L’alcaldessa de Vic no va oferir “la Plaça Major als musulmans” perquè celebressin “la seva festa del sacrifici” si el Marroc guanyava Espanya al Mundial

La mateixa alcaldessa va desmentir-ho a Twitter i la captura de pantalla que ha circulat a les xarxes és una manipulació de la interfície del web d’El 9 Nou


Què s’ha dit?

S’han viralitzat missatges que asseguren que l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, cediria la Plaça Major del municipi “als musulmans” perquè celebressin “la seva festa del sacrifici” si el Marroc guanyava la selecció espanyola als vuitens de final del Mundial de Qatar.

Què en sabem?

La mateixa alcaldessa de Vic va desmentir a Twitter la presumpta notícia. La captura de pantalla que ha circulat és una manipulació de la interfície del web d’El 9 Nou.

En els darrers dies, s'han viralitzat tuits que asseguren que l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, cediria la Plaça Major del municipi “als musulmans” perquè celebressin “la seva festa del sacrifici” si el Marroc guanyava la selecció espanyola als vuitens de final del Mundial de Qatar, cosa que al final va passar. Alguns dels missatges van acompanyats d'una captura de pantalla amb el següent entrecomillat atribuït a l'alcaldessa: “Si dimarts el Marroc guanya Espanya, la propera festa del xai dels musulmans es farà a la plaça major”. Ho han compartit portals que solen difondre desinformació i que hem verificat altres vegades. La imatge també ha circulat per WhatsApp.

És FALS. La mateixa alcaldessa de Vic ho va desmentir a Twitter. A més, la suposada notícia és una manipulació de la interfície de la web d'El 9 Nou, un mitjà local, i Víctor Palomar, el director de l'edició d'Osona i Ripollès d'aquest diari, confirma a Verificat que és un muntatge que imita el disseny de la seva web i que el periodista que signa la presumpta informació no hi treballa.

“L'Alcaldessa de Vic (Barcelona) anuncia que cedirà la Plaça Major als musulmans perquè celebrin la seva festa del sacrifici”

Anna Erra ho desmenteix a Twitter

La mateixa alcaldessa de Vic va publicar un tuit el dilluns 5 de desembre per desmentir la suposada notícia. Erra va afegir un cartell de “notícia falsa” sobre una captura de pantalla en la qual es pot llegir un titular que parla de les “polèmiques declaracions de l'Alcaldessa de Vic, Anna Erra” i un subtítol que recollia les presumptes paraules pronunciades per l'alcaldessa.

“Aquesta notícia que està circulant per les xarxes socials sobre la meva persona és falsa”, va dir a Twitter. “Aneu amb compte amb les notícies falses que circulen per internet i no les difongueu”, va afegir.

Contactat per Verificat, el departament de premsa de l'Ajuntament de Vic insisteix que és un muntatge i explica que “s'ha demanat la retirada de la notícia als diferents portals que l'han publicat pel mal i la difamació” que s'està fent cap a l'alcaldessa i la ciutat. Assenyalen que, “si no la retiren i es disculpen”, emprendran accions legals.

Una manipulació de la interfície d'un mitjà local

La captura que s'ha difós és una manipulació de la maqueta digital d'El 9 Nou, un mitjà local amb edició a Osona, la comarca de la qual Vic n'és la capital. No obstant això, la tipografia del titular i el subtítol no és la de la pàgina web, segons confirma Víctor Palomar, el director de l'edició d'Osona i Ripollès d'El 9 Nou.

Palomar, que apunta en conversa amb Verificat que el missatge “ha corregut com la pólvora”, ha publicat aquest dimecres un article en el qual assenyala que “aquestes declaracions no s'han fet mai”, ni al seu mitjà de comunicació, ni a cap un altre. I afegeix que “la persona que signa la falsa notícia” (Francesc Franc) no forma part de la seva plantilla.

A la captura que s'ha difós a les xarxes socials, sota la imatge i al costat del peu de foto, apareix el nom de Llum Llimona com a autora de la instantània, però el fotògraf d'El 9 Nou “es diu Albert Llimós”, subratlla Palomar. “La foto tampoc és nostra”, conclou.

Una fotografia antiga

A més, la imatge que acompanya la falsa notícia no és actual. La foto, en la qual es veu Anna Erra a la Plaça Major de Vic davant de la façana de l'Ajuntament amb una gran estelada al darrere, té, com a mínim, tres anys. La van publicar, per exemple, Crónica Global el 2019 i El Español el 2020.