L’últim president que va visitar la seu de Volkswagen a Alemanya va ser Pujol el 2001, no era costum fins fa relativament poc, com diu Illa

Cap dels cinc presidents anteriors a Pere Aragonès va visitar la seu de Volkswagen, encara que Jordi Pujol va viatjar dues vegades a la seu de la companyia.


Foto | PSC

Què s’ha dit?

Salvador Illa, primer secretari del PSC, ha assegurat dues vegades que fins fa poc temps els presidents de la Generalitat de Catalunya visitaven la seu de Volkswagen a Wolfsburg quan viatjaven a Alemanya.

Què en sabem?

Jordi Pujol va anar a Wolfsburg dues vegades quan era president, però Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra no van visitar la seu de Volkswagen com a caps de l’Executiu català.

El primer secretari del PSC i cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, va afirmar en un acte del seu Govern Alternatiu que "fins fa relativament poc" els presidents de la Generalitat "anaven a Wolfsburg", a la seu de Volkswagen, "quan viatjaven a Alemanya" (al minut 32:57).

Ja ho havia dit en un acte de la Fundació Rafael Campalans, en què va assegurar que "fins ara tots els presidents de la Generalitat" que anaven a Alemanya tenien una "visita fixa a la seu de Volkswagen" (al minut 56:43).

És ENGANYÓS. Cap dels cinc presidents anteriors a Pere Aragonès va visitar la seu de Volkswagen. Tot i que Jordi Pujol va viatjar dues vegades a la seu de Volkswagen per reunir-se amb la companyia, Quim Torra i Artur Mas van viatjar a Alemanya, però no van fer parada a Wolfsburg. Montilla també va viatjar a Wolfsburg, però ho va fer en condició de ministre. L'últim cop que Pujol va visitar l'empresa va ser el 2001.

"Els presidents de la Generalitat, fins fa relativament poc, […] quan viatjaven a Alemanya, anaven a Wolfsburg, que és on hi ha la seu de Volkswagen"

Salvador Illa, PSC

L'únic president de Catalunya que va visitar Wolfsburg va ser Jordi Pujol, que va fer viatges i va tenir reunions a la seu de Volkswagen

L'actual president, Pere Aragonès, va fer un viatge institucional a Alemanya el 15 i 16 de març en el qual no va visitar la seu de Volkswagen a Wolfsburg. Tot i això, els seus cinc predecessors tampoc ho van fer.

L'únic va ser Jordi Pujol, que va visitar la seu de Volkswagen a Wolfsburg dues vegades. El març del 1994, Pujol es va entrevistar a Alemanya amb la cúpula de Volkswagen "per demanar garanties sobre el futur de Seat", segons va informar El País. El setembre del 2001, Pujol es va reunir a Wolfsburg amb el que seria el nou president de Volkswagen, Bernd Pischetsrieder. Així ho van relatar El País i ABC.

Pujol també tenia previst un viatge a Alemanya l'estiu del 1995 per reunir-se amb el president de Volkswagen, Ferdinand Piëch. Al juny, La Vanguardia i El País van informar de les intencions del president, el 3 de juliol La Vanguardia va explicar que Pujol es reuniria aquell dia amb Piëch, però el mateix rotatiu va explicar l'endemà que el president català havia suspès la visita a Alemanya.

Els darrers cinc presidents de la Generalitat no van visitar Volkswagen

L'immediat antecessor d'Aragonès, Quim Torra, president entre el maig del 2018 i el setembre del 2020, va fer un únic viatge a Alemanya: el juny del 2018, a Berlín, per reunir-se amb Carles Puigdemont. Així figura a la web sobre activitat directiva pública i al portal de dades obertes de la Generalitat. Anteriorment, Carles Puigdemont va fer dotze viatges a l'estranger entre el gener del 2016 i l'octubre del 2017, però en cap d'ells va anar a Alemanya.

Artur Mas, president entre el desembre del 2010 i el gener del 2016, va viatjar a Alemanya en dues ocasions, a Munic i Berlín, però mai va fer cap visita a Wolfsburg, com assenyala a Verificat la seva oficina. Tots dos viatges també figuren en un article de l'Ara del 2016 amb les dades de tots els viatges del Govern de Mas a partir d'una petició d'informació de la llei de transparència.

José Montilla, president entre el novembre del 2006 i el desembre del 2010, tampoc va viatjar a Wolfsburg en la seva etapa de president de la Generalitat, segons confirma a Verificat la seva oficina. Les mateixes fonts assenyalen la importància de la intervenció de Montilla en les negociacions amb el Consorci Volkswagen, amb reunions i converses a tots nivells (per exemple, amb el president del consell d'administració de Seat, amb la direcció de Seat o amb el grup Volkswagen). Ara bé, aquests contactes no es van produir a la seu de Volkswagen.

Finalment, Pasqual Maragall, president entre desembre del 2003 i novembre del 2006, no va fer cap viatge a Alemanya, ni el 2004, ni el 2005, ni el 2006, segons consta als documents resum de l'activitat internacional del president Maragall de l'Arxiu Digital Pasqual Maragall de la Fundació Catalunya Europa.

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa del PSC per saber a què es referia i en què es basa Salvador Illa en la seva intervenció, però a l'hora de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Montilla va viatjar a Wolfsburg com a ministre d'Indústria

Abans d'arribar al Palau de la Generalitat, José Montilla sí que va visitar la seu de Volkswagen a Wolfsburg el gener del 2006, però ho va fer en qualitat de ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, segons va recollir La Vanguardia. Montilla, que va viatjar amb el conseller català de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, es va reunir amb el president de Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, i el president de Seat, Andreas Schleef.

—-

CORRECCIÓ: Una versió anterior d'aquest text titulava que l'última visita de Pujol a Wolfsburg va ser el 1995, no el 2001.