Novetats sobre la menstruació i la vacuna de la covid 19

Les alteracions del cicle menstrual després de rebre la vacuna contra la covid-19 han estat alguns dels esdeveniments adversos notificats més compartits a les xarxes socials. Aquest article presenta les conclusions més significatives a les quals ha arribat la ciència.


Què s’ha dit?

Que la vacuna de la covid-19 està relacionada amb l’absència de període i amb l’augment del sagnat durant la menopausia

Què en sabem?

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha descartat una relació causal entre la injecció i l’absència de menstruació i els estudis publicats no demostren cap relació causal entre la vacuna i les alteracions en el sagnat menstrual. Sí que s’ha demostrat una relació entre la vacunació i un augment de la durada del cicle menstrual.

Les alteracions del cicle menstrual després de rebre la vacuna contra la covid-19 han estat alguns dels esdeveniments adversos notificats més compartits a les xarxes socials, i diversos estudis han investigat la vinculació entre ambdós factors. Aquest article presenta les conclusions més significatives a les quals ha arribat la ciència.

Lleuger augment de la durada del cicle menstrual

Un estudi publicat el 27 de setembre a la British Medical Journal (BMJ) confirma la relació entre la vacunació contra la covid-19 i un augment de la durada del cicle menstrual, en concret demostra que el temps que passa entre una regla i la següent augmenta de mitjana menys d’un dia. La relació ja havia estat descrita per un estudi anterior realitzat als Estats Units, però aquest comptava amb una mostra més petita i no comparava diferents tipus de vacunes.

El nou estudi llançat aquesta setmana ha inclòs 19.622 persones de Canadà, Regne Unit i Estats Units, de les quals 14.936 estaven vacunades i 4.686 no. L’anàlisi dels resultats ha permès recollir evidència sobre l’augment de la durada del cicle menstrual, una alteració que és més freqüent en dones joves i amb un cicle més llarg ja abans de la vacunació (és a dir, un cicle de més de 28 dies, que és la durada mitjana). A més, els investigadors han advertit que els canvis observats eren similars per als diferents tipus de vacunes. Aquests canvis es resolien de manera natural a partir del següent cicle menstrual després de rebre la vacuna.

De mitjana, les persones vacunades van experimentar un augment de menys d’un dia en el cicle en què es van vacunar. Aquesta mitjana, però, comprèn valors molt diversos: l’augment en la durada del cicle va ser de 0,71 dies després de la primera dosi i de 0,56 dies després de la segona dosi. En els participants que van rebre dues dosis en un sol cicle, l’increment en la durada del període va ser de 3,91 dies. Després de la vacunació, però, només havia augmentat 0,02 dies en les persones que van rebre una dosi per cicle, i 0,85 dies per les persones que van rebre dues dosis en un sol cicle (si comparem amb participants no vacunats). 

Del total, 1.342 persones, corresponents a un 6,2% dels individus vacunats, van experimentar un canvi en la durada del cicle de vuit o més dies, front el 5,0% d’individus no vacunats.

L’estudi previ realitzat als Estats Units, dut a terme amb 3.959 persones, de les quals 2.403 estaven vacunades i 1.556 no, ja va establir una relació entre la vacuna i un cicle menstrual una mica més llarg —amb un augment de menys d'un dia— en comparació amb el grup no vacunat. Pel que fa al sagnat menstrual, no hi va haver canvis en el nombre de dies que la persona sagnava. És a dir, l’alteració era a nivell del cicle menstrual, que s’allargava lleugerament en el temps, i no dels dies de menstruació (els dies de sagnat no variaven).

La importància d’aquestes dues recerques recau en què, fins al moment de la seva publicació, els centres de farmacovigilància havien rebut notificacions de casos d’alteració del cicle menstrual després de rebre la vacuna de la covid-19, però els assajos clínics duts a terme pel llançament de les vacunes no recollien aquest símptoma. És a dir, la relació entre les vacunes de la covid-19 i un increment en la durada del cicle menstrual s’havia suggerit, però no s’havia pogut confirmar fins ara.

