Les enquestes que afirmen que un referèndum a Catalunya té el 23% i el 80% dels suports plantegen preguntes diferents

Les enquestes que afirmen que un referèndum a Catalunya té el 23% i el 80% dels suports plantegen preguntes diferents


En els últims dies ha tornat a entrar en el debat polític català els suports que suscita un referèndum d'autodeterminació. Fa uns dies, des de les files del PSC van dir que “només el 23% dels catalans creu que un referèndum seria la millor solució per a Catalunya”, mentre que l'independentisme manté que la defensa de l'autodeterminació continua sent un consens en la societat catalana. Quins sondejos i estudis s'han fet? Quines dades hi ha damunt de la taula?

El PSC es refereix a una enquesta de GAD3 per a La Vanguardia que planteja quatre vies per a resoldre el “conflicte territorial”; el 23% dels enquestats es decanten per un referèndum. Per la seva banda, els partits independentistes recorren als resultats del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que mostra que més de set de cada deu catalans comparteixen que Catalunya “tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum”.

El 23% de suport al referèndum que esmenta el PSC

Recentment, veus del PSC s'han referit a un suposat estudi de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) que recull que “només el 23% dels catalans considera que el referèndum és la millor solució per a resoldre el conflicte”, segons va explicar la portaveu socialista en el Parlament, Alícia Romero, en una entrevista en el Més 324 (en el minut 6.41). Romero també va afirmar que el “80% del qual s'ha parlat tant ja no és”. Ella mateixa es va referir a aquesta dada en una roda de premsa al Parlament (en el minut 35:25), on va tornar a citar l'ICPS i va afegir que “d'aquell 80% ens hem quedat en el 23”.

D'altra banda, el cap de l'oposició a Catalunya i líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, es va pronunciar en el Ple (en el minut 4.40:42) en els següents termes: “L'última enquesta l'ICPS diu que només un 23% veuen una solució amb un referèndum i que la majoria vol abordar el tema del finançament”.

No obstant això, ni l'últim sondeig d'opinió de l'ICPS ni l'estudi que l'acompanya contenen la pregunta que van citar Romero i Illa. L'enquesta de l'ICPS sí pregunta per la independència (pàgina 22), per la resposta en un hipotètic referèndum (pàgina 23) i pel desenllaç del ‘procés’ (pàgina 25), però no sobre el posicionament entorn de l'autodeterminació. De fet, així ho ha confirmat a Verificat una de les autores de l'informe, Lucía Medina, que explica que “ni en l'enquesta ni en l'estudi apareix informació sobre el suport a la celebració d'un referèndum perquè mai s'ha formulat aquest tipus de pregunta”.

La pregunta sobre la millor via per a resoldre el conflicte

On sí que s'ha inclòs aquesta qüestió i el 23% dels enquestats s'han mostrat partidaris d'un referèndum com a via per a resoldre la situació política a Catalunya ha estat en una enquesta feta per GAD3 que apareix en un article de Carles Castro en La Vanguardia publicat el passat 4 de juliol.

En aquest cas, la pregunta planteja “quina és la millor via per a resoldre el conflicte territorial” i un 23% dels consultats aposta pel referèndum, mentre que un percentatge similar proposa una reforma constitucional i creix el suport a una millora del sistema de finançament, aconseguint al 36% dels enquestats.

En la mateixa línia que els sondejos de La Vanguardia, fa uns dies un sondeig de l'Institut Feedback per a El Nacional també preguntava per “la millor solució per a resoldre el conflicte Catalunya-Espanya” i plantejava sis possibilitats. Un 26,1% volien més autonomia per a Catalunya, un 24,4% apostaven per decidir entre totes les opcions en un referèndum i un 17,1% es decantaven directament per la independència de Catalunya.

El famós 80% que llança el CEO

Illa i Romero van utilitzar el 23% procedent de l'enquesta de GAD3 per a rebatre el que l'independentisme tendeix a considerar un “gran consens de país”, xifrant-lo en al voltant del 80% de gent que dóna suport a un referèndum.

