguit totes les fases dels assajos clínics i que la prova PCR sí que funciona per detectar la presència d'un virus concret al cos.

Talegón també va afirmar el 3 de febrer que “les ‘vacunes’ no estan aprovades”, una afirmació desmentida per Verificat en diverses ocasions. I dues setmanes abans de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el 9 de febrer de 2020, va compartir a Twitter la intervenció al Congrés dels Diputats de Joan-Ramon Laporte, on l’expert en farmacologia i professor honorari de la Universitat Autònoma de Barcelona va fer diverses afirmacions sobre les vacunes contra la covid-19 enganyoses o sense fonament científic, com va explicar Verificat. “A veure si hi ha nassos de censurar el vídeo del compte del Congrés dels Diputats. A difondre!”, va dir Talegón. Laporte va aclarir a La Vanguardia que no havia fet “una proclama antivacunes”.

La també membre del consell editor de Diario 16 ha combinat els rumors sobre la covid-19 amb la desinformació relacionada amb el conflicte bèl·lic a Ucraïna des de fa dies. Abans de la invasió, el 27 de gener, ja va compartir al seu compte de Twitter un mapa que assenyalava suposades bases de l’OTAN al voltant de Rússia i va afegir “Així s'entén?”. La imatge que va compartir Talegón no es corresponia amb la realitat, com va aclarir Verificat. El mapa oficial de la presència de l'OTAN als països aliats i els experts consultats van confirmar que el que apareixia a la publicació no eren bases de l’aliança atlàntica.

A més, el 2 de març del 2022, sis dies després del començament de l'operació militar russa, va publicar un altre tuit enllaçant un article que afirmava que els Estats Units tenen “laboratoris biològics” a Ucraïna amb els quals pretenen “crear una base militar biològica”. No obstant això, com va aclarir Verificat, el país nord-americà ha finançat la construcció d’alguns laboratoris a Ucraïna precisament per prevenir amenaces biològiques, entre d’altres activitats.

El Darrer Far, falsedats en català

El portal digital en català El Darrer Far ha seguitun recorregut similar. La seva activitat va començar el juny del 2020 amb un podcast sobre la teoria de la conspiració del Pizzagate (que defensa que hi ha una xarxa de tràfic de menors i pederàstia vinculada a Hillary Clinton i membres del Partit Demòcrata als Estats Units), però ràpidament va passar a publicar contingut sobre el coronavirus i, en les últimes setmanes, també ha compartit desinformació sobre la guerra a l’est d’Europa. 

El Darrer Far ha publicat un text que afirmava que les autòpsies a individus vacunats contra la covid-19 havien revelat efectes autodestructius provocats per la tecnologia d'ARN missatger. Aquesta afirmació, com va assenyalar Verificat, era enganyosa i, a més, es basava en un document que, realment, no era un article científic revisat per la comunitat.

Per una altra banda, també s'ha fet ressò de les dades de VAERS per afirmar que "el risc de miocarditis és 133 vegades més alt després de rebre la vacuna d'ARNm". Però ja hem dit que aquestes xifres no representen mai els efectes reals de la vacuna. 

A les últimes setmanes, El Darrer Far també ha difós un parell d’articles que fan referència a "l'existència a Ucraïna de laboratoris dedicats a desenvolupar armes biològiques en col·laboració amb Washington" ja desmentits. De fet, va publicar uns documents compartits pel Ministeri d'Afers Exteriors rus “que confirmarien l’existència”. Les Nacions Unides no tenen constància de l'existència de cap programa d'armes biològiques que s'estigui duent a terme a Ucraïna, va reiterar al Consell de Seguretat Izumi Nakamitsu, l'alta representant de l'ONU per al desarmament, en resposta a les acusacions del Kremlin.

Canal 5TV, més de 40.000 seguidors a Telegram

El Canal 5TV, establert a Sant Adrià de Besòs (Barcelona) i amb més de 40.000 seguidors a Telegram, és una altra de les grans plataformes de desinformació a Catalunya que també ha pasat de propagar desinformació sobre la covid-19 a compartir falsedats sobre la guerra a Ucraïna. 

Per exemple, aquest canal va ser un dels divulgadors del documental “The Big Reset”, mentre que, a aquestes últimes setmanes, com demostra Maldita.es, ha propagat diverses falsedats, com el vídeo del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, disparant persones que, realment, forma part d'una escena d'una sèrie que el líder polític va protagonitzar durant la seva etapa d'actor. En la mateixa línia que Beatriz Talegón o El Darrer Far, també ha compartit missatges sobre els "laboratoris biològics".