L’informe francès que cita Buxadé no parla de substitució demogràfica, sinó de la importància dels immigrants en el creixement demogràfic

L’informe no parla de substitució demogràfica sinó que explica l’important paper que té la migració en el creixement demogràfic de França, igual que en altres estats europeus.


Què s’ha dit?

Un informe publicat per un think tank francès confirma que la població francesa està patint una substitució demogràfica.

Què en sabem?

L’informe no parla de substitució demogràfica sinó que explica l’important paper que té la migració en el creixement demogràfic de França, igual que en altres estats europeus. Els experts no sostenen la teoria de la conspiració del gran reemplaçament.

L’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé va compartir a la plataforma X (antiga Twitter) un informe elaborat per un think tank francès que suposadament confirma “que la població francesa està patint una substitució demogràfica”, en referència a la immigració. Buxadé ho atribueix, entre d’altres, a un “efecte crida” provocat per les “ajudes socials”.

És FALS. L’informe que ha publicat aquest agost l’Institut Montaigne no parla de “substitució demogràfica”, sinó que diu que “la immigració representa un component cada cop més important del creixement demogràfic”. L’autor de l’informe, a més, confirma a Verificat que no fa referència en cap moment a una “substitució demogràfica” ni al fet que “les ajudes socials tinguin un efecte crida pels immigrants”, com diu Buxadé. De fet, l’estudi constata precisament que per poder finançar les pensions del futur “la immigració massiva és indispensable”.

“Un informe de l’Institut Montaigne confirma que la població francesa està patint una substitució demogràfica. Menys naixements, major taxa de fecunditat d’immigrants, ajudes socials com a efecte crida.”

L’eurodiputat de VOX ha compartit la notícia d’un portal digital que parlava sobre un informe publicat per l’Institut Montaigne, un think tank francès que “produeix investigacions i fomenta debats sobre polítiques públiques”, tal com indica la seva pàgina web. Concretament, es tracta de l’informe Demografia a França: conseqüències per a l’acció política del demà, del jurista i politòleg Bruno Tertrais.

Orígens cada cop més diversos, però no substitució

L’informe conclou que la població francesa està canviant i ho continuarà fent en els pròxims anys a escala demogràfica: hi haurà “una major esperança de vida sense discapacitat, una taxa de fertilitat reduïda i orígens cada vegada més diversos”. No obstant això, no fa referència a una substitució demogràfica —reemplaçament de la població europea per immigrant— , com el mateix autor ha confirmat a Verificat a través del departament de premsa de l’institut.

Segons l’informe, el creixement de la població francesa en els pròxims anys serà degut principalment a la immigració. No obstant això, aquest no és un fet aïllat, ja que passa a la majoria d’estats europeus i es tracta d’un patró de creixement demogràfic de les societats modernes: es redueix la taxa de natalitat i augmenta l’esperança de vida, el que es coneix com a etapa final de la transició demogràfica. Per això, la forma de continuar mantenint un creixement demogràfic —més moderat que fa uns segles— en societats amb aquestes característiques és a través de l’arribada d’immigrants, com va explicar a Verificat Andreu Domingo, sotsdirector del Centre d’Estudis Demogràfics de Catalunya. Així també ho especifica l’informe de l’Institut Montaigne: “s’espera així que l’aportació migratòria sigui estructuralment majoritària en el creixement demogràfic. Sense ella, França no escaparia el declivi de la seva població”.

Entre les conseqüències que analitza l’informe d’aquesta evolució demogràfica també indica que, l’arribada d’immigrants “és essencial” per incidir en el finançament de les pensions a llarg termini, ja que si no hi haurà un infrafinançament (més pensionistes que població activa).

Desmuntar la teoria del gran reemplaçament

El concepte “substitució demogràfica”, igual que el “d’invasió migratòria”, és utilitzat pels seguidors de la teoria de la conspiració del gran reemplaçament, segons la qual els immigrants substituiran a la població europea. Es tracta d’una teoria alarmista que no consta d’aval científic. “La idea de la invasió crea un estat mental d’alarma i, per tant, la sensació que s’està davant una amenaça”, ha explicat a Verificat Antía Pérez, doctora en Sociologia i coautora del llibre Invasió migratòria i envelliment demogràfic; dos mites contemporanis.

Més enllà de la desacceleració del creixement demogràfic que es dona en les societats europees modernes, en què les migracions passen a tenir un pes més important en el creixement demogràfic, creure que aquest augment de població depèn només dels autòctons és una fal·làcia per dues raons, segons ha explicat Andreu Domingo a Verificat.

En primer lloc, perquè les nacionalitats es barregen i amb el pas del temps ja no té molt sentit mirar la taxa de fecundació en funció dels orígens. “Aquesta segregació imaginada autoritza que la majoria utilitzi la violència contra la minoria, en nom de la suposada minorització”, explica Domingo. En segon lloc, perquè els comportaments socials dels nouvinguts també canvien i convergeixen amb els dels països de destinació. És a dir, si la taxa de fecunditat dels autòctons és baixa, la dels migrants també tendirà a ser-ho amb el temps.

No obstant això, aquest augment de la població migrant en societats occidentals es presenta com un “problema” demogràfic —sobretot en el cas dels creients en l’islam— pels seguidors de la teoria del gran reemplaçament “en la mesura en què els musulmans no són considerats ni comptats com a europeus, en la mesura en què els seus nounats no han estat ni poden ser vists com a part d’Europa, en la mesura en què continuen sent “aliens” al sistema europeu”, segons detalla un article publicat a The British Journal of Sociology.