El govern no t’ha instal·lat cap aplicació per notificar la Covid-19

El govern no ha instal·lat cap aplicació per notificar la Covid-19 als mòbils de la població, són Google i Apple qui han introduït una nova tecnologia


Un vídeo que circula per Whatsapp assegura que el govern ha instal·lat una aplicació sobre Covid-19 en els mòbils amb sistema operatiu Android. És ENGANYÓS, perquè inclou informacions falses, però també en diu de vertaderes i sobretot demostra una gran confusió sobre el tema. No hi ha cap aplicació que s’hagi instal·lat de manera automàtica, però Google i Apple sí que han afegit als telèfons una tecnologia de “notificacions d’exposició a la Covid-19” que prepara els dispositius per poder posar en marxa les aplicacions de traçabilitat dels contagis de coronavirus que crearan els governs de diferents països. El govern espanyol, a qui suposadament fa referència el video, ja que parla en castellà d’Espanya, n’està preparant una que els usuaris es podran descarregar de manera voluntària.

Aquesta és la transcripció del vídeo amb una guia de colors per entendre què t'has de creure i què no:

Nos acabamos de dar cuenta de que el Gobierno nos ha instalado ya una aplicación para el Covid-19.

Vamos a Ajustes y buscamos Google. Y aquí lo tenemos, efectivamente: notificaciones de exposición del Covid-19. Esto no pedí que lo pusieran.

Me lo han puesto sin decir nada, en automático,

según el real decreto que salió del boletín del otro día y se lo han hecho a todo el mundo.

Entramos en notificaciones y ahí tienes todo activado ya, cómo activar y cómo hacer. Le damos a Ayuda… efectivamente, “utilizar el sistema de notificaciones de exposición al COVID-19 en teléfonos Android”, vale?

Para que rastreen y detectemos qué gente tenemos al lado y si tiene Covid-19.

Dice que tienes que tener activado el Bluetooth,

pero ya dice que empezamos a estar controlados aquí. Siempre estamos igual. Poquito a poco van invadiendo y van metiéndote cosas hasta que sea obligatorio. Es un aviso.

Tenéis el Covid-19 en los teléfonos, metida la aplicación, sin que lo sepáis"

El 20 de maig, Apple i Google van anunciar en un comunicat conjunt el llançament d’una API (una tecnologia a través de la qual una font de dades pot ser utilitzada per softwares i aplicacions de tercers) per donar suport als organismes de salut pública a l’hora de crear aplicacions que notificaran als usuaris si han passat a prop d’una persona que s’hagi registrat com a Covid-19 positiu. “El que hem construït no és una app, sinó que els organismes de salut pública incorporaran l’API a les seves pròpies apps que la gent es descarregarà”, diu el comunicat de les empreses propietàries dels dos sistemes operatius més utilitzats al món (Android i iOs, respectivament).

A Espanya, aquesta aplicació encara no s’ha posat en marxa i el detall de com funcionarà no apareix ni tan sols al BOE, a diferència del que diu el vídeo. El mateix 20 de maig, Nadia Calviño, vicepresidenta d’Afers Econòmics i Transformació Digital, va explicar al Congrés que s’està treballant en una aplicació d’aquest tipus a nivell europeu i espanyol i que el juny començaria un projecte pilot a les Canàries per avaluar-ne el funcionament.

La VP @NadiaCalvino en @Congreso_Es:

Se trabaja con el Gobierno de Canarias para estudiar la posibilidad de realizar allí el primer proyecto piloto de una app interoperable y respetuosa con la privacidad para apoyar a la red sanitaria en la prevención de contagios del #COVID19 pic.twitter.com/y6PKnTprP7

— Asuntos Económicos y Transformación Digital (@_minecogob) May 20, 2020

Aplicació voluntària

La tecnologia que Google i Apple han instal·lat en les seves darreres actualitzacions no opera de manera automàtica, sino que els usuaris s’hauran de descarregar l’aplicació del govern de manera voluntària (quan existeixi en el país on viuen) i activar el senyal de Bluetooth i la localització dels seus telèfons, com explica la informació sobre les notificacions de Google.

L’accés a la ubicació és necessari “per buscar senyals de Bluetooth, però no recopila ni realitza seguiment de la teva ubicació”, afegeix l’empresa. Un cop accedeixi al sistema de notificacions, cada dispositiu rebrà un número d’identificació aleatori que canviarà cada 10-20 minuts, apunta un text explicatiu comú de les dues empreses.

Cada usuari decidirà si compartir o no el seu diagnòstic de Covid-19.

Aquesta aplicació, coneguda com de traçabilitat dels contactes no és la mateixa que la d’autodiagnòstic posada en marxa al principi de la pandèmia pel govern espanyol i diverses comunitats autònomes.

Simona Levi, codirectora del postgrau de Tecnolopolítica de la UB i directora d'Xnet, i la Fundació Civio ens han ajudat a explicar aquesta informació.

Aquest article ha estat actualitzat per especificar la veracitat i falsedat de cadascuna de les frases que conté el vídeo amb una guia de colors.