És fals que Santiago Abascal afirmés en un acte de Vox que ompliran “les cunetes d’independentistes”

La frase atribuïda al president de Vox és un muntatge difós per DesInfo CAT


Què s’ha dit?

Que Santiago Abascal va dir en un acte de Vox que omplirien “les cunetes d’independentistes”.

Què en sabem?

Es tracta d’un muntatge publicat el 2018 pel compte satíric de Twitter DesInfo CAT que s’ha tornat a viralitzar el desembre del 2022.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (666 908 353) per una captura de pantalla que correspon, suposadament, a un informatiu de La Sexta en què apareix un rètol que atribueix a Santiago Abascal, president de Vox, la declaració "primer omplirem les urnes de vots i després les cunetes d'independentistes". Aquestes paraules, segons la imatge, van ser pronunciades pel líder de Vox en un acte del partit al Palau de Vistalegre de Madrid.

És fals. Es tracta d'un muntatge publicat el 2018 pel compte satíric de Twitter DesInfo CAT que s'ha tornat a viralitzar el desembre del 2022. El perfil de Twitter que va difondre el muntatge es defineix a si mateix com un "portal de notícies satíriques en català", tal com es pot comprovar al seu compte. Les agències de verificació Newtral i Maldita.es, les quals pertanyen a la International Fact-Checking Network (IFCN), la xarxa internacional de verificadors de què també forma part Verificat, ja van desmentir aquesta imatge en el moment en què es va viralitzar.

Tot i que la captura de pantalla no especifica la data en què suposadament Santiago Abascal hauria pronunciat aquestes paraules, el decorat i la roba del líder de Vox coincideixen amb les d'acte que el partit va organitzar el 7 d'octubre de 2018 al Palau de Vistalegre de la capital espanyola, com es pot comprovar al vídeo de l'esdeveniment que la formació va penjar a YouTube. Tot i això, com ha pogut comprovar Verificat i també va constatar l'equip de verificació d'AFP, el president de Vox no va pronunciar aquestes paraules en cap moment de la intervenció que va dur a terme aquell dia, la qual comença al minut 1:36:35 i acaba al 2:03:45 del vídeo.

La notícia publicada a la pàgina web de La Sexta sobre l'acte de Vox celebrat al Palau de Vistalegre el 2018 tampoc no recull aquestes paraules. Al vídeo que acompanya aquesta notícia, el qual és semblant en format i imatge al de la captura de pantalla per la qual ens heu preguntat, el rètol va destacar una declaració de Santiago Abascal que no correspon a la de la imatge que ens heu enviat: "Desbordarem les urnes quan a Vox se li doni la veu que se li ha pres".

A més, Newtral també va explicar en la seva verificació que "tampoc no existeix registre d'una declaració d'Abascal sobre 'omplir les cunetes d'independentistes' a les cròniques periodístiques dels esdeveniments que Vox ha dut a terme a Vistalegre".