No sabem la probabilitat d’infectar o contagiar-nos portant mascareta

La OMS no té estudis definitius sobre les probabilitats exactes de contagiar-se portant mascareta


  • L’Organització Mundial de la Salut recomana que portin mascareta les persones infectades i el personal sanitari, però insisteix en altres mesures preventives
  • En el cas de la Covid-19, la Unió Europea ha extès la recomanació a la població general per evitar que les persones assimptomàtiques puguin transmetre el virus

A partir d’aquest dijous, portar mascareta és obligatori tant al carrer com en interiors sempre que no es pugui garantir una distància mínima de dos metres entre persones. És una mesura que ha pres el govern espanyol per intentar evitar un repunt dels contagis per Covid-19 durant el desconfinament.

Sobre l’ús de mascaretes, circula a les xarxes una il·lustració que afirma quines són les probabilitats exactes de contagiar o de ser contagiats en funció de portar o no aquesta protecció. Es tracta d’un missatge que és ENGANYÓS que es comparteix des de fa setmanes en diversos idiomes a diferents països.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recopila tots els estudis amb base científica sobre aquest tema i publica informes que va actualitzant a mesura que apareixen noves evidències. En cap d’ells parla de les dades concretes que apareixen a la il·lustració i Verificat tampoc ha trobat investigacins que permetin concloure aquestes dades. Segons darrer article de l’OMS sobre aquest tema, publicat el 6 d’abril, es pot afirmar que “portar mascareta quirúrgica és una de les mesures preventives que pot limitar la propagació d’algunes malalties virals respiratòries, inclosa la Covid-19”. Però hi afegeix matisos.

Eficiència de les mascaretes

El primer, que la mascareta pot donar una falsa sensació de seguretat i que només és efectiva si es complementa amb una disciplina estricta de rentar-se les mans amb freqüència.

En segon lloc, l’OMS cita estudis sobre malalties virals com la grip, que conclouen que la mascareta serveix per evitar que les gotetes infeccioses passin d’una persona infectada cap a l’aire i, després, cap a una persona sana, però l’evidència és més limitada en cas contrari (pàgina 3). És a dir, que la recomanació és posar-se mascareta en cas de tenir símptomes o de conviure o treballar amb persones infectades amb les quals no es pot mantenir la distància de seguretat. “Actualment, no hi ha evidència que demostri que portar mascaretes de manera generalitzada entre la població en un entorn comunitari més ampli eviti els contagis de virus respiratoris, inclosa la Covid-19”, assegura l’informe del 6 d’abril.

En aquest sentit, la Unió Europea apunta que a causa de la presència de persones portadores del virus que no presenten símptomes, l’ús de mascaretes en una comunitat pot ajudar a reduir la transmissió.

En tercer lloc, l’OMS fa referència sempre a les mascaretes quirúrgiques homologades. En cas de portar una mascareta casolana o no certificada, hi ha diversos elements a tenir en compte per evaluar-ne l’efectivitat: el nombre de capes que té, la transpirabilitat del material, la permeabilitat, la forma de la mascareta i la seva adaptabilitat a la cara de qui la porta. L’organisme no té prou evidència científica per recomanar portar-les o no.

Viral i internacional

La il·lustració que ens heu enviat circula fa almenys un mes i la primera versió que n’hem trobat estava escrita en anglès. Des del 21 d’abril ha aparegut en un article d’un diari local a Oregon (Estats Units), ha sigut versionada per una artista de Dallas (Texas, Estats Units) i la informació va ser reutilitzada a les xarxes socials del municipi de Malambo (Colòmbia), a més de compartida a les xarxes socials en diversos idiomes.

Quan va aparèixer en anglès, l’agència Reuters ja va desmentir la il·lustració i tampoc va trobar estudis que donéssin suport a les xifres que hi apareixen.