Novetats sobre la menstruació i la vacuna de la covid 19

Novetats sobre la menstruació i la vacuna de la covid 19

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Que la vacuna de la covid-19 està relacionada amb l'absència de període i amb l'augment del sagnat durant la menopausia

Què en sabem?

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha descartat una relació causal entre la injecció i l’absència de menstruació i els estudis publicats no demostren cap relació causal entre la vacuna i les alteracions en el sagnat menstrual.

Les alteracions del cicle menstrual després de rebre la vacuna contra la covid-19 han estat alguns dels esdeveniments adversos notificats més compartits a les xarxes socials. Diversos estudis han investigat la vinculació entre ambdós factors, tot i que no s’ha demostrar cap relació causal entre ells. Aquest article presenta les conclusions més significatives a les quals ha arribat la ciència.

Absència de període durant més de 90 dies

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha descartat una relació causal entre la injecció i l’absència de menstruació, considerada com un període sense sagnat de 90 dies o més. D’altra banda, també el Comitè Europeu d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) ha conclòs que, fins ara, no hi ha tal relació entre la vacunació contra la covid-19 i l'absència de regla durant més de 90 dies. Tot i així, l'entitat indica que continuarà recollint els casos registrats.

Fins a la publicació de les conclusions del PRAC, el comitè de farmacovigilància de l'EMA dedicat a estudiar els esdeveniments adversos notificats tant per sanitaris com per pacients després de rebre la injecció, el 10 de juny passat, els estudis científics disponibles es basaven exclusivament en enquestes emplenades per pacients. Com ja vam explicar, els experts coincideixen en els articles científics publicats basats en enquestes s’han de pendre amb prudència i són insuficients per establir conclusions sòlides.

Augment del sagnat amb menopausia o sotmeses a tractaments hormonals 

Una macroenquesta publicada el 15 de juliol del 2022 per la revista Science conclou que el 42% de les persones amb un cicle menstrual regular van patir un augment del sagnat en el seu cicle després de rebre la vacuna contra la covid-19. L’estudi també demostra que les persones que ja no menstruen regularment han patit sagnats espontanis arran de la punxada. Un 66% de les persones postmenopàusiques majors de 55 anys, que no havien sagnat durant el darrer any, van experimentar sagnats després de la vacunació. 

Més de 39.000 persones van participar en aquesta enquesta, la més gran fins al moment, i que ha analitzat durant tres mesos el cicle de persones tant amb un sagnat menstrual com intermenstrual, és a dir, aquelles que ja no menstruen habitualment. Premenopàusiques, persones que havien estat embarassades i les que pateixen malalties com l’endometriosi o la síndrome de l’ovari poliquístic van ser de les més afectades per aquest augment de sagnat. També van viure aquesta situació persones sotmeses a tractaments hormonals (65,7%) i a anticonceptius reversibles d’acció prolongada (70,5%). 

L’estudi, tot i ser exhaustiu, no demostra cap relació causal entre la vacuna i les alteracions en el sagnat menstrual i, per tant, no permet extrapolar els resultats a la població en general. “No podem estimar la prevalença o la incidència segons el nostre enfocament metodològic d'aquest fenomen emergent, i les associacions reportades aquí no poden establir la causalitat”, especifica l’article, que remarca que “els canvis en el sagnat menstrual d’aquesta naturalesa generalment no són indicatius de canvis en la fertilitat”. “En general, els canvis en el sagnat menstrual no són infreqüents o perillosos, però posar atenció a aquestes experiències és necessari per generar confiança en la medicina”, explica l’article, liderat per les antropòlogues Katharine Lee i Kathryn Clancy.

“Aquesta investigació aporta llum a un fenomen inicialment injuriat per la societat i la seva evidència científica es veurà enriquida en els propers mesos amb la publicació d’altres estudis similars”, declaren a Science Media Centre España la catedràtica en Fisiologia de la Unviersitat d’Extremadura (UEx) Ana Beatriz Rodríguez Moratinos i la investigadora del mateix centre Cristina Carrasco.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona