La primera mesura de Vox per a Andalusia no és suspendre l’autonomia catalana, s’ha viralitzat un document del 2018 de propostes a nivell estatal

Es tracta d’un document antic que s’ha viralitzat i descontextualitzat amb motiu de les eleccions a Andalusia.


Què s’ha dit?

S’ha viralitzat que la primera mesura del programa electoral de Vox per a les eleccions andaluses del 19 de juny del 2022 és la “suspensió de l’autonomia catalana”. L’usuari adjunta com a prova la captura de pantalla d’un document titulat ‘100 mesures per a l’Espanya Viva’.

Què en sabem?

Cap dels sis programes que recull fins ara la pàgina web oficial de la campanya de Vox per a les eleccions andaluses parla de la suspensió de l’autonomia catalana. El document que s’ha viralitzat va ser presentat per la formació l’octubre del 2018 durant un acte al pavelló de Vistalegre de Madrid i contempla mesures per a tota Espanya.

Ens pregunteu per un tuit viral que afirma que la primera mesura del programa electoral de Vox per a les pròximes eleccions andaluses del 19 de juny és la "suspensió de l'autonomia catalana". La publicació també assenyala que les tres primeres mesures restants són "il·legalitzar ONG", "màxima protecció jurídica a la bandera, l'himne i la corona" i "lluitar contra la discriminació de l'espanyol". L'usuari adjunta com a prova la captura de pantalla d'un document titulat 100 mesures per a Espanya Viva.

Jéssica Albiach, presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, també ha dit en una roda de premsa a la cambra legislativa que "el primer punt del programa electoral de Vox a les eleccions andaluses és la suspensió de l'autonomia de Catalunya" (al minut 9:09).

És fals. Cap dels sis documents i programes que recull fins ara la pàgina web oficial de la campanya de Vox per a les eleccions andaluses parla de la suspensió de l'autonomia catalana. És un document antic que s'ha viralitzat i descontextualitzat amb motiu de les eleccions a Andalusia. Aquest va ser presentat per la formació el 7 d'octubre del 2018 durant un acte al pavelló de Vistalegre de Madrid i contemplava mesures per a tota Espanya.

Al minut 36:15 del vídeo de l'acte, Ignacio Garriga, actual president del grup parlamentari de Vox al Parlament de Catalunya, va afirmar que una de les seves propostes era "la suspensió de l'autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme", parafrasejant directament el primer punt del document de les 100 mesures per a l'Espanya Viva, mesura el paràgraf de la qual apareix projectat més endavant al minut 36:31.

"Quines són les primeres 4 mesures de VOX per a Andalusia? 1. Suspensió de l'autonomia CATALANA. 2. Il·legalitzar ONG. 3. Màxima protecció jurídica a la bandera, l'himne i la corona. 4. Lluitar contra la 'discriminació' de l'espanyol (a Andalusia!). Repeteixo: per a Andalusia!"

"Saben que el primer punt del programa electoral de Vox a les eleccions andaluses és la suspensió de l'autonomia de Catalunya"

Jéssica Albiach, En Comú Podem

El Parlament d'Andalusia no ha publicat els programes d'aquestes eleccions, sinó els del 2018

Alguns usuaris de Twitter han aportat com a prova que aquestes eren les primeres propostes de Vox per a les eleccions andaluses del 2022 el document que apareixia penjat al portal de transparència del Parlament d'Andalusia. Tot i això, el departament de premsa de la cambra autonòmica ha explicat a Verificat que els programes que estaven penjats a la seva pàgina web corresponien als comicis andalusos del 2018.

A més, també ha especificat que els programes dels partits es publiquen una vegada es constitueixen els grups parlamentaris, "la qual cosa tindrà lloc, segons el Reglament del Parlament, en el termini de cinc dies des de la sessió constitutiva". És a dir, és impossible que apareguin els programes de les eleccions andaluses del 19 de juny del 2022, atès que encara no s'han celebrat i, per tant, tampoc no s'han constituït els grups.

Actualment, aquests arxius ja no es poden consultar al portal de l'assemblea autonòmica. Des del departament de premsa del Parlament d'Andalusia ens han explicat que estan "realitzant diferents actualitzacions a la seva pàgina web de cara a la constitució de la nova legislatura" i "davant la imminència del començament de la nova campanya electoral, i davant la previsió que aquesta informació pogués induir a error els usuaris de la nostra web, s'ha decidit eliminar del Portal de Transparència els programes electorals del 2018".

