Els laboratoris ucraïnesos finançats pels Estats Units no són per crear armes biològiques

Els Estats Units han finançat la construcció d’alguns laboratoris a Ucraïna que s’encarreguen, entre d’altres, de prevenir amenaces biològiques.


Què s’ha dit?

Un article afirma que hi ha laboratoris biològics dels Estats Units a Ucraïna que pretenen crear armes biològiques.

Què en sabem?

Els Estats Units han finançat la construcció d’alguns laboratoris a Ucraïna que s’encarreguen, entre d’altres, de prevenir amenaces biològiques.

Ens heu enviat un article que afirma, citant informacions difoses per dos mitjans de comunicació estatals russos (Sputnik i Russia Today) en els últims anys, que els Estats Units tenen “laboratoris biològics” a Ucraïna amb els quals pretenen “crear una base militar biològica”.

És ENGANYÓS. És cert que els Estats Units han ajudat a finançar i construir alguns d’aquests laboratoris com a part d’un programa de prevenció per detectar i prevenir amenaces relacionades amb virus o bacteris, segons explica l’ambaixada dels Estats Units a Ucraïna i el Servei de Seguretat ucraïnès. L’Agència de Control d’Amenaces de Defensa dels Estats Units, que s’encarrega de la cooperació amb altres països per prevenir amenaces, també va desmentir que es desenvolupessin armes biològiques en aquest vídeo. A més, tant els Estats Units com Ucraïna han ratificat la Convenció sobre Armes Biològiques de les Nacions Unides que prohibeix als països emmagatzemar o produir armes d’aquest tipus.

“Encoberta sota l’aparença d’un laboratori de recerca de patògens de perill extrem i l’elaboració de vacunes, els EUA té planejat crear una base militar biològica”

Aquesta declaració, que aparaeix en un article signat per Beatriz Talegón, a qui Verificat ha desmentit en repetides ocasions, és una declaració d’un periodista ucraïnès publicada originalment el 2015 en una pàgina web que es diu “Ucraïna.ru”, que pertany a l’Agència d’Informació Internacional Russia Today i és propietat de l’estat rus. La desinformació per part de mitjans de comunicació russos sobre aquests laboratoris no és nova. El 2020, l’ambaixada dels Estats Units a Ucraïna ja va avisar de la “desinformació russa sobre la forta associació entre els Estats Units i Ucraïna per reduir les amenaces biològiques”. 

En concret, el text parla d’un suposat laboratori situat a la ciutat de Merefa, a la regió de Jarkov, que té l’objectiu “d’investigar i conservar patògens animals extremadament perillosos” i que és un projecte “finançat pel Departament de Defensa dels Estats Units”. L’article, però, afegeix que sota l’aparença d’aquest laboratori de recerca els Estats Units tenen “planejat crear una base militar biològica”. L’Institut de Medicina Veterinària Experimental i Clínica de Jarkov que menciona el text va ser efectivament finançat amb el programa dels Estats Units i es dedica a investigar i controlar “malalties en animals de granja i domèstics”, segons explica la seva pròpia pàgina web. No hem trobat proves que indiquin que aquest laboratori tingui una finalitat militar.

Cooperació per reduir amenaces biològiques

Els Estats Units van impulsar el 1991 el Programa de Reducció d’Amenaces Biològiques, amb el qual col·labora amb diferents països, entre ells Ucraïna a Europa, Etiopia a l’Àfrica o Filipines a l’Àsia, per “detectar i notificar els brots causats per patògens perillosos”, fossin intencionals, accidentals o naturals, segons l’ambaixada dels Estats Units a Ucraïna. El gener del 2022, l’Agència de Control d’Amenaces de Defensa dels Estats Units, que s’encarrega del programa de cooperació, va desmentir que es desenvolupessin armes biològiques en aquest vídeo. Són “instal·lacions que han estat recolzades pel Departament de Defensa dels Estats Units”, afirma al vídeo un treballador del departament, Chris Park, que afegeix que “aquest programa continua per detectar, prevenir i mitigar malalties infeccioses”. Durant la pandèmia de la covid-19, per exemple, el govern estatunidenc va donar quatre laboratoris mòbils per reforçar el sistema de vigilància epidemiològica a Ucraïna, segons indica la nota de premsa de l’ambaixada

Aquesta cooperació es remunta a la Guerra Freda i es va iniciar per “assegurar i eliminar les armes de destrucció massiva, incloses les reserves d’armes nuclears i les capacitats de guerra biològica”, segons detalla en aquest article Paul Stronski, investigador sobre les relacions entre Rússia i països veïns de l’Àsia Central i el Càucas. Als Estats Units els interessava col·laborar amb les exrepúbliques soviètiques perquè “l’URSS tenia el programa d’armes biològiques més gran mai creat”, segons explica Vickie Sutton, directora del Centre de Biodefensa, Llei i Polítiques Públiques de la Universitat Tecnològica de Texas a l’Agència France-Presse (AFP), adscrita a la International Fact-Checking Network.

