Sant Cugat no ha sortit de l’Associació de Municipis per la Independència

L’alcaldia no pagarà la quota anual d’aquest any, però per ara tampoc ha estat expulsada de l’organisme


Diversos usuaris de Twitter han afirmat que l’Ajuntament de Sant Cugat, governat per un tripartit d’ERC, que té l’alcaldia, el PSC i la CUP, ha deixat de formar part de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) després de pactar amb Ciutadans.

És una informació FALSA perquè, de moment, Sant Cugat continua formant part de l’AMI: el municipi figura a la llista d'adhesions de l'organisme, l’alcaldessa ho va confirmar a Twitter i el departament de premsa de l’AMI ho ha ratificat a Verificat. 

D’on ve aquest rumor?

Tot va començar amb una denúncia per la quota anual que els municipis adherents paguen a l’associació. El 2013, Sant Cugat tenia pressupostats 8.500 euros per aquesta partida, però la delegació del govern espanyol va portar als jutjats l’Ajuntament pel pagament de l’aportació econòmica, que considerava il·legal. El jutjat contenciós-administratiu número 14 de Barcelona va donar-li la raó el març del 2015 i el desembre del 2018, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ratificar la sentència

Tot i això, l’Ajuntament va seguir incloent en els seus pressupostos els 8.300 euros de la quota anual de l’AMI, que apareix com a “Associacions Municipalistes”, fins que aquest 2020, el Grup Municipal de Ciutadans va presentar una al·legació per demanar que la retiressin. L’oposició es basa en un informe de la Intervenció General, l’òrgan de control intern de l’activitat econòmica i financera de la Generalitat de Catalunya.

"Sant Cugat sortirà de l'AMI i els ciutadans deixaran de pagar de la seva butxaca milers d'euros l'any a l'entitat separatista", va dir a Twitter Carlos Carrizosa, president de Ciutadans al Parlament de Catalunya, la setmana passada. La regidora de l’Ajuntament de Sant Cugat i diputada per Ciutadans al Parlament Munia Fernández ho explica a Verificat: "als estatuts actuals [de l’AMI] posa que la quota és obligatòria. Actualment, l’han deixat de pagar. Nosaltres intentarem que estigui fora i que es compleixi la llei. Si l’AMI diu que no, que expliqui per què". Fernández fa referència a l’article 8 dels Estatuts de l’AMI, que recull que els associats tenen l’obligació de "contribuir al sosteniment econòmic de l’associació satisfent, almenys, la quota establerta".

Procediment de sortida

El departament de premsa de l’Associació de Municipis per la Independència ha explicat a Verificat que Sant Cugat "en principi no sortirà de l’AMI perquè per sortir-hi és indispensable que ho voti el ple i tingui la majoria absoluta". És el mateix procediment que va seguir Sant Cugat per adherir-s’hi el desembre del 2011.

També reconeix que el municipi del Vallès Occidental continuarà formant part de l'associació però sense pagar la quota. "L’Ajuntament està obligat a no pagar la quota per una sentència judicial", va dir el mateix departament de premsa, que també reconeix que serà una situació jurídica en la qual es trobaran altres municipis. I conclou: "nosaltres no farem fora cap ajuntament". La mateixa AMI ja es va posicionar públicament el febrer, quan es va fer pública la sentència de TSJC: "que hi hagi una sentència que anul·li el pagament d’una quota de l’AMI no vol dir deixar de ser-ne membre”, va apuntar l’organisme a Twitter.

L’Ajuntament i ERC

L’Ajuntament de Sant Cugat "en cap cas deixa de formar part de l’AMI", ha insistit a Verificat el departament de premsa del consistori. Francesc Osan, membre d’ERC al municipi, explica que l’ajuntament no tenia marge de maniobra perquè la sentència judicial impedeix al govern municipal pagar la quota. Osan recorda que el 2019 i el 2018 sí que es va abonar la quantitat a l’organisme, sota el concepte "Associacions municipalistes" amb un valor de 8.300 euros. I conclou: "nosaltres seguim sent a tots els efectes membres de l’AMI, l’única variació és que no es paga la quota. Hem parlat amb l’AMI, ja ho sap i hi està d’acord. No és un tema que afecti només Sant Cugat, hi ha molts ajuntaments que han estat denunciats".