El color verd dels mapes del temps no indica que les temperatures siguin “positives” en un moment de l’any

Marquen simplement un rang de temperatura que no varia amb les estacions o la ubicació geogràfica


Què s’ha dit?

Que un mapa que prediu l’evolució de l’onada de calor per al proper dimecres 15 de juny considera “positives” temperatures entre 0 i 8 ºC durant el mes de juny.

Què en sabem?

Que, efectivament, les temperatures que marca el mapa corresponen a les predicciones pel 15 de juny, però la interpretació que es fa del color amb el qual es marquen és errònia. Es tracta d’un codi que no marca què és “positiu” o “negatiu” per l’època, com suggereix l’autora, ni varia amb les estacions o la ubicació geogràfica. Els colors marquen simplement un rang de temperatura.

L'onada de calor que acaba d'arrencar a la península ibèrica està generant desenes de missatges de desinformació climàtica. Un d'ells ha estat especialment viral, aconseguint més de 1.000 retuits i 4.300 “m'agrada” a Twitter. En ell una usuària critica un mapa de temperatures en el qual els valors entre 0 i 8 °C corresponen a la llegenda amb el color verd. El compte ha interpretat aquesta relació com una valoració “positiva” que fan els creadors del mapa del que han de ser les temperatures al juny, però es tracta d'una inferència ENGANYOSA.

El mapa i la llegenda de temperatures que l'acompanya són certs, però la interpretació no ho és. L'elecció de colors del mapa depèn del valor absolut de les temperatures —si marca 40 graus, els pinta en vermell; si giren entorn dels 10, en verd—, i no en funció de si són temperatures “positives” o “negatives”, tal com suggereix la usuària. En altres paraules, el mapa no mostra anomalies de temperatura per a l'època de l'any, ni fa una valoració sobre aquestes, sinó que simplement assigna un color a una temperatura que s'espera per a una regió i un moment concret. A més, la llegenda de colors és la mateixa per a tot l'any i ubicació geogràfica, sigui gener o juny.

“El verd, el “positiu”, que faci entre 0 i 8° […] AL JUNY”

En aquest moment, molts missatges de desinformació climàtica tenen a veure amb l'extraordinària onada de calor que ha arrencat aquest diumenge, 12 de juny, i que durarà almenys fins divendres que ve, 17 de juny, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Una d'aquestes publicacions s'ha compartit més d'un miler de vegades i té 4.300 m'agrada en Twitter. En ella, una usuària ha enllaçat a un mapa de la web meteorològica Meteored amb la previsió de temperatures per al pròxim 15 de maig, criticant que els valors entre 0 i 8 °C, que en el mapa estan marcats de color verd, siguin considerats, segons ella, una cosa “positiva” al juny.

No obstant això, l'anàlisi és enganyosa, perquè l'elecció de colors de la web meteorològica no està relacionada amb una valoració que hagin fet els meteoròlegs de les temperatures que es mostren.

La llegenda utilitza una paleta de colors estàndard i no valorativa que és la mateixa per a tot l'any: “Tu no adaptes el mapa per a cada estació de l'any ni per a cada dia en concret, tu fas una escala de colors que sigui adaptable per a qualsevol època de l'any”, indica a Verificat Juan José González, meteoròleg superior de la Aemet.

Coincideix amb ell Ramon Pascual, cap del grup de Predicció i Vigilància de la Delegació Territorial de la Aemet a Catalunya, i explica a Verificat que “els colors càlids, com el taronja, el vermell i el gris, mostren temperatures altes, i els colors freds, com el verd i el blau, són els que s'usen per a temperatures baixes”.

Un llenguatge universal

Els mapes del temps que apareixen en les webs meteorològiques, com aquest de Meteored, es fan de manera automàtica, és a dir, que es ‘pinten’ conforme van obtenint-se les dades dels diferents observatoris i models. Les diferents pàgines web processen aquestes xifres i dibuixen els mapes de predicció sobre la base d'una escala de colors que els permet fer aquesta “traducció” de manera automàtica, explica González.

A més, aquests models realitzen prediccions a nivell continental o fins i tot mundial, la qual cosa obliga al fet que el rang de temperatures que pugui mostrar el mapa sigui molt ampli: “Han de ser igualment comparables els valors del que hi ha en els tròpics, amb el que hi ha en les zones polars; el que hi ha a Espanya amb el que hi ha a Austràlia”, conclou el meteoròleg de la Aemet. Entre models, en canvi, sí que pot variar el rang de colors, puntualitza Pascual.

El verd no marca temperatures “positives”

El portal Meteored, origen del mapa que estem contextualitzant, mostra la mateixa escala de colors per a totes les seves prediccions de temperatura basades en el model del Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini (ECMWF, per les seves sigles en anglès), una de les eines més comunes i de major qualitat del món per a realitzar prediccions meteorològiques, independentment del país en el qual ens trobem. En el sud de l'Argentina, per exemple, on ara mateix és hivern, dominen els colors verds i blaus.

A més, el codi de colors utilitzat en el mapa no és exclusiu de la temperatura. La mateixa escala de color s'utilitza per a representar diverses variables meteorològiques. És el cas de diversos mapes de la pàgina web del propi ECMWF, com els de l'amplitud d'una capa atmosfèrica o la inestabilitat atmosfèrica.

Un dels efectes del canvi climàtic és precisament l'augment de fenòmens meteorològics extrems, entre ells onades de calor més intenses, freqüents i/o de més durada (pàgina 4 d'aquest informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, o IPCC). La freqüència d'aquesta mena d'esdeveniments ha augmentat significativament en els últims anys. Com ja vam explicar en aquest article, les onades de calor són fenòmens meteorològics consistents en temperatures que es mantenen molt per sobre de l'esperat per a aquestes dates durant més de tres dies consecutius.

Al costat de l'aparició d'aquests fenòmens extrems, també estan proliferant missatges de desinformació en xarxes socials que generen soroll i confusió sobre les causes i les conseqüències de tals esdeveniments climàtics. Alguns indiquen que les temperatures del mar estan refredant-se, o que la superfície de gel que hi ha en els pols està expandint-se, mentre que uns altres, com aquest que ja vam analitzar, directament neguen l'existència del canvi climàtic.