Què fan a la teva pell les pastilles conegudes com a “perles de Sol”?

Aquestes càpsules podrien accelerar el bronzejat, però no substitueixen els mètodes de fotoprotecció


Què s’ha dit?

Que les “perles de Sol” que Mercadona comercialitza ajuden a preparar la pell de cara a l’estiu i a aconseguir un bronzejat intens.

Què en sabem?

És cert que els carotenoides, uns pigments naturals presents en aquest producte, són capaços de modificar el pigment de la pell a través de la dieta, però no podem confirmar amb certesa si aquestes càpsules són capaces de modificar el color de la pell, ja que això dependrà de la concentració dels pigments, entre altres factors. En tot cas, la possible protecció que aquestes píndoles proporcionen davant la radiació solar és dubtosa i en cap cas substitueixen els mètodes de fotoprotecció.

En les últimes setmanes han aparegut desenes de vídeos de TikTok i YouTube sobre els suposats avantatges de l’últim producte viral de Mercadona: unes càpsules comercialitzades per accelerar el bronzejat de la pell. La popularitat del producte ha fet fins i tot que s’esgotin les existències en alguns supermercats, malgrat que porten més de tres anys al mercat.

Com acostuma a succeir quan un producte es viralitza, també s’ha generat molt soroll, amb usuaris que afirmen des que pot esdevenir un substitutiu de la crema solar fins a que poden provocar “que es peli la pell”. 

Verificat s’ha posat en contacte amb experts dermatòlegs per a determinar què fan (i què no) aquestes píndoles. Perquè sí, aquestes càpsules podrien accelerar el bronzejat, però com? 

Aliments que ens “bronzegen”

El Sol no és l’únic element que pot influir en la pigmentació de la nostra pell. La dieta també pot incidir en aquest procés gràcies als pigments anomenats carotenoides, presents en aliments com les pastanagues, les taronges o el bròquil, i els betacarotens i la luteïna —presents a les perles de Sol—, pertanyen a aquest grup de pigments.

Aquests carotenoides, que donen el color als aliments en què es troben, són capaços de modificar la pigmentació de la nostra pell cap a una tonalitat taronjosa (betacarotens) o groguenca (luteïna), però no és fàcil. "Les pastanagues que necessitem ingerir perquè això succeeixi són moltes”, apunta Ramon Grimalt a Verificat, metge especialitzat en Dermatologia, divulgador científic i professor a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), fent referència al fet que per tal de notar un canvi evident caldria ingerir "elevades concentracions" d'aquests pigments. 

Les “perles de Sol” de Mercadona funcionen de la mateixa manera, però el seu efecte depèn de les concentracions en què es trobin els carotenoides a les càpsules, una informació que podem trobar al prospecte d’aquest producte. “800 micrograms (0,8 mil·ligrams) de betacarotens és poc […] però podria ser que les persones notin la diferència” afegeix l’expert. Per comparar, la dosi d'un dels més utilitzats en medicina, que no en cosmètica, és de 10 mil·ligrams per càpsula, afegeix l'expert. 

A més a més de la concentració de carotenoides en les píndoles, l’efecte d’aquestes pastilles també dependrà de l’absorció d’aquests pigments a través de la dieta i del metabolisme de cada persona. Els estudis (1, 2) remarquen que, degut al temps de renovació de la pell, fan falta diverses setmanes per a començar a veure els efectes d’aquests pigments sobre el color de la pell.

No substitueixen la protecció solar 

En cap cas aquestes càpsules són substitutives dels mètodes de fotoprotecció, com indica el mateix web de Mercadona. Com ja hem explicat anteriorment, l’exposició solar és una de les principals causes del càncer de pell a nivell mundial i utilitzar productes de fotoprotecció per a prevenir-lo és una pràctica promoguda per associacions científiques de tot el món, entre elles l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica i el Ministeri de Sanitat. Sempre serà millor bronzejar-nos sense cremar-nos.

Malgrat que les càpsules contenen omega-3, compost que, segons diversos estudis, protegeix la pell davant la inflamació produïda per la radiació ultraviolada (1, 2), “és difícil que [aquestes píndoles] arribin a proporcionar una protecció” enfront de la radiació solar, continua Grimalt. 

De fet, augmentar la pigmentació de la pell de forma artificial mitjançant la prescripció de càpsules de betacarotens és una pràctica que els dermatòlegs empren avui en dia en persones que no poden sintetitzar melanina per així aconseguir una mínima protecció solar, ja que està demostrat que les persones amb pell més fosca tenen més protecció natural davant el Sol. En cap cas, però, és un substitut del bloquejador.

Nutricosmètics

L’article de Mercadona es defineix com a nutricosmètic, un tipus de producte que actua com a suplement nutricional i està enfocat a millorar l’aspecte físic. És a dir, promouen certs cànons de bellesa a través del seu consum. 

Ens poden ajudar a millorar l’aspecte, no la salut”, apunta Grimalt. Existeixen diversos nutricosmètics destinats a millorar l’aspecte de les ungles, el cabell o la pell, com seria el cas de “les perles de Sol”, tal com indica Mercadona. En tot cas, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) remarquen que moltes de les presumptes virtuts d’aquest tipus de compostos no han estat demostrades científicament.

european media and information fund