Quants pisos socials ha fet Colau al llarg del seu mandat?

Quants pisos socials ha fet Colau al llarg del seu mandat?


BarcelonaEnComu- CC BY-ND 2.0

  • Hi ha més de 4.600 pisos socials en diferents fases de construcció registrats al llarg d’aquests 4 anys. D'aquests, se n’han finalitzat 720.

L’habitatge social és un dels temes estrella de la campanya per a les eleccions municipals de Barcelona. Els partits de l’oposició critiquen les xifres de construcció de pisos destinats a lloguer social de l’alcaldessa Ada Colau, i hi ha un vertader ball de xifres que ahir va tornar a evidenciar-se al debat de Betevé. 

Quants pisos socials ha construït Colau en aquests quatre anys?

Molts candidats reclamen que Colau incompleix la promesa que va fer durant la campanya de 2015 de crear 8.000 nous pisos de lloguer social, entre la recuperació de pisos buits i la construcció en solars disponibles. Elsa Artadi (Junts per Catalunya) deia ahir a Betevé que “els 8.000 que s’havien de construir han sigut [sic] mentida” i Josep Bou (PP) assegurava que, de fet, “se n’han entregat en raó de 700”.

Què diu Colau?

Colau (Barcelona en Comú) ha afirmat que “hi ha més de 4.600 habitatges de lloguer social en diferents fases de construcció a la ciutat” des què ella va assumir l’alcaldia. “Estem fent més habitatge que mai”, va afirmar l’alcaldessa al programa Aquí Cuní de la Cadena SER el 9 de maig. I criticant el ritme de cases que “estava fent” el govern municipal de Xavier Trias (2011-2015, Pdecat) deia que ella l'ha elevat: “ara l’hem situat en 1.000 l’any (…) Hem posat la maquinària al màxim esforç possible”.

Què diuen les dades?

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat a Verificat que tota la informació consta al plànol interactiu de la web municipal d’Habitatge, on apareixen les noves promocions classificades pel seu estat d’avanç. Actualment hi ha 72 promocions d’habitatge públic amb 4.677 habitatges en diferents estadis de construcció a Barcelona. 

  •  13 promocions amb 720 pisos finalitzats – una promoció es va finalitzar l’any 2016, quatre al 2017 i vuit al 2018.  
  • 12 promocions amb 514 pisos en construcció. 
  • 30 promocions amb 2.378 pisos en fase de projecte. (*En aquesta fase es convoca una licitació per a redactar el projecte i una altra licitació per adjudicar les obres).  
  • 17 promocions amb 1.065 pisos que compten amb reserva de sòl. (*En aquesta fase es fa la gestió urbanística del sòl, és a dir, els tràmits necessaris per a traspassar el solar a l’institut d’Habitatge i poder disposar del terreny per a edificar).

Per tant, si bé hi ha més de 4.600 pisos socials en diferents fases de construcció al llarg d’aquests 4 anys, només se n’han finalitzat 720.