El suposat titular de Marca sobre Lamine Yamal és un muntatge 

No hi ha cap registre ni indici que aquest titular s’hagi publicat a Marca i també ho desmenteixen des del mateix diari esportiu.


Què s’ha dit?

Que el diari Marca ha publicat el següent titular sobre Lamine Yamal: “De meter la mano en los bolsos a meter en su debut con la selección absoluta con 16 años”.

Què en sabem?

És un muntatge. No hi ha cap registre ni indici que aquest titular s’hagi publicat a Marca i també ho desmenteixen des del mateix diari esportiu.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de consultes de WhatsApp per una captura de pantalla d’un suposat titular publicat al diari Marca sobre el futbolista del FC Barcelona i la selecció espanyola Lamine Yamal: “De meter la mano en los bolsos a meter en su debut con la selección absoluta con 16 años… Lamine Yamal”.

Es tracta d’un muntatge. No hi ha cap registre ni indici que aquest titular s’hagi publicat mai al diari Marca. A més, tant l’autor de la notícia a partir de la qual s’ha fet el muntatge, el periodista Miguel Ángel Lara, com el director adjunt de Marca, Emilio Contreras, han confirmat a Verificat que el diari mai ha publicat aquest titular.

El suposat titular de Marca sobre Lamine Yamal: “De meter la mano en los bolsos a meter en su debut con la selección absoluta con 16 años”

Es tracta d’un muntatge realitzat a partir d’una notícia real de Marca

Les evidències recopilades per Verificat apunten que es tracta d’un muntatge realitzat a partir d’una notícia publicada realment a Marca després de modificar el titular original pel de la captura de pantalla.

Una cerca a Google, Bing i Yandex del suposat titular de Marca no aporta cap resultat ni evidència que aquesta notícia s’hagi publicat realment al diari esportiu.

La cerca a Google, això sí, ens dona com a resultat una notícia publicada a Marca sobre el debut de Lamine Yamal amb la selecció espanyola absoluta el subtítol de la qual sí que coincideix amb el de la captura de pantalla (“Debuta con la selección [a los] 16 años y 57 días”). També coincideix l’avanttítol (“Selección española”).

No obstant això, el titular d’aquesta notícia és diferent i no té res a veure amb el viralitzat, sinó que diu “Lamine Yamal hace historia y ya es el más joven en jugar y !en marcar con España!”. És a dir, tot apunta que algú ha agafat aquesta notícia i ha modificat el titular perquè semblés una publicació real de Marca.

Tampoc hi ha proves que el titular de la notícia original de Marca fos substancialment diferent en una versió anterior. El primer registre que hem trobat d’aquesta notícia a Wayback Machine (una plataforma que arxiva el contingut de diferents pàgines web i permet visualitzar els canvis que s’hi produeixen al llarg del temps), corresponent al 8 de setembre a les 17:05 hores, ja tenia un titular similar: “Lamine Yamal hace historia y ya es el más joven en jugar con España”. Per tant, el titular només es va modificar posteriorment per afegir “y en marcar” després que el jugador del Barça anotés un gol al partit de la selecció espanyola contra Geòrgia del passat 8 de setembre.

L’autor de la notícia original i el director adjunt del diari esportiu ho confirmen

A més, el periodista Miguel Ángel Lara, l’autor de la notícia original sobre Lamine Yamal publicada a Marca, ha confirmat a Verificat que “és una manipulació” i que “mai es va publicar tal barbaritat”. El director adjunt del diari esportiu, Emilio Contreras, també ens ho ha desmentit: “En cap cas nosaltres hem publicat aquest article. Per desgràcia, alguns utilitzen Marca per vendre aquests rumors falsos”.