No hi ha dades per afirmar que el 70% dels espanyols odia els catalans i l’informe d’ICIP i Esade no ho reflecteix

El que assenyala l’informe de l’ICIP i EsadeEcPol és que el grau d’afecte mitjà que desperten els catalans a tot Espanya és el més baix de totes les comunitats autònomes


Què s’ha dit?

S’ha viralitzat una publicació a Twitter que afirma que “més del 70% dels espanyols odia els catalans”. El tuit es va publicar el mateix dia que es van donar a conèixer els resultats de l’informe Polarització i convivència a Espanya 2021 elaborat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Centre de Polítiques Econòmiques d’Esade (EsadeEcPol).

Què en sabem?

L’informe de l’ICIP i EsadeEcPol no afirma en cap cas que més del 70% dels espanyols odiïn els catalans. El que assenyala és que el grau d’afecte mitjà que desperten els catalans a tota Espanya és de 47,9 sobre 100, el més baix de totes les comunitats autònomes. Les enquestes realitzades al seu moment pel CEO i el CIS tampoc mostren que més del 70% dels espanyols odiïn els catalans, encara que també indiquen que els catalans són els que menys simpatia generen de tot l’Estat.

Ens pregunteu per una publicació viral a Twitter que afirma que "més del 70% dels espanyols odia els catalans". Aquest tuit es va publicar el 12 d'abril de 2022, el mateix dia en què es van donar a conèixer els resultats de l'informe Polarització i convivència a Espanya 2021. El paper territorial, elaborat per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Centre de Polítiques Econòmiques d'Esade (EsadeEcPol).

És fals. L'informe de l'ICIP i EsadeEcPol no afirma en cap cas que més del 70% dels espanyols odiïn els catalans. El que assenyala és que el grau d'afecte mitjà que desperten els catalans a tota Espanya (incloent-hi Catalunya) és de 47,9 sobre 100, el més baix de totes les comunitats autònomes, encara que totes es troben en un rang similar. Les enquestes realitzades al seu moment pel CEO i el CIS no han preguntat sobre l'odi als habitants de determinades comunitats autònomes i les seves dades tampoc mostren que més del 70% dels espanyols odiïn els catalans, encara que també indiquen que els catalans són els que menys simpatia generen de tot l'Estat.

"Més del 70% dels espanyols odia els catalans"

L'enquesta pregunta sobre el "grau d'afecte"

És cert que l'informe assenyala que "la comunitat autònoma que menys afecte suscita entre els habitants d'altres regions és Catalunya", però en cap cas no afirma que el 70% dels espanyols odiïn els catalans. L'enquesta en què es basen els resultats de l'informe elaborat per l'ICIP i EsadeEcPol preguntava sobre el "grau d'afecte […] cap a les persones de diferents comunitats autònomes" en una escala del 0 al 100 (sent 100 sentiments molt favorables i el 0 molt desfavorables).

"La piulada no es basa de cap manera en els resultats que hem obtingut a la nostra enquesta, nosaltres no preguntàvem a la gent sobre si odiava o no als habitants d’altres territoris", explica a Verificat Pablo Aguiar Molina, coordinador de l'àrea de treball "Diàleg social i polític" de l'ICIP. "L'estudi no utilitza el concepte d'odi en la formulació de la pregunta", aclareix també a Verificat l'equip d'EsadeEcPol.

Què diu realment l'informe?

En aquesta pregunta sobre el "grau d'afecte" cap a les persones de cada territori, "la mitjana de les respostes sobre Catalunya és de 47,9 (sobre 100)", el que constitueix "la nota més baixa rebuda sobre els habitants de les diferents comunitats autònomes", detalla Pablo Aguiar (ICIP) a Verificat.

La nota es troba propera als 50 punts, la qual cosa, segons la mateixa enquesta, vol dir que no es tenen "sentiments particularment favorables o desfavorables cap a un grup". A més, Aguiar descriu que, de 1.438 respostes, 830 persones (un 57,72%) donen als habitants de Catalunya una valoració superior als 50 punts.

És a dir, a partir dels resultats de l'enquesta de l'ICIP i EsadeEcPol, no es pot afirmar que un 70% dels espanyols odiïn els catalans.

Grau d'afecte entre comunitats autònomes

El document de l'ICIP i EsadeEcPol (al gràfic 23 de la pàgina 34) mostra la valoració creuada del grau d'afecte dels habitants de set comunitats autònomes: Andalusia, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, el País Basc i Catalunya.

Pablo Aguiar (ICIP) especifica que l'informe no té dades sobre la resta de territoris perquè, encara que la seva voluntat era "tenir mostres de totes les comunitats autònomes […], el cost de fer-ho era molt gran". Per això, van optar per triar algunes comunitats autònomes que creien que permetien "una comparació entre elles, que era part de l'objectiu de l'enquesta". És a dir, l'enquesta té diverses mostres: "d’una banda 1.500 per al conjunt de l’Estat i mostres afegides de més o menys 800 enquestats en set comunitats autònomes".

