Torra no s’ha apujat el sou durant la crisi de la Covid-19

Torra no s'ha apujat el sou durant la crisi de la Covid-19

Fa dies que circulen a Twitter informacions que afirmen que el president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha apujat el sou fins a la xifra de 153.235 euros en els darrers dies, en plena crisi per la pandèmia de la Covid-19. És una afirmació ENGANYOSA difosa, entre d’altres, pel president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, des del seu compte de Twitter en un missatge del 25 de maig.

Me veo obligado a rectificar lo dicho en éste video: Torra no cobra 147.000 euros al año. Desde hace cinco días ha pasado a cobrar 153.000

Alejandro Fernández

Torra té assignat efectivament un sou de més de 153.000 euros anuals, una xifra que no ha augmentat amb l'aprovació dels pressupostos generals de la Generalitat de Catalunya del 2020, sino que es manté intacta des del 2019, quan el president sí que s'havia apujat el sou un 2,5%, segons les dades públiques del web de la Generalitat. L’11 de febrer passat, un mes abans que es decretés l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19, la Generalitat va decretar un augment del 2% dels salaris dels funcionaris catalans (amb efectes retroactius a dia 1 de gener). De la mesura, però, en quedaven exclosos els alts càrrecs de la Generalitat (president i consellers), com especifica el mateix text (Article 1), que apareix reflectit en els Pressupostos aprovats el 24 de maig pel Parlament.

Els càrrecs que s’han pogut acollir a l’increment salarial del funcionariat són la secretària general de la presidència i altres posicions similars, que han passat de cobrar 115.149,62 a 117.452,94 euros, els secretaris generals, de 89.452,92 a 91.242,40 euros, i els directors generals, de 85.741,06 a 87.456,36 euros.

En total, 189 funcionaris catalans cobren un sou superior al del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que actualment té assignada una retribució anual de 84.845,16 euros, segons la llista de càrrecs públics de la Generalitat actualitzada el 4 de maig (aquí podeu consultar-la per ordre descendent dels sous bruts). Altres informacions sobre la suposada pujada del sou de Quim Torra afirmaven que ja són 240 el treballadors públics catalans amb sous superiors al de Sánchez.

Tampoc puja la pensió dels expresidents

El 21 de maig, el Parlament de Catalunya (3:13:00) va aprovar un decret de “mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19” que va donar peu a molta confusió perquè la disposició addicional quarta parlava de l’augment de les pensions d’alguns funcionaris, en concret, els contractats abans de 1939 i consellers cessats. Aquest text també diu que les pensions dels expresidents “s'han d'actualitzar d'acord amb la seva normativa”.

L’estatut dels expresidents (article 3) diu que la seva pensió vitalícia equival “a una assignació mensual igual al 60% de la retribució mensual que correspon a l'exercici del càrrec de president o presidenta de la Generalitat”. És a dir, que si el sou del president no ha pujat, el dels seus predecessors, tampoc.

----

Joaquim Hernández, advocat expert en Administració Pública, ens ha ajudat a explicar aquesta verificació.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona