És fals que “només” un 9% de la població catalana estigui a favor del referèndum, tal com va afirmar Alícia Romero

La número 2 a la candidatura del PSC ha afirmat que a Catalunya el suport a celebrar un referèndum per decidir si vol la independència o no

La número 2 a la candidatura del PSC ha afirmat que a Catalunya el suport a celebrar un referèndum per decidir si vol la independència o no

, ,

Què s’ha dit?

Que, d’acord amb el CEO, només un 9% dels catalans estan a favor d’un referèndum.

Què en sabem?

Que el darrer baròmetre del CEO recull que un 76% de la població catalana està a favor de celebrar un referèndum i que un 9% dels enquestats considera la independència unilateral com la millor solució.

La número 2 per Barcelona a les llistes del Partit del Socialistes de Catalunya (PSC), Alícia Romero, ha afirmat a una entrevista al programa Més 324 (minut 07:40) que, segons l’últim CEO, “només un 9% de la gent” estava a favor de celebrar un referèndum. 

Aquesta afirmació és FALSA. D’acord amb el darrer baròmetre d’opinió política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), un 76% està “molt d’acord” o “bastant d’acord” amb què la ciutadania de Catalunya té dret a decidir si vol la independència o no a través d’un referèndum.

L’últim CEO deia que només un 9% de la gent estava per aquesta via [el referèndum]

Alícia Romero, PSC

Aquest suport ha oscil·lat entre el 70% i el 80% des que es va començar a demanar per aquesta opció el 2017, com ja vam explicar en aquest article.

L’única dada publicada al CEO que coincideix amb la xifra que ha donat Romero és la que es recull a l’apartat sobre Actituds davant la independència de Catalunya, en la qual l’enquesta expressa que un 9% de la població enquestada estaria a favor de la independència unilateral. Romero fa l’afirmació quan l’entrevistador li pregunta per la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de fer un referèndum pactat dins el marc de l’article 92 de la Constitució espanyola. Però sobre una hipotètica independència pactada, el baròmetre expressa que un 33% de la població hi estaria d’acord, dada que també s’allunya del 9% expressat per la número 2 dels socialistes.