Arreu del món, existeixen laboratoris com aquests “que allotgen i treballen amb patògens perillosos”, explica a Verificat Filippa Lentzos, investigadora sobre armes biològiques del King’s College de Londres que ha estat consultora de les Nacions Unides i de l’Organització Mundial de la Salut. No obstant això, la investigadora també apunta que aquestes instal·lacions “estan dissenyades i construïdes per treballar de forma segura amb els patògens”. Aquests laboratoris, per exemple, han servit per aturar la propagació de la covid-19, segons ha explicat a AFP Andrew Weber, exsubsecretari de defensa nuclear, química i biològica i membre de la junta directiva de l’Associació de Control d’Armes.

Amb Ucraïna, aquesta cooperació va començar el 2005 amb un acord que assegurava que els dos països treballarien conjuntament per garantir que els laboratoris que estudien malalties a Ucraïna no poden utilitzar-se per desenvolupar armes biològiques, segons va afirmar el Servei de Seguretat d’Ucraïna i el Departament d’Estat dels Estats Units. Actualment, hi ha 26 instal·lacions d’aquest tipus que són propietat del govern ucraïnès en les quals han col·laborat els Estats Units a través del Programa de Reducció d’Amenaces Biològiques, segons detalla un document de treball de les Nacions Unides.

Més enllà d’això, tant Estats Units com Ucraïna han ratificat la Convenció sobre Armes Biològiques de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), que “prohibeix el desenvolupament, la producció i l’emmagatzematge de tota una categoria d’armes de destrucció en massa”; per tant, produir o tenir armes biològiques aniria en contra d’aquesta convenció internacional.

Poden crear armes biològiques?

L’article que ens heu enviat també diu que l’Institut d’Investigació Anti-plaga II Mechnikov “va rebre un estatus que li permet treballar amb soques que s’utilitzen per crear armes biològiques”. Aquest laboratori es va renovar amb el programa de cooperació amb els Estats Units i treballa amb patògens biològics especialment perillosos, segons aquesta investigació de la National Academy of Sciences. El mateix estudi apuntava que el 2012 aquest laboratori estava “tècnicament al nivell BSL-3”, el tercer nivell sobre quatre en perillositat segons una classificació internacional que s’utilitza per categoritzar la bioseguretat dels laboratoris que treballen amb agents biològics.

No obstant això, no hi ha cap evidència que aquest laboratori serveixi per crear armes biològiques segons la fitxa tècnica del laboratori. A més, com en el cas anterior, això contradiria el Programa de Reducció d'Amenaces Biològiques, creat per detectar i prevenir amenaces d'aquest tipus, i la Convenció de l'ONU que prohibeix les armes biològiques. 

Nivells de seguretat dels laboratoris biològics

El concepte de laboratoris biològics és molt ampli i engloba totes aquelles instal·lacions on s’investiga amb organismes potencialment tòxics a diferents nivells: des dels que es troben en universitats o hospitals, fins als que investiguen amb virus que poden posar en perill la vida humana i el medi ambient i que encara no tenen tractament.

A Ucraïna, igual que a la majoria de països, existeixen laboratoris que treballen amb agents biològics, és a dir, “organismes, inclosos els genèticament modificats, susceptibles d’originar qualsevol mena d’infecció, al·lèrgia o toxicitat en humans, animals o plantes o d’originar efectes nocius en el medi ambient”, com explica la Universitat Autònoma de Barcelona en una guia sobre com utilitzar aquestes instal·lacions.

Els laboratoris que treballen amb agents biològics es classifiquen en quatre nivells de bioseguretat segons els patògens que manipulen i si existeix un tractament o no per les malalties que puguin causar. Per tant, hi ha laboratoris que no suposen un perill i que poden trobar-se en institucions sanitàries i altres que treballen amb microorganismes més perillosos i que han d’estar en instal·lacions separades amb altes mesures de seguretat. No obstant això, Ucraïna, igual que Espanya, no té laboratoris de màxima contenció, és a dir laboratoris que estan classificats en la categoria BSL-4, segons confirma Filippa Lentzos a Verificat. En aquest mapa mundial apareixen els laboratoris que tenen el màxim nivell de bioseguretat.

—–

Peça actualitzada el 14 de març de 2022.