No hi ha proves que relacionin la mort del futbolista Andrés Balanta amb les vacunes de la Covid-19

No hi ha proves que relacionin la mort del futbolista Andrés Balanta amb les vacunes de la Covid-19


Què s’ha dit?

Que la mort del futbolista colombià Andrés Balanta, de 22 anys, té relació amb les vacunes de la covid-19 i és un nou cas de “repentinitis”.

Què en sabem?

La mort d’Andrés Balanta no s’ha relacionat amb la vacunació de la Covid-19. El futbolista ja havia patit problemes cardíacs amb anterioritat. La Covid-19 i la vacunació de la Covid-19 no han augmentat la incidència de morts sobtades en esportistes a Catalunya, Espanya ni a escala global.

Ens heu preguntat per un post d'Instagram amb més de 850 m'agrada que comparteix la notícia de la mort del futbolista colombià Andrés Balanta publicada pel mitjà TyC Sports. El post a la xarxa social, als comentaris del qual es vincula la mort amb la vacuna de la covid-19 i s'assegura que es tracta d'un cas de “repentinitis”, ha estat compartit per un compte que ja ha publicat anteriorment desinformació respecte als vials.

Les “repentinitis”, que és com algunes persones contràries a la vacunació anomenen amb certa ironia les persones que moren sobtadament mentre estan duent a terme algun entrenament o activitat, no són una patologia definida ni, per tant, un efecte secundari provat de les vacunes de la covid-19. El decés de Balanta tampoc no s'ha relacionat amb la punxada.

De fet, el jugador colombià de 22 anys ja va patir una síncope –una pèrdua brusca, però breu de la consciència que es produeix per una disminució transitòria del flux sanguini al cervell– el 27 d'agost del 2019 en acabar un entrenament, pel qual va estar hospitalitzat durant 48 hores. Durant aquest període se li van practicar proves neurològiques, cardíaques i de laboratori amb resultat “normal”, de manera que el futbolista va rebre l'alta el dia 29.

No s'ha detectat un augment de morts sobtades a esportistes

Al contrari del que suggereixen els que parlen de “repentinitis”, la covid i la vacunació de la covid “no han augmentat la incidència de mort sobtada”, segons indica a Verificat Daniel Brotons, cap de la Unitat d'Esport i Salut del Consell Català de l'Esport, citant la principal conclusió a què va arribar un estudi conjunt de la institució amb el Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) i l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC). Els autors assenyalen que “la incidència de MSrD (mort sobtada cardíaca relacionada amb l'esport) no va augmentar en el context de la pandèmia de COVID-19”, i que la “malaltia coronària va ser la principal causa de MSrD als atletes més grans 35 anys”.

Com ja expliquem aquí, no hi ha informes oficials que hagin detectat un augment de mort per problemes cardiovasculars entre els esportistes d'elit, ni nacional ni per part d'organitzacions internacionals. La FIFA (Federació Internacional de Futbol Associació), per exemple, ja va explicar a Reuters que no tenia "coneixement d'un augment en els episodis d'aturades cardíaques" i que tampoc "s'han assenyalat casos en relació amb persones que reben una vacuna covid" .

Altres agències de verificació com EFE Verifica o Chequeado, que formen part de la International Fact-Checking Network (IFCN), han verificat rumors de “repentinitis” amb persones famoses, i Maldita ha publicat diversos articles desmentint aquesta suposada patologia (1,2, 3,4).

Un fenomen no tan estrany

"Aquestes morts sobtades sempre s'han donat", reflexiona Daniel Brotons, apuntant que la incidència se situa al voltant d'1 de cada 100.000 persones que practiquen esport, tot i que varia "depenent de la sèrie [de dades] i del país". L'expert les considera "un repte que tenim a la medicina de l'esport".

Des de la fundació britànica Cardiac Risk in the Young (CRY), dedicada a conscienciar sobre les morts cardíaques sobtades en joves, assenyalen arran d'un estudi del 2009 que cada setmana moren al Regne Unit 12 joves en forma i sans menors de 35 anys per problemes cardíacs no diagnosticats prèviament.

El 2018, abans de la pandèmia, CRY va publicar altres resultats d'un estudi de 10 anys, que va concloure que la mort sobtada cardíaca a futbolistes d'elit era més comuna del que s'havia cregut prèviament. De fet, la mort sobtada és la principal causa mèdica de mort en atletes, tal com assenyala aquest article publicat a The British Medical Journal el 2014.

european media and information fund