Fer servir crema solar no augmenta el risc de patir càncer de pell, al contrari, ens protegeix de la radiació solar

La fotoprotecció és una pràctica promoguda per diferents associacions científiques arreu del món


Què s’ha dit?

Que fer servir crema solar augmenta el risc de patir càncer de pell.

Què en sabem?

La fotoprotecció és una pràctica promoguda per diferents associacions científiques arreu del món. L’exposició al sol augmenta els nivells de vitamina D, la qual podria disminuir el risc de patir alguns tipus de càncer, però diversos estudis demostren que podem augmentar els nivells d’aquesta vitamina amb exposicions reduïdes al sol sense deixar de seguir les pautes que recomanen protegir-se davant l’exposició solar.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (+34 666 908 353), arran d’un vídeo viral de TikTok i d’un vídeo de YouTube, si és cert que fer servir crema solar augmenta el risc de patir càncer de pell. El TikTok es basa en la idea que com que els fotoprotectors absorbeixen la radiació ultraviolada, també redueixen els nivells de vitamina D que sintetitza el nostre cos, la qual cosa incrementa, suposadament, el risc de patir càncer de pell. Això és FALS. El vídeo es basa en una revisió del 2016 que, però, no afirma això. De fet, no hi ha consens científic ni que l’ús de cremes solars redueixi l’absorció de vitamina D, ni que nivells alts d’aquest component redueixin el risc de càncer de pell. 

Utilitzar productes de fotoprotecció és una pràctica promoguda per diferents associacions científiques de tot el món, entre elles l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica i el Ministeri de Sanitat. A més, la legislació europea prohibeix que els protectors solars continguin qualsevol component cancerigen.

Fer servir crema solar augmenta el risc de patir càncer de pell

L’autor del vídeo viral es basa en una revisió del 2016 publicada a Dermato-Endocrinology, una revista especialitzada en dermatologia que va deixar-se de publicar el 2018. L’article es va publicar menys de 3 setmanes després que els científics l’enviessin, una pràctica que el grup editorial Taylor & Francis, propietari de la revista, ofereix sota el nom de “publicació accelerada”, i que ha estat criticada per part de la comunitat científica.

L’estudi, en qualsevol cas, no contraindica l’ús de protectors solar, sinó que conclou que persones blanques en latituds mitjanes “poden obtenir el seus requeriments anuals de vitamina D passant al voltant de 15 minuts al sol amb cara, braços i cames exposades, entre dos i tres cops a la setmana” entre maig i octubre.

En altres paraules, “avui dia 4 de maig, a les nostres latituds d’Espanya i amb el cel clar, els nostres hàbits de vida normal ja fan que sintetitzem els nivells de vitamina D necessaris”, explica a Verificat José Aguilera, coordinador del Grup Espanyol de Fotodermatologia. Però això no vol dir que sigui recomanable prendre el sol sense posar-se crema. “Des de finals de març fins a pràcticament finals de setembre, amb entre 20 i 25 minuts d’exposició al dia sense estar protegit” és suficient per a desenvolupar un eritema, un primer nivell de cremada solar, apunta l’expert.

Precaucions davant l’exposició solar

L’exposició solar és un dels majors causants de càncer de pell a nivell mundial. A l’hora, però, el Sol és la principal font d’obtenció de vitamina D, un element que no només és imprescindible en el procés d’absorció del fòsfor i el calci, clau per a prevenir malalties com l’osteoporosi, sinó que també és indispensable per a moltes altres funcions vitals de l’organisme

Per a evitar l’aparició de melanomes cal trobar l’equilibri entre exposar-nos suficientment al sol per a sintetitzar nivells adequats de vitamina D, i no cremar-nos. A més, cal tenir en compte que aquesta vitamina també pot incorporar-se a través de la dieta i, en cas de necessitat, de suplements.

Per altra banda, una forma eficaç de prevenir el melanoma és fer ús de mètodes de fotoprotecció com evitar les hores de màxim sol, fer servir protectors solars o portar roba transpirable que ens protegeixi la pell, tal com recomanen diferències associacions científiques d’arreu del món (1, 2, 3). “L’exposició solar ha de ser sempre a consciència” afegeix Aguilera. A més, l’ús de cremes solars està promogut per desenes d’associacions científiques de tot el món, entre elles l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica i el Ministeri de Sanitat.

Crema solar i absorció de la vitamina D

Malgrat que les cremes solars absorbeixen la radiació UV, tant dues revisions del 2019 (1, 2) com la Skin Cancer Foundation apunten que aquestes no causen dèficit de vitamina D en els seus usuaris, tal com vàrem explicar, tot i que reflecteixen la manca d’estudis sòlids respecte els productes amb un factor de protecció elevat. Altres treballs, com aquest del 2021, indiquen que encara avui en dia hi ha controvèrsia sobre aquest tema. De fet, ni tan sols hi ha consens sobre què vol dir deficiència de vitamina D: tot i que molts experts situen el límit per sota de 20 ng/ml, altres estudis l’ubiquen als 10 ng/ml

Sigui com sigui, el que sí que està clar és que aquests possibles riscos no són suficients per a deixar de recomanar els mètodes de fotoprotecció, donat que l’exposició solar és un dels principals culpables del càncer de pell a nivell global. “El risc de deficiència de vitamina D deguda a l’ús de fotoprotecció és baix i és improbable que superi els beneficis en prevenció de càncer de pell”, conclou la revisió sistemàtica del 2019 publicada al British Journal of Dermatology. 

La situació tampoc està clara en la vinculació entre els nivells alts de vitamina D i un menor risc de desenvolupar càncer. Tot i que l’evidència científica ha establert vincles entre ambdós factors, aquestes associacions encara no s’han pogut confirmar, segons expliquen els instituts de càncer dels Estats Units i del Regne Unit, i tampoc s’ha pogut establir una relació causal entre ells.

Europa prohibeix els components cancerígens a les cremes solars 

En el context europeu les cremes solars es consideren productes cosmètics, i la legislació de la Unió prohibeix expressament la presència de substàncies carcinogèniques, mutagèniques o tòxiques per a la reproducció (conegudes com a CMR) en elles. El que sí que es permet és l’ús de substàncies classificades dins de la categoria 2 (“sospitós de ser cancerigen per humans”) sempre i quan hagin estat prèviament avaluades pel Comitè Científic de Seguretat dels Consumidors (SCCS, sigles en anglès) i siguin considerades segures per a fer-les servir als cosmètics.

Altres portals de verificació membres de la International Fact-Checking Network, com Maldita i Reuters, també han verificat aquesta informació.

european media and information fund