No obstant això, com es pot corroborar a través de WaybackMachine, una plataforma que registra el contingut de diferents llocs web i permet visualitzar els canvis que s'hi produeixen al llarg del temps, els programes del PSOE, PP, Ciutadans i Endavant Andalusia que apareixien al portal de transparència del Parlament d'Andalusia amb data del 30 d'abril del 2022 i que han estat esborrats són, efectivament, els del 2018.

El contingut d'aquests programes, que apareixien publicats juntament amb el document 100 mesures per a l'Espanya Viva de Vox al portal de transparència de la cambra legislativa andalusa, reflecteix que corresponen a les passades eleccions andaluses, que es van celebrar el diumenge 2 de desembre de 2018 Per exemple, a la portada del programa del PSOE apareix "Eleccions al Parlament d'Andalusia 2018" i al del PP, "Eleccions autonòmiques Andalusia 2 de desembre 2018".

El document va ser presentat el 2018 i conté propostes per a tota Espanya

La imatge que adjunta la piulada viral com a prova que la primera mesura de Vox per a aquestes eleccions andaluses és la supressió de l'autonomia catalana és una captura de pantalla del document 100 mesures per a l'Espanya Viva. Tot i això, a la pàgina web del Parlament d'Andalusia apareixia penjat com el programa del partit en els comicis autonòmics del 2018.

Segons ha comprovat Verificat, les propietats de l'arxiu corroboren que el document va ser creat el 10 d'octubre del 2018, cosa que també coincideix amb l'anàlisi de les metadades que hem dut a terme a través del portal MetaData2Go. Les metadades mostren informació bàsica sobre un fitxer, com la data en què va ser creat, el moment en què va ser modificat, l'aplicació amb què es va crear, etc.

Tot i això, aquest no va ser el programa de Vox per a les eleccions andaluses de 2018. Les denominades "100 mesures per a l'Espanya Viva" van ser presentades per la formació el 7 d'octubre de 2018 durant un acte al pavelló de Vistalegre de Madrid, com es pot veure en un vídeo de l'acte publicat al canal de YouTube de Vox, com va anunciar el partit al seu compte de Twitter i com van publicar mitjans de comunicació com la SER o El País.

La mateixa pàgina web de Vox, en una entrada que recull el document 100 mesures per a l'Espanya Viva, afirma que són "100 mesures urgents de VOX per a Espanya atenent els problemes que més preocupen els espanyols". De fet, el document no diu enlloc que sigui el programa electoral per a les eleccions andaluses i, si es fa una cerca dins del document, les paraules "Andalusia" i "andalusos" no apareixen.

A més, arran de la viralització dels diferents tuits que afirmaven que la primera mesura de Vox per a Andalusia era la suspensió de l'autonomia catalana, el partit ha publicat un tuit desmentint-ho i indicant que les seves propostes es poden trobar a la pàgina web cambioreal.es, el portal de la formació per a la campanya electoral andalusa.

El programa de Vox per a les eleccions del 2018

El programa electoral de Vox per als anteriors comicis autonòmics va ser el titulat "Andalusia per Espanya", segons van publicar Antena 3 i Onda Cero el 2018. En aquest document, on sí que s'especifica que és el "programa per a les eleccions andaluses", les quatre primeres propostes que apareixen són "reduir radicalment els càrrecs públics i augmentar la transparència", "impedir l'enchufismo i la dedocracia", "substituir el Pla d'Ocupació Rural (PER) per un veritable programa orientat a reduir la desocupació al camp andalús" i "dissenyar un Pla de millora de la gestió de l'aigua".

Les propostes del partit per a la campanya de 2022

Vox ha publicat fins ara sis documents amb propostes de cara a les eleccions andaluses, segons recull la pàgina web oficial de la formació per a la campanya autonòmica.

Les quatre primeres propostes del "programa de mesures", titulat Canvi real en referència al seu lema electoral, són "eliminar de manera efectiva l'administració paral·lela del socialisme i les subvencions als sindicats corruptes", "rebaixar radicalment impostos i millorar els serveis públics i infraestructures", "lluitar contra la immigració il·legal i la creixent inseguretat als nostres barris i habitatges" i "impulsar la reindustrialització i protegir els treballadors".

El document presenta un total de 10 mesures, però en cap no fa referència a la suspensió de l'autonomia catalana, la il·legalització d'ONG, la "màxima protecció jurídica a la bandera, l'himne i la corona" o la lluita "contra la 'discriminació' de l'espanyol", com deia el tuit.

La resta de programes on Vox plasma les seves propostes per a les eleccions andaluses estan dedicats a la indústria, el camp, la pesca, la seguretat i el turisme i tampoc no esmenten cap de les propostes de què parla la publicació viral.