De fet, en els últims dies diferents actors de l'independentisme s'han referit a aquesta dada:

  • Raül Romeva, ERC (en una entrevista en Els Matins de TV3, en el minut 14.27): “Més d'un 80% [de la societat] ha demanat des de fa anys poder resoldre aquesta qüestió per la via democràtica; es diu autodeterminació”.
  • Elsa Artadi, JxCat (en una entrevista en Planta Baixa de TV3, en el minut 4.45): “Es publicaven de nou enquestes el dilluns i de nou tornem a demostrar que més del 75% de la ciutadania catalana, que aquests grans consensos demostren de nou que la solució passa per un referèndum”.
  • Marta Vilalta, ERC (al Parlament, en el minut 4.14:16): “Tres de cada quatre catalans, i això ho recull el CEO, estan a favor de poder votar el nostre futur en un referèndum acordat. Tres de cada quatre catalanes també estan en contra de la repressió, dades del mateix CEO”
  • Eulàlia Reguant, CUP (al Parlament, en el minut 3.26:58): “I és aquí, en aquest marc i en aquest precís moment, en què el referèndum i l'amnistia són consensos amplis

D'on prové el 70-80% de suports a un referèndum?

El CEO pregunta regularment per la qüestió i en les cinc últimes ocasions el percentatge d'enquestats que consideren que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum es mou entre el 75 i el 80%. A diferència de l'enquesta de GAD3, que planteja quatre escenaris, la pregunta en aquest cas és sobre el grau d'acord en l'afirmació sobre el referèndum.

En altres ocasions, el CEO també ha preguntat pel referèndum, però l'ha fet amb altres enfocaments. En primer lloc, l'enquesta sociopolítica de 2020, publicada l'octubre passat, preguntava (en la pàgina 49) per la millor opció per a Catalunya en relació amb la situació de Catalunya dins d'Espanya. El 51,9% es mostraven partidaris de pactar un referèndum amb l'Estat espanyol, una xifra que s'elevava fins al 82,5% considerant la primera i segona preferència dels enquestats.

En segon lloc, la segona ona dels Baròmetres d'Opinió Política de 2019 i 2018 preguntaven per un referèndum d'autodeterminació. El 2019 (en la pàgina 48), el 70,8% dels enquestats responia que estava d'acord o molt d'acord que Catalunya té dret a “celebrar un referèndum d'autodeterminació”. El 17,8% es mostrava en desacord. El 2018 (també en la pàgina 48), la pregunta era al revés i el 19,1% contestava que estava d'acord amb el fet que Catalunya no té dret a “celebrar un referèndum d'autodeterminació”. El 68,4% considerava que sí que tenia dret.

Altres enquestes sobre el tema

En 2019, durant la campanya per a les eleccions municipals de Barcelona, Verificat va parlar de la xifra del 80% després que Ernest Maragall, candidat d'ERC, es referís a aquesta dada. I més enllà dels sondejos en els quals el CEO ha preguntat per la qüestió, altres enquestes de mitjans de comunicació també han plantejat el tema:

  • El desembre de 2018, el diari Ara va publicar una enquesta que recollia que un 80,4% dels catalans eren partidaris d'un referèndum acordat amb l'Estat.
  • El juny de 2018, un sondeig de GAD3 per a La Vanguardia preguntava per diferents ​​fórmules per a resoldre el desacord territorial i mostrava que un 57% era favorable a un referèndum sobre la independència (per sota del 68% de suports que tenia una millora del sistema de finançament i el 66% de partidaris de la reforma de la Constitució).
  • L'abril de 2018, El Periódico va xifrar en un 78,8% la voluntat a favor d'un referèndum.
  • El setembre de 2017 (abans de l'1 d'octubre), una enquesta d'El País reflectia que el 82% dels enquestats creien que “la solució al problema de Catalunya és un referèndum pactat i legal”.

No obstant això, hi ha altres sondejos en els quals els percentatges (i les preguntes plantejades) varien lleugerament:

  • L'octubre de 2018, una enquesta del GESOP per a El Periódico assegurava que un 42,4% dels catalans estarien a favor de celebrar un referèndum sobre la independència, mentre que un 27,2% voldria votar sobre una millora de l'autogovern.
  • En un estudi realitzat entre desembre de 2017 i gener de 2018, el Centre de Recerques Sociològiques (CIS) indicava que el 36,4% dels catalans prefereixen que Espanya sigui un Estat on es reconegui a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents.

Aquest article és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Pots llegir la versió en castellà aquí.