El parlament de Portugal sí que ha rebut el president ucraïnès Volodímir Zelenski, al contrari del que afirma un tuit viral

El cap de l’executiu ucraïnès va intervenir per videoconferència al parlament portuguès el 21 d’abril, amb l’única absència dels diputats del Partit Comunista Portuguès


Què s’ha dit?

Un tuit viral afirma que “tot el parlament” de Portugal “ha decidit no rebre Zelenski”, el president d’Ucraïna.

Què en sabem?

El cap de l’executiu ucraïnès, Volodímir Zelenski, va intervenir per videoconferència al parlament portuguès el 21 d’abril, amb l’única absència dels sis diputats del Partit Comunista Portuguès (PCP). A més, el 6 d’abril, tots els partits de l’Assemblea de la República, a excepció del PCP, van votar a favor de convidar el president d’Ucraïna.

Circula un missatge amb 2.760 retuits i 6.250 m'agrada publicat el 8 d'abril del 2022 que afirma que "tot el parlament" de Portugal, l'anomenada Assemblea de la República, "ha decidit no rebre Zelenski", el president d'Ucraïna.

És FALS. El cap de l'executiu ucraïnès, Volodímir Zelenski, va intervenir per videoconferència a la cambra legislativa portuguesa el 21 d'abril, amb l'única absència dels sis diputats del Partit Comunista Portuguès (PCP). A més, el 6 d'abril tots els partits de l'Assemblea de la República, a excepció del PCP, van votar a favor de convidar el president d'Ucraïna.

"Tot el parlament [de Portugal] ha decidit no rebre Zelenski"

Tots els partits van votar a favor, a excepció dels comunistes

El tuit va ser publicat el 8 d'abril del 2022. No obstant això, dos dies abans, el 6 d'abril, tots els partits de l'Assemblea de la República, a excepció del Partit Comunista Portuguès (PCP), ja havien votat a favor de celebrar una sessió per videoconferència amb el president d'Ucraïna, segons van informar els diaris portuguesos Público y Expresso i l'Agència EFE, com recull una notícia publicada a Swissinfo i una altra publicada a eldiario.es.

El president de l'Assemblea de la República, Augusto Santos Silva, va confirmar a Twitter l'endemà que Zelenski havia acceptat la invitació per intervenir davant del parlament portuguès. "Aquest matí he rebut l'ambaixadora d'Ucraïna a Lisboa, que m'ha informat de la disponibilitat del president Volodímir Zelenski per participar en una sessió de l'Assemblea de la República", va explicar Santos Silva.

Uns dies després de la votació, el 13 d'abril, el president de la cambra legislativa va anunciar la data de la trobada també a Twitter: "El 21 d'abril, l'Assemblea de la República rep, en sessió solemne, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. Portugal se solidaritza amb el poble ucraïnès. La pau és l'únic camí i és urgent".

La intervenció de Zelenski a l'Assemblea de la República

El president d'Ucraïna va intervenir per videoconferència el 21 d'abril a l'Assemblea de la República, tal com havia anunciat el president del parlament portuguès. Zelenski va assegurar que "la presa d'Ucraïna [per part de Rússia] és el primer pas per aconseguir el control d'Europa de l'Est, per destruir la democràcia a la nostra regió", segons recull la transcripció del discurs publicada per l'Ambaixada d'Ucraïna a Portugal.

"El seu poble, que aviat commemorarà el proper aniversari de la Revolució dels Clavells que el va alliberar de la dictadura, entén clarament els nostres sentiments. Comprèn exactament els sentiments de tots els altres pobles de la nostra regió que busquen la llibertat", va afegir en referència a la revolució del 25 d'abril del 1974 que va posar fi al règim autoritari portuguès i va iniciar la democratització del país lusità.

"El discurs de Zelenski va ser aplaudit dempeus per tots els diputats presents al Parlament portuguès", on "es van veure mocadors, corbates i fins i tot clavells grocs i blaus en homenatge a la bandera ucraïnesa", segons ha informat l'Agència EFE. Durant la intervenció del dirigent, els únics que es van absentar de l'assemblea, integrada per 230 escons, van ser "els sis diputats del Partit Comunista".

"El PCP no participarà en una sessió de l'Assemblea de la República destinada a servir d'escenari per a la instigació d'una escalada bèl·lica, contrària a la construcció del camí de la pau, amb la participació d'algú com Volodímir Zelenski, que personifica un poder xenòfob i bel·licista", va argumentar el Partit Comunista Portuguès a Twitter.

Zelenski també ha intervingut en altres parlaments

El president ucraïnès també ha intervingut als parlaments d'altres Estats. Per exemple, el 5 d'abril, Zelenski va parlar davant del Congrés dels Diputats d'Espanya. A més, com recull aquest article de Newtral, el mandatari també s'ha dirigit als òrgans legislatius de països com els Estats Units, el Japó, França, Alemanya, el Regne Unit, Grècia, el Canadà i Austràlia.