Quins partits van votar contra la gestió del 100% de la taxa turística?

Només ERC va votar en contra de que el 100% de la taxa turística sigui gestionada …


Pscbarcelona - CC BY-NC-ND 2.0

Només ERC va votar en contra de que el 100% de la taxa turística sigui gestionada des de Barcelona mentre que la CUP va votar-hi a favor i CiU (ara PDeCat-Unió Demòcrates) s’hi va abstenir, en una votació que va tenir lloc el 26 de febrer de 2016 al Plenari del Consell Municipal. Així doncs, no tots els partits independentistes hi van votar en contra, com va assegurar el socialista Jaume Collboni durant el debat electoral de Betevé.  

“Em sorprèn que els partits independentistes ara parlin de la taxa turística quan s’han oposat a que el 100% de la taxa turística es gestioni des de Barcelona”, va assegurar Collboni durant el debat a la televisió pública barcelonina. 

Poc abans, Ernest Maragall havia defensat que si ERC guanyava les eleccions, assumiria “l’establiment d’un recàrrec, d’una taxa turística a Barcelona, a més de l’impost català de turisme”. El programa d’ERC a Barcelona contempla apujar l’impost turístic per posar-lo “a nivells d’altres ciutats europees” mentre que Elsa Artadi (Junts per Catalunya) s’ha mostrat partidària d’aplicar un recàrrec municipal a aquesta taxa.

Segons l’acta del Plenari de 26 de febrer de 2016, el Consell Municipal va aprovar una proposició del PSC per la qual s’acordava “instar al govern municipal a plantejar al Govern de la Generalitat modificar l’impost sobre estades en establiments turístics per tal que l'Ajuntament obtingui el 100% de la recaptació de l'impost generada a la ciutat”. La proposició va tenir 10 abstencions de CiU i cinc de Ciutadans; cinc vots en contra dels regidors d’ERC i 21 vots a favor de la resta de membres del consistori. 

En aquell moment, Sònia Recasens (CiU) argumentava l’abstenció al considerar que reclamar el 100% per Barcelona era “una manca de solidaritat amb l’entorn metropolità” i que “s’hauria de buscar la unanimitat pel que fa a la reclamació de l’IVA turístic”. El grup d’Alfred Bosch (ERC) va defensar votar en contra fins que es tingués "clar a què es volen destinar els recursos generats per l’impost” i retreia als socialistes, impulsors de la moció, que pretenguessin “mantenir una batussa eterna amb la Generalitat (presidida aleshores per Carles Puigdemont) per aquest assumpte”.

La taxa turística és un impost que grava les pernoctacions dels turistes i que recapta el govern català. La Generalitat se’n queda un percentatge i en destina la resta als municipis. Actualment, Barcelona gestiona un 50% de la seva recaptació.