Aquest estudi, per tant, permetrà assessorar a les persones que menstruen sobre què esperar després de rebre la dosi de vacuna, un aspecte que fins ara no s’havia tingut en compte. Els autors insisteixen en la necessitat de realitzar futurs estudis sobre altres aspectes relacionats amb la influència de la vacunació en els cicle menstrual, com ara el sagnat vaginal inesperat i el flux i el dolor menstruals. També creuen oportú estudiar les raons físiques per les quals es podrien produir aquests canvis.

Absència de període durant més de 90 dies

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha descartat una relació causal entre la injecció i l’absència de menstruació, considerada com un període sense sagnat de 90 dies o més. D’altra banda, també el Comitè Europeu d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) ha conclòs que, fins ara, no hi ha tal relació entre la vacunació contra la covid-19 i l'absència de regla durant més de 90 dies. Tot i així, l'entitat indica que continuarà recollint els casos registrats.

Fins a la publicació de les conclusions del PRAC, el comitè de farmacovigilància de l'EMA dedicat a estudiar els esdeveniments adversos notificats tant per sanitaris com per pacients després de rebre la injecció, el 10 de juny passat, els estudis científics disponibles es basaven exclusivament en enquestes emplenades per pacients. Com ja vam explicar, els experts coincideixen en els articles científics publicats basats en enquestes s’han de pendre amb prudència i són insuficients per establir conclusions sòlides.

Augment del sagnat amb menopausia o sotmeses a tractaments hormonals 

Una macroenquesta publicada el 15 de juliol del 2022 per la revista Science conclou que el 42% de les persones amb un cicle menstrual regular van patir un augment del sagnat en el seu cicle després de rebre la vacuna contra la covid-19. L’estudi també demostra que les persones que ja no menstruen regularment han patit sagnats espontanis arran de la punxada. Un 66% de les persones postmenopàusiques majors de 55 anys, que no havien sagnat durant el darrer any, van experimentar sagnats després de la vacunació. 

Més de 39.000 persones van participar en aquesta enquesta, la més gran fins al moment, i que ha analitzat durant tres mesos el cicle de persones tant amb un sagnat menstrual com intermenstrual, és a dir, aquelles que ja no menstruen habitualment. Premenopàusiques, persones que havien estat embarassades i les que pateixen malalties com l’endometriosi o la síndrome de l’ovari poliquístic van ser de les més afectades per aquest augment de sagnat. També van viure aquesta situació persones sotmeses a tractaments hormonals (65,7%) i a anticonceptius reversibles d’acció prolongada (70,5%). 

L’estudi, tot i ser exhaustiu, no demostra cap relació causal entre la vacuna i les alteracions en el sagnat menstrual i, per tant, no permet extrapolar els resultats a la població en general. “No podem estimar la prevalença o la incidència segons el nostre enfocament metodològic d'aquest fenomen emergent, i les associacions reportades aquí no poden establir la causalitat”, especifica l’article, que remarca que “els canvis en el sagnat menstrual d’aquesta naturalesa generalment no són indicatius de canvis en la fertilitat”. “En general, els canvis en el sagnat menstrual no són infreqüents o perillosos, però posar atenció a aquestes experiències és necessari per generar confiança en la medicina”, explica l’article, liderat per les antropòlogues Katharine Lee i Kathryn Clancy.

“Aquesta investigació aporta llum a un fenomen inicialment injuriat per la societat i la seva evidència científica es veurà enriquida en els propers mesos amb la publicació d’altres estudis similars”, declaren a Science Media Centre España la catedràtica en Fisiologia de la Unviersitat d’Extremadura (UEx) Ana Beatriz Rodríguez Moratinos i la investigadora del mateix centre Cristina Carrasco.

Aquest article es va actualitzant a mesura que la comunitat científica publica nova evidència sobre la relació entre la vacunació i el cicle menstrual. La darrera actualització és del 28 de setembre de 2022.