Els treballadors que utilitzen la C-32 tenen descomptes als peatges i no han de pagar 320 euros al mes, com diu Vox

El grup parlamentari de Vox a Catalunya, a través de la xarxa social X (abans …

El grup parlamentari de Vox a Catalunya, a través de la xarxa social X (abans Twitter), va afirmar en un vídeo que “els treballadors que viuen a Cubelles o Vilanova que han d’agafar la C-32 […] poden arribar a gastar 320 euros al mes només en peatges”, és a dir, “16 euros diaris”.

Què s’ha dit?

Que els treballadors que viuen a Cubelles o Vilanova que agafen la C-32 per anar a Barcelona poden arribar a gastar 320 euros al mes en peatges.

Què en sabem?

Els treballadors que fan l’anada i la tornada en menys de 24 hores disposen d’un descompte del 50% de la tarifa estàndard, per la qual cosa poden pagar 160 euros al mes en peatges.

El grup parlamentari de Vox a Catalunya, a través de la xarxa social X (abans Twitter), va afirmar en un vídeo (a partir del minut 0:23) que “els treballadors que viuen a Cubelles o Vilanova que han d’agafar la C-32 […] poden arribar a gastar 320 euros al mes només en peatges”, és a dir, “16 euros diaris”. El recorregut a què fan referència té el seu origen a les dues ciutats que nomenen i el destí és Barcelona, ​​ja que asseguren que “molts barcelonins no tenen més remei que anar-se’n a viure fora malgrat treballar a la ciutat”. Al vídeo proposen que “els viatges d’anada i tornada en menys de 24 hores siguin gratuïts” per als treballadors.

T’HO EXPLIQUEM. Els treballadors (o les persones que acreditin mobilitat obligada) tenen un descompte del 50% de la tarifa del peatge que es paga als túnels del Garraf, a l’altura de Vallcarca, si fan el viatge d’anada i tornada en menys de 24 hores i paguen a través de Via T o de l’aplicació AWAI, segons explica el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. Així, en el tram de Vilanova a Barcelona el preu queda en 8,05 euros per dia, mentre que en el de Cubelles a Barcelona en 9,34 euros. En total, serien 160 euros en 20 dies laborables al mes des de Vilanova, i 186,8 euros des de Cubelles.

“Els treballadors que viuen a Cubelles o Vilanova que han d’agafar la C-32 […] poden arribar a gastar 320 euros al mes només en peatges”

Grup parlamentari de Vox en Catalunya

Tal com es mostra a les tarifes publicades per l’empresa concessionària de l’autopista, Abertis Company, el preu original al trajecte entre Vilanova i la Geltrú i Barcelona és de 8,05 euros. D’aquesta manera, serien 16,10 euros al dia (anada i tornada). D’altra banda, el tram entre Cubelles i Barcelona sortiria per 10,62 euros, 21,24 euros en total, ja que es paguen els 8,05 del peatge troncal de Vallcarca (els mateixos que al tram de Vilanova a Barcelona) i 2,57 euros més al peatge d’accés a Cubelles.

Tot i que l’anada i tornada de Vilanova i la Geltrú a Barcelona sí que surt per 16,10 euros, tal com afirmava Vox, la realitat és que hi ha disponible un 50% de bonificació per als treballadors que facin els viatges dins les mateixes 24 hores. Per tant, els usuaris poden pagar menys si es descarreguen l’app AWAI o paguen amb VIA T. A més, el descompte pot arribar fins al 75% en casos de vehicles ECO i VAO.

El preu amb el descompte aplicat quedaria a 4,025 euros per trajecte en el cas de Vilanova-Barcelona. Quant a Cubelles-Barcelona, si s’aplica el descompte del 50% en Vallcarca i el disponible del 75% en el peatge d’entrada a Cubelles, serien 4,67 euros, els 4,025 euros més els 0,642 euros respectivament.

Si sumem l’anada i la tornada, Vilanova-Barcelona costaria 8,05 euros, mentre Cubelles-Barcelona 9,34 euros, xifres que ha confirmat per correu el Departament de Territori a Verificat. Així que els treballadors de cap dels dos municipis han d’arribar a pagar 16 euros, a diferència del que asseguren els representants de Vox al vídeo.