“Ser feliç”, l’homilia falsa atribuida al papa Francesc

Un missatge amb un sermó sobre la felicitat adjudicat fàlsament al pontífex està circulant molt per WhatsApp


Una homilia atribuida al papa Francesc sobre la felicitat s’ha viralitzat en els últims dies per WhatsApp. És FALSA. De fet, ja fa anys que circula per les xarxes socials i diferents mitjans han desacreditat que aquest text correspongui a un sermó pronunciat pel pontífex. 

“Ser feliç és donar gràcies cada matí pel miracle de la vida. Ser feliç és no tenir por dels teus propis sentiments (…) Ser feliç és deixar viure la criatura que viu dins cadascú de nosaltres, lliure, feliç i senzilla”

El missatge que s’està compartint pel servei de missatgeria comença advertint els usuaris de "l’espectacle que va donar el papa Francesc en la seva homilia / sermó d’ahir". "És per no cansar-se de llegir-lo i rellegir-lo, llegir-lo i rellegir-lo". 

El text no apareix en la secció de la Santa Seu que recull totes les homilies pronunciades per Jorge Mario Bergoglio des que va ser anomenat cap de l'Església Catòlica el 13 de març de 2013

El servei informatiu de la Secretaria de Comunicació de la Santa Seu, Vatican News, ja va alertar el 3 de desembre de 2015 a la seva pàgina de Facebook dels missatges que s’adjudiquen erròniament al Papa. "Aquest tipus de textos que circulen per internet atribuïts al papa Francesc generalment no diuen quin dia i en quina ocasió va pronunciar aquestes paraules. En aquest cas, seria fàcil per a qualsevol persona anar al web oficial de la Santa Seu i comprovar si realment són paraules del Papa". En efecte, el missatge de WhatsApp amb el sermó sobre la felicitat no indica ni la data ni el context en què va ser presumptament pronunciat.

Vatican News va oferir aleshores un llistat de fonts oficials on els usuaris poden consultar l’autenticitat dels missatges del Papa que es comparteixen a les xarxes: el compte de Twitter del pontífex, l’oficina de premsa de la Santa Seu i el web del Vaticà, el diari vaticà L’Osservatore Romano, la Ràdio Vaticana, el Centre Televisiu Vaticà i l’aplicació per a telèfons intel·ligents The Pope App.