D’on ve la “majoria del 80%” que Maragall vol aglutinar a Barcelona?

D’on ve la “majoria del 80%” que Maragall vol aglutinar a Barcelona?


"Ernest Maragall"by radiobarcelonaser (CC BY-NC-SA 2.0)

  • ERC es basa en enquestes que diuen que al voltant d’un 80% dels catalans estan en contra de la presó preventiva dels líders independentistes i a favor de celebrar un referèndum d’autodeterminació com a sortida a la crisi política catalana. Però hi ha altres sondejos que no coincideixen.

El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, reivindica des de fa setmanes un govern municipal que aglutini “la majoria del 80%”, en cas que guanyi les eleccions.

Maragall ha insistit en aquesta idea al llarg de la precampanya en diverses compareixences públiques, a mitjans i a Twitter. L'alcaldable va dir el següent en aquesta entrevista a El Nacional (vídeo):

“Jo sóc partidari de pensar en un pacte ampli que podríem denominar (…) de la majoria del 80%, un govern del 80%, que ha de poder comptar amb Junts per Catalunya (…) i per una altra banda amb els Comuns per poc que s’avinguin amb un compromís de govern que inclogui els objectius de llibertat dels presoners i del dret d’autodeterminació respectada a través d’un referèndum”.

D’on ve aquesta idea del “80%”?

“Som el 80” és el nom de la campanya llançada al novembre del 2018 per Òmnium Cultural poc abans de l’inici del judici del procés al Tribunal Suprem.

Oriol Junqueras, candidat al Parlament Europeu, també reivindicava des de la presó la idea de Maragall en una carta difosa el dijous abans de l’inici de la campanya, defensant que ERC és la única que pot “articular políticament la majoria del 80% estirant a banda i banda”.

En quines dades es basa?

La xifra apareix a algunes enquestes, però no a totes. L’equip de comunicació de Maragall ens ha dit que l’alcaldable es basa en els següents sondejos: 

1) El desembre del 2018, el diari ARA va publicar una enquesta on recollia que un 80,4% dels catalans eren partidaris d’un referèndum acordat amb l’Estat. 

2) El sondeig de GAD3 publicat per La Vanguardia el juny del 2018 deia que un 77% dels catalans estaven en contra de la presó preventiva dels líders independentistes. La mateixa enquesta mostrava, però, que un 57% era favorable a un referèndum sobre la independència.

3) L’últim estudi del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya, presentada el febrer del 2019, diu que un 70,3% dels catalans consideren que la presó i “l’exili” dels polítics catalans és injust.

A banda de les enquestes citades per Maragall, n’hi ha de més antigues que segueixen aquesta línia, com la d'El País de setembre del 2017 o el Racòmetre de 2012 de Rac1.

Però d’altres varien en els percentatges, amb preguntes que també varien lleugerament.

1) L'enquesta del GESOP per El Periódico, de l’octubre del 2018, assegurava que un 42,4% dels catalans estarien a favor de celebrar un referèndum sobre la independència, mentre que un 27,2% el voldria sobre una millora de l’autogovern. L’abril de l’any passat, El Periódico havia xifrat en un 78,8% la voluntat a favor d’un referèndum però, segons el diari, en aquella ocasió no va distingir a la pregunta si es tractaria d’un referèndum “secessionista” o “autonomista”. 

2) Un 68,4% dels catalans deia estar en desacord davant l’afirmació “Catalunya no té dret a celebrar un referèndum d’autodeterminació”, plantejada al Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya, del juliol del 2018.

3) El Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), en un estudi fet entre desembre del 2017 i gener de 2018, indicava que un 36,4% dels catalans prefereixen que Espanya sigui un Estat on es reconegui a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en Estats independents i un 25,9% opten perquè les comunitats autònomes tinguin més autonomia que avui dia.

A les urnes no s'ha votat sobre aquests dos temes, però la suma dels partits que han defensat les dues idees (alliberament del presos i dret a un referèndum d'autodeterminació) ha quedat lluny de la "majoria del 80%" fins ara.

Si se sumen els vots d'ERC, Junts per Catalunya, Barcelona en Comú i també la CUP i Front Republicà (tot i algunes divergències de les dues últimes formacions amb el referèndum):

– A les eleccions generals del 28 d’abril passat, la suma de les formacions independentistes més els Comuns va ser del 54,27% dels vots vàlids.

– A les últimes eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017 la suma va suposar el 54,96% dels vots vàlids.

– A les últimes eleccions a l’alcaldia de Barcelona del 2015, on el debat sobre els presos no hi va ser present (i hi participava CiU i no Junts per Catalunya), independentistes i Comuns can sumar aleshores 66,1%.