No és cert que els països “més subdesenvolupats” són els que més contaminen

Durant un programa d’Es la Mañana de Federico s’han fet comentaris falsos en el marc de la COP27


Què s’ha dit?

Que els països “més subdesenvolupats” i del “Tercer Món” són els que més contaminen.

Què en sabem?

Tant si mirem les dades d’emissions en termes absoluts com relatius, els països que més emeten no entren dins la categoria de “països del Tercer Món”, una categoria, d’altra banda, que està en desús.

Es la Mañana de Federico, un programa de ràdio matinal pertanyent a la cinquena emissora més escoltada d'Espanya amb 760.000 oients setmanals ha assenyalat que de la Cimera del Clima o COP27, a Egipte, “sortirà un paperot amb una sèrie de compromisos” que “no compliran els països més subdesenvolupats i els del Tercer Món”, que són a més “els que més contaminen”.

És FALS. Els Estats que més contaminen per càpita són Qatar, Barein, Kuwait i Trinitat i Tobago, segons un informe publicat recentment per Global Carbon Project (GCP), una iniciativa orientada a quantificar les emissions dels diferents països. En termes absoluts, és a dir, sense tenir en compte la població total, són la Xina, els Estats Units, l'Índia i Rússia. Cap dels esmentats es troba a la llista elaborada per les Nacions Unides dels països menys desenvolupats (ONU). En una altra anàlisi, publicada el 2020 per The Lancet Planetary Health, els autors assenyalaven que “el Nord Global —que inclou, segons l'anàlisi, als Estats Units, Canadà, Europa, Israel, Austràlia, Nova Zelanda i el Japó— era responsable del 92% d'excés d'emissions.

Els [països] més subdesenvolupats i els del Tercer Món, que són els que més contaminen

La 27a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, o COP27, va començar el 6 de novembre passat i va acabar el 18 del mateix mes. En aquesta conferència, celebrada una vegada a l'any, els diferents estats intenten arribar a acords per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI), en concret de diòxid de carboni o CO₂, per evitar així sobrepassar la marca d'1,5 ºC acordada a l'Acord de París. És fals que els països "més subdesenvolupats" siguin els que més contaminen; a més, les expressions “països subdesenvolupats” o “del Tercer Món” no s'utilitzen actualment de forma oficial, sinó que les Nacions Unides utilitzen el terme països menys desenvolupats o avançats.

Cap dels països que són considerats per l'ONU com els menys desenvolupats apareix a la llista dels 10 països que més contaminen del món, tant si consultem les dades de manera absoluta —quan CO₂ emet un país a l'atmosfera, independentment de la població que tingui— com per càpita —dividint el total d'emissions entre la quantitat total d'habitants—, segons un informe publicat recentment per GCP, el Global Carbon Budget 2022, en què participen 105 científics de 80 centres de recerca i universitats de tot el món. Els gràfics que surten a pàgines com ara 'Our World In Data' usen precisament les dades d'aquesta iniciativa, que es poden descarregar aquí.

Gràfiques d'emissions

“El claim és fals”, assenyala a Verificat Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project i investigador en cap del Centre de Ciències del Clima CSIRO a Canberra (Austràlia). “De vegades, el que la gent ha fet és malinterpretar les nostres dades. Per exemple, acabem de publicar les emissions de CO₂ de 2022, i parlem dels emissors més grans, que són la Xina, els Estats Units, el Japó, Rússia… i després diem 'la resta del món'”, que de vegades es confon amb països en vies de desenvolupament, però no és així.

L'expert explica que la “resta del món” correspon a la darrera publicació del projecte al “45% de les emissions globals”, cosa que, diu, pot donar peu a mal interpretacions “amb intenció o sense” que els països en vies de desenvolupament són els que poden estar contribuint més a les emissions. “El detall aquí és que la resta del món són més de 150 països, tots plegats junts, per la qual cosa el claim no té cap sentit”, conclou.

Això, si consultem les emissions de manera absoluta, és a dir, sense comptar quanta gent viu en un país. Si mirem les dades des d'aquest punt de vista, veurem que els països més contaminants són Qatar, Barein, Kuwait, i Trinitat i Tobago.

Si consultem les dades d'emissions per PIB, és a dir, per la quantitat de CO₂ que s'ha d'emetre per generar un dòlar en aquest territori, les dades assenyalen que al capdavant hi ha Mongòlia, amb 1,29 kg de CO₂ per cada dòlar generat, seguit de Trinitat i Tobago, Turkmenistan i Líbia. Tal com apunta Canadell, "la intensitat d’emissions de carbó de l’economia sempre ha tingut una tendència a la baixa, fins i tot abans de posar energies renovables", ja que les economies, a mesura que maduren, "tenen més serveis i menys manufacturació", i això resulta en menys emissions alhora que un creixement de la riquesa”.

Altres treballs publicats recentment, com l'Informe sobre la Bretxa d'Emissions 2022, editat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP) i que va veure la llum l'octubre passat, van en la mateixa direcció. En ell, la UNEP estima que els majors emissors en termes absoluts són la Xina, els Estats Units, l'Índia i la Unió Europea (UE) en conjunt [pàgina 17].

Cal destacar que el GCP diferencia entre emissions per crema de combustibles fòssils i canvis d'ús del sòl, mentre que la UNEP suma tots dos. Per tant, tots dos informes usen metodologies diferents, però amb cap d’elles el resultat és que els països menys desenvolupats són els que més contaminen.

Altres anàlisis, com aquesta de The Lancet Planetary Health publicada el 2020, estima que els Estats Units eren “el responsable del 40% de l'excés de les emissions de CO₂ globals”, mentre que la UE era “responsable del 29%”. En conjunt, “les nacions del G8 –Alemanya, França, Estats Units, Itàlia, Rússia, Japó i Regne Unit– eren juntes responsables del 85% de les emissions”. En conjunt, el Nord Global era responsable del 92% d'excés d'emissions.

european media and information fund