Una fotografia viral de cinc dones amb vel islàmic a la platja no és de Mataró ni és actual, es va fer a l’Iran fa 18 anys

La fotografia no és actual ni es tracta de la platja Mataró o de qualsevol altra de Catalunya. Es va fer a l’Iran el setembre de 2005.


Què s’ha dit?

Un tuit assegura que una fotografia de la platja on apareixen cinc dones amb vel islàmic i un home amb banyador és del 10 d’agost a la platja de Mataró.

Què en sabem?

La fotografia no és actual ni es tracta de la platja Mataró o de qualsevol altra de Catalunya. Es va fer a l’Iran el setembre de 2005.

S’ha viralitzat una fotografia de la platja on apareixen cinc dones que porten el vel islàmic i tenen el cos tapat al costat d’un home amb banyador i sense samarreta. La publicació de Twitter que s’ha fet ressò de la imatge acumulava 570 m’agrada i més de 300 retuits abans de ser eliminada i assegurava que la foto és d’“avui” (10 d’agost) a la “platja de Mataró”.

És FALS. La fotografia no és actual ni es tracta de la platja Mataró o de qualsevol altra de Catalunya. El peu de foto de la imatge real és “Vacances d’estiu a Iran” i és del fotògraf Mohsen Shandiz, que la va publicar el setembre de 2005, segons consta a la pàgina web del repositori de Getty Images i ens ha confirmat la mateixa agència de fotografia. 

“Platja de Mataró. Avui. Aquí tenim un altre exemple de dones lliures a 34 graus i un home feminista” 

Una fotografia de 2005 a l’Iran

La imatge original, amb el peu de foto “Vacances d’estiu a l’Iran”, és del fotògraf Mohsen Shandiz i data del setembre de 2005, segons consta a la web de Getty Images. El departament de la premsa de l’agència de fotografia estatunidenca confirma a Verificat que la imatge es va fer “a l’Iran el setembre de 2005 segons les metadades associades a aquesta imatge” al seu sistema. A la pàgina web apareix com a data de creació l’1 de setembre, però el departament de premsa explica que les fotografies que no se sap amb exactitud quin dia es van fer, s’indica el primer dia del mes, com en aquest cas. Per tant, no es tracta ni d’una fotografia recent ni d’una instantània feta a Catalunya.

A l’explicació que acompanya la imatge original, es detalla que “tot i les limitacions socials, les famílies iranianes juguen amb l’onatge a la localitat balneària de Babolsar, al costat del mar Caspi”, al nord de l’Iran. El mateix comentari de la fotografia també fa referència a la situació específica de les dones: “Malgrat que hi hagi més llibertat en alguns aspectes de la vida quotidiana a l’Iran, les dones no poden banyar-se amb vestits de bany a les societats islàmiques”.

La cerca inversa per localitzar imatges descontextualitzades

La foto, doncs, s’ha compartit com si fos actual, però realment és del 2005. Per trobar l’original, hem fet servir la cerca inversa d’imatges. Per començar, fent una cerca inversa a Google Imatges no obtenim cap resultat concret, però amb el cercador Yandex sí que apareixen diversos resultats que indiquen que la imatge s’havia publicat abans.

Si fem una cerca amb el buscador d’imatges TinEye, que permet ordenar els resultats en funció de la data de publicació, la primera vegada que apareix la fotografia segons aquest buscador és el 8 d’octubre de 2014. L’enllaç ens dirigeix a la pàgina web principal del banc d’imatges Getty Images. Un dels resultats de la cerca de Yandex ens dirigeix directament a la foto que data del 2005. 

Altres fotografies amb el vel islàmic descontextualitzades

El 10 de juliol un altre compte de Twitter va publicar una fotografia d’una dona que també surt coberta amb un vestit negre. L’usuari descriu que es tracta d’una “dona banyant-se” i interpel·la el Govern de la Generalitat. Tot i això, la foto no és actual: ja s’havia publicat anteriorment a les xarxes el 2012 i el 2014 i la primera entrada que apareix al buscador TinEye és del 22 d’abril de 2011 en un article del mitjà Alrai Media de Kuwait, però actualment l’entrada ja no està disponible.