Els catalans són els pitjors valorats per totes les altres comunitats autònomes, però hi ha diferències entre territoris. Els extremenys (34,7) i els andalusos (41,6) són els que expressen de mitjana un grau menor d'afecte pels catalans, mentre que els bascos (56,3) i els gallecs (46,2) són els que mostren un afecte més gran. Els catalans, per la seva banda, tenen un menor afecte pels madrilenys (50,4) i un major afecte pels bascos (64,3).

Els sentiments entre comunitats "no són extrems"

Les autores de l'informe Polarització i convivència a Espanya 2021, Sandra León i Amuitz Garmendia, descriuen al document que aquests resultats mostren que els sentiments entre els habitants de les comunitats autònomes "no són extrems, ja que la majoria oscil·len, de mitjana, entre posicions moderades (40 i 60 punts)".

"Una manera de posar en perspectiva aquests resultats" és comparar-los amb els que recullen "els sentiments (en una escala de 0 a 100) cap als votants dels diferents partits segons intenció de vot", apunten al document.

Mentre que cap de les valoracions més baixes entre comunitats autònomes és inferior als 40 punts (excepte en el cas del grau d'afecte dels catalans per part dels extremenys), "són molts els partits els votants dels quals reben una valoració per sota dels 10 punts per part dels que donen suport a altres partits", com es pot comprovar al gràfic 24 de l'informe (pàgina 35).

Per exemple, els votants de Vox valoren amb un 2 (sobre 100) els de Junts per Catalunya (JxCat) i els partidaris de la formació independentista puntuen amb un 0,4 els simpatitzants del partit de Santiago Abascal. En un altre cas, els votants d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) valoren amb un 9,6 els de Ciutadans (Cs), mentre que els partidaris de la formació d'Inés Arrimadas puntuen amb un 7,9 els simpatitzants republicans.

Què diu el CEO?

Les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) "tenen com a objectiu conèixer l’opinió dels catalans i catalanes sobre diversos temes, per tant, no tenim dades sobre el que opinen els espanyols i les espanyoles atès que l’àmbit d’actuació de les nostres enquestes és Catalunya", expliquen des del gabinet de premsa del CEO de la Generalitat de Catalunya.

L'únic cop que el CEO ha recollit l'opinió de la població de fora de Catalunya sobre alguns temes d'interès a Catalunya (independència, referèndum o relacions Catalunya-Espanya, per exemple) va ser el 2019, quan l'organisme "va col·laborar en la realització d’una enquesta a nivell espanyol" titulada Percepció sobre el debat territorial a Espanya.

En aquest cas, es va preguntar als enquestats pel "grau de simpatia i antipatia cap als habitants de les diferents comunitats autònomes" (pàgina 59 del dossier de premsa). A una escala del 0 al 10, els catalans van rebre una puntuació mitjana de 5,63 per part dels habitants de la resta de l'Estat. La puntuació que reben els catalans és la més baixa entre totes les comunitats autònomes, però en cap cas no es pot afirmar que el 70% dels espanyols odiïn els catalans basant-nos en els resultats d'aquesta enquesta.

Què diu el CIS?

El departament de Banc de Dades del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) confirma a Verificat que no consta als seus arxius cap enquesta que afirmi que més del 70% dels espanyols odia els catalans. "En qualsevol cas, nosaltres no hem fet servir mai la paraula odi en una pregunta sobre actituds cap a diferents CC. AA. per això és segur que la dada no és nostra", afegeix.

L'enquesta més recent del CIS que mesura el grau de simpatia entre les persones de les diferents comunitats autònomes és l'estudi Consciència nacional i regional publicat el novembre de l'any 1996, segons explica el departament de Banc de Dades.

A la pregunta 4 (pàgina 3), l'enquesta consulta sobre els "sentiments de simpatia o antipatia cap als habitants de cadascuna de les diferents comunitats" en una escala del 0 al 10. En aquest cas, l'estudi del CIS assenyala que els catalans desperten una simpatia mitjana de 5,53, la nota més baixa de totes les comunitats autònomes, mentre que els que reben una valoració més alta són els andalusos (7,48).

A més, els habitants de Catalunya cauen "molt bé" (9-10) al 20,70% dels espanyols, mentre que cauen molt malament (0-1) al 13,5%. És a dir, encara que són els que pitjor cauen a tot l'Estat, també cauen "molt bé" per sobre de navarresos (20,3%), bascos (20,1%), balears (19,9%), de La Rioja (19,8%) i murcians (19%).