No hi ha evidència que el subllinatge XBB de la variant òmicron del SARS-CoV-2 sigui més virulent que la delta

La gravetat de la malaltia que provoca és similar a la d’altres soques i no presenta major taxa de mortalitat


Què s’ha dit?

Que la variant òmicron XBB del virus de la covid és més virulent que la variant delta.

Què en sabem?

No hi ha prou evidència per dir que el subllinatge XBB de la variant òmicron del SARS-CoV-2 és més virulenta i comporta una major taxa de mortalitat que la òmicron clàssica.

Ens heu preguntat per un missatge que fa alguns mesos que corre per xarxes i que alerta sobre l’aparició d’una suposada nova variant del SARS-CoV-2, òmicron-XBB, que, segons el text, és més virulenta i té una major taxa de mortalitat que la variant delta. Aquest missatge, però, és FALS. XBB no és una nova variant, sinó un subllinatge (és a dir, una branca) de la variant òmicron, i no existeix evidència suficient per a dir que és més virulenta ni que tingui una taxa de mortalitat més alta que delta. Totes les dades disponibles fins al moment apunten que la gravetat de la malaltia que provoca és similar a la d’altres soques.

COVID-Omicron XBB és 5 vegades més virulent que la variant delta i té una taxa de mortalitat més alta que aquesta

Un missatge que corre per WhatsApp, com a mínim des d’aquest novembre, insta als ciutadans a utilitzar mascareta ja que, segons indica, una nova variant de la covid, que anomena òmicron-XBB, és “diferent, mortal i no és fàcil de detectar”. Aquest missatge insisteix a reforçar les mesures de control i enllaça com a font una publicació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Si analitzem aquesta publicació de l’OMS del 27 d’octubre, però, veiem que l’organisme considera que aquesta nova versió de la covid-19 no és prou diferent d’òmicron per classificar-la com a nova variant de preocupació. A més,”les dades actuals no suggereixen que hi hagi diferències substancials en la gravetat de la malaltia per a les infeccions XBB”, continua l'OMS, afegint que la decisió “es tornarà a avaluar periòdicament” i, en cas que hi hagi algun canvi en l'estratègia de salut pública, “l'OMS alertarà immediatament els estats membres i el públic”.

Òmicron és una variant que es va detectar el novembre de 2021, i el 26 d’aquest mateix mes es va classificar com a variant de preocupació (VOC), aproximadament un any després de l’alfa, la primera soca de covid-19 identificada en humans, com ja vam explicar. L’etiqueta de VOC s’ha mantingut des de llavors, i la variant ha seguit mutant, però sense generar cap subllinatge més perillós. Tampoc la XBB, que es va identificar l’agost de 2022.

Reuters també va analitzar aquest missatge i va concloure que “no hi ha proves que la variant SARS-CoV-2 òmicron-XBB sigui més mortal o que provoqui COVID-19 més greu que la variant delta”.

Òmicron és una variant de preocupació

El 26 de novembre de 2021, fa poc més d’un any, l’OMS va declarar òmicron com una VOC i, ara com ara, continua sent-ho. Aquesta decisió es va prendre d'acord amb el gran nombre de mutacions presents en aquesta variant, més transmissible que la delta.

Des de l'aparició d'òmicron, el virus ha continuat evolucionant i actualment hi ha diversos subllinatges d'aquesta variant circulant, però cap d’elles ha acabat convertint-se en “variant de preocupació”. Això es deu al fet que, “fins ara, aquests subllinatges d'òmicron tenen molt en comú: tots són altament transmissibles, es reprodueixen a les vies respiratòries superiors i tendeixen a causar malalties menys greus en comparació amb variants anteriors de preocupació”, afegeix l’OMS. XBB no és una excepció.

La nova variant, en procés d’avaluació

Si bé és cert que la nova variant no provoca una malaltia més greu que la variant original, sembla que podria augmentar “el risc de reinfecció en comparació amb les variants que circulaven anteriorment”, anuncia l’OMS. L’evidència, però, és encara massa limitada per a extreure certeses absolutes. 

Un resum de les dades disponibles, publicat pel sistema de Salut Pública d’Ontario, Canadà, apunta en la mateixa direcció: que no existeix evidència suficient per informar sobre els riscos de XBB quant a la transmissibilitat, evasió immune i gravetat de la malaltia, i un article de correspondència —tipus de publicació similar a una carta a l'editor on s’inclouen breus comentaris sobre temes d'interès, que no sempre està revisada per parells— publicat a The Lancet ha suggerit la mateixa idea.

european media and information fund