L’agressor del metro de Barcelona va ser detingut el dia dels fets, no segueix en llibertat com diu un tuit viral

Què s’ha dit? Que l’agressor d’una desena de dones al metro de Barcelona va quedar …

Què s’ha dit?

Que l’agressor d’una desena de dones al metro de Barcelona va quedar en llibertat pels Mossos per ordres polítiques.

Què en sabem?

L’agressor va ser detingut el mateix dia dels fets, la nit de divendres 9 de febrer, i el dia 11 va passar a disposició judicial.

Coneix la nostra metodologia

Circula per xarxes socials un missatge segons el qual l’agressor d’una desena de dones al metro de Barcelona seguia en llibertat l’11 de febrer, dos dies després dels fets.

És FALS. L’agressor va ser detingut el mateix dia que es va produir l’atac, el divendres 9 de febrer a la nit, i va entrar a presó el dia 11, quan va passar a disposició judicial, segons ha confirmat el departament de premsa de Mossos a Verificat.

L’agressor del metro de Barcelona “va quedar en llibertat pels Mossos per ordres polítiques”.

[publicat l’11 de febrer]

La publicació que s’ha compartit a la xarxa social X mostra una imatge del suposat home que va agredir 10 noies al metro de Barcelona el divendres 9 de febrer i afirma que aquest “va quedar en llibertat pels Mossos per ordres polítiques”. 

El departament de premsa dels Mossos d’Esquadra s’ha negat a identificar a la persona de la imatge com el detingut per raons de protecció de dades. No obstant això, sí que ha confirmat que l’agressor va ser detingut el mateix dia dels fets, la nit del 9 de febrer, i va entrar a presó el dia 11. Així també ho va comunicar la policia a través de la plataforma X (antic Twitter) i ho va explicar David Sánchez, sotscap de la Comissaria General d’Informació dels Mossos, en una entrevista a RAC1 el dissabte al matí.

A més, des de premsa, també han explicat a Verificat que l’autor té 5 antecedents policials per altres fets.

Cronologia dels fets

L’agressió que varen captar les càmeres de seguretat de l’estació de metro del Camp de l’Arpa de la línia 5 de Barcelona, va tenir lloc divendres 9 matí. Al vídeo es pot veure com el jove va avançant per l’andana agredint a les persones amb les quals es creua, totes dones, i finalment tomba a una noia de manera violenta, com es pot comprovar en el vídeo publicat per 3Cat.

Tot seguit, els agents de seguretat de l’estació van aconseguir retenir a l’agressor i els Mossos el van identificar. En aquell moment, va quedar en llibertat, ja que només quedava al lloc dels fets una de les víctimes “que presentava unes lesions aparentment lleus i, per tant, això tenint a la persona identificada no és motiu de detenció”, segons va explicar el sotscap de la Comissaria General d’Informació dels Mossos a RAC1.

Va ser a la tarda, quan una de les víctimes va denunciar i la policia va tenir “accés a un informe mèdic que acredita unes lesions més greus” i també es van poder visualitzar les imatges de les càmeres de seguretat de l’estació. Amb aquestes informacions, els Mossos van detenir a l’agressor el mateix dia a la nit, tal com han confirmat des del seu departament de premsa a Verificat.  

Va romandre detingut fins que va passar a disposició judicial diumenge 11 de febrer, quan es va dictaminar presó provisional sense fiança i es va obrir una causa per delictes de lesions i tracte degradant. A hores d’ara, la Unitat Central de Delictes d’Odi s’està fent càrrec de la investigació, tal com afirmava el comunicat dels Mossos. Així mateix, el cos de seguretat ha fet una crida a través de les seves xarxes socials perquè les altres dones que van ser agredides, es calcula que una desena, presentin denúncia. El dia 15 de febrer ja s’havien posat tres denúncies

Repercussió de l’agressió

Les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de l’estació de metro ràpidament es van fer virals a les xarxes socials. Concretament, la piulada que desinforma sobre la detenció de l’agressor la va publicar @aviSiset_, un usuari de la xarxa social X que difon desinformació de manera recurrent sobre immigrants i que, des de Verificat, ja hem desmentit en més d’una ocasió, com vam explicar en aquesta verificació

També es van fer ressò de l’agressió els mitjans de comunicació, tot i que la portaveu de Vox al Congrés dels diputats, Pepa Millán, digués que “els fets han passat de puntetes pels principals mitjans de comunicació”. Diaris, ràdios i televisions van informar sobre els fets. La Sexta, El Periódico, La Vanguardia, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), RTVE, RAC1 i Cadena Ser en són només alguns exemples de la cobertura duta a terme pels mitjans de comunicació, tant catalans com de la resta de